15 iunie 2019
Chisinau
Dialoguri

Ovidiu JURCA: „Trebuie să mergem cu fermitate  pe calea eurointegrării, care ne va aduce beneficii”

Loading
Dialoguri Ovidiu JURCA: „Trebuie să mergem cu fermitate  pe calea eurointegrării, care ne va aduce beneficii”
Ovidiu JURCA: „Trebuie să mergem cu fermitate  pe calea eurointegrării, care ne va aduce beneficii”
Vocea poporului

In­terviu oferit reporterului ziarului „Vocea poporului” de către Ovidiu Jurca, expert internațional în cadrul Organizației Internaționale a Muncii.

– Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă. Migrația populației, în consecință, lipsa forței de muncă, duc, până la urmă, și la scăderea numărului de membri de sindicat. Cum vedeți remedierea situației? Care ar trebui să fie primii pași în acest sens?

– Primul pas ar fi transformarea Repu­blicii Moldova într-un loc prietenos pentru forța de muncă și pentru capitalul inves­tit, fie el autohton sau internațional. Asta cum se face? Printr-o coerență a obiecti­velor și a planurilor care se adoptă pen­tru atingerea acestor țeluri. Printr-o sta­bilitate și predictibilitate a acestora. Dacă schimbăm legile în fiecare săptămână, mai ales cele fiscale sau care țin de forța de muncă, teritoriul sau zona respectivă e neatractivă pentru lucrător și investitor. Aceștia nu sunt siguri de ce va fi mâine și se feresc. După aceasta, recunoașterea în actele, faptele și practicile autorităților de stat centrale și locale a prevederii cu­prinse în aticolul 1 din Convenția OIM, adoptată la Conferința Internațională de la Chicago, care spune că forța de mun­că nu este o marfă, ci o resursă. Lucrul acesta trebuie să se vadă în legislația și practica națională. Pentru asta trebuie să lupte sindicatele. Atunci avem șanse să fie Republica Moldova un spațiu prietenos și atractiv pentru toată lumea. Asta este soluția pentru toate țările, nu doar pentru Moldova.

Citiți-ne pe Telegram
Comentarii
1
Comentează
    Citește și
    HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com