27 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

„Ora sindicală” pentru studenții de la un colegiu din capitală

Loading
Fără categorie „Ora sindicală” pentru studenții de la un colegiu din capitală
„Ora sindicală” pentru studenții de la un colegiu din capitală
ora-sindicala

Foto: sindicate.md

 

Comisia de Tineret din ca­drul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova continuă informarea tineri­lor despre rolul şi activitatea sindicatelor, participarea ac­tivă a tinerilor în mișcarea sindicală şi avantajele de a fi membru de sindicat.

 

Astfel, pe 17 mai, membrii Comi­siei de Tineret au efectuat o sesiune de informare „Ora sindicală” în ca­drul Colegiului de Microelectronică şi Tehnică de Calcul din Chişinău, la care au participat peste 30 de studenţi. La desfășurarea acestei sesiuni au fost implicaţi Tatiana Marian, preşedinta Comisiei de Ti­neret, Vasile Pătraşcu, consilierul preşedintelui CNSM, şi Ludmila Rufala, membru al Comisiei de Ti­neret.

Studenţii au fost antrenați la dis­cuţii şi exerciţii active cu scopul de a le trezi interesul faţă de activităţile sindicatelor în apărarea drepturilor profesionale, de muncă, economi­ce şi sociale. Aspectele discuţiilor au vizat: ce reprezintă sindicatul, care sunt beneficiile şi garanţiile membrilor, cum pot deveni aceştia membri de sindicat, care sunt acti­vităţile desfăşurate, care este rolul tinerilor în mişcarea sindicală şi re­sursele de informare.

„Ora sindicală” este o activitate de informare necesară şi salutată de către tineri. Studenţii s-au arătat interesați și sperăm că, atunci când se vor angaja, să știe cum să-și ape­re drepturile la locul de muncă. Ne dorim ca tinerii să cunoască mai multe informații despre activitatea mișcării sindicale din țara noastră”, a menţionat Tatiana Marian.

De asemenea, viitorii tineri spe­cialişti au aflat despre importanţa 

semnării contractului individual de muncă la angajare şi semnificaţia contractelor colective, precum şi alte aspecte juridice ce vizează ra­porturile de muncă. Cu un interes deosebit, tinerii au discutat despre drepturile sindicale, ce impact are munca informală şi salariul „în plic”, securitatea şi sănătatea în muncă şi alte aspecte legislative.

„Atunci când se angajează la un loc de muncă, tinerii se confruntă cu numeroase probleme din lipsă de informații. Prin aceste activități, urmărim să contribuim la o mai bună informare a tinerilor, astfel încât să depășească cu ușurință eventualele obstacole care pot apă­rea în viață, și să afle mai multe despre rolul important pe care îl au sindicatele în ceea ce privește relațiile de muncă”, a menționat Vasile Patrașcu.

„Ora sindicală” este desfăşurată lunar de către Comisia de Tineret din cadrul CNSM şi reprezintă ac­tivitatea de informare a tinerilor studenţi, viitori angajaţi în câmpul muncii, despre rolul şi importanţa mişcării sindicale din Republica Moldova.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com