Opinia experților. “În 2017, am achitat nejustificat pentru gaz un miliard de lei”

Galina Munteanu
Vocea Poporului, 01.02.2018

   

economica.net

economica.net

 

Cer reducerea cu 30 la sută a tari­fului la gazele naturale. Un grup de experți în energetică au solicitat Agenției Naționale pentru Regle­mentare în Energetică (ANRE) orga­nizarea unei ședințe publice pentru revizuirea în scădere a tarifului la gazele naturale.

 

Expertul economic Sergiu Tofilat a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că, încă acum un an, ANRE trebuia să recurgă la revizuirea în scădere a tarifului la gazele naturale.

„Din cauza acestei tergiversări, consu­matorii au achitat nejustificat în 2017 pes­te un miliard de lei. Această tergiversare este de natură politică, crede expertul, care suspectează guvernarea de faptul că va lăsa ajustarea tarifului pentru toamnă, în ajunul alegerilor parlamentare. Iar până atunci, cetățenii vor plăti nejustificat încă vreo 800 de milioane de lei”, a spus Sergiu Tofilat.

 

ANRE tergiversează revizuirea tarifului

 

În același timp, expertul Ruslan Surugiu este de părere că

metodologia de calcula­re a tarifului la gazele naturale prevede că acesta se ajustează, la necesitate, la înce­putul fiecărui an, iar pe parcursul anului se fac revizuiri doar dacă prețul de import al gazelor suferă schimbări. Potrivit lui Ruslan Surugiu, încă din vară, tariful urma să fie micșorat, deoarece a scăzut semnificativ prețul de import al gazelor naturale. Dar și acum, chiar dacă e trecut deja de începutul anului, ANRE tergiversează revizuirea tari­fului.

Sergiu Ungureanu, și el expert în ener­getică, a spus că revizuirea tarifului la gazele naturale trebuie să conducă și la revizuirea în scădere a tarifului la energia electrică și la cea termică. „Tarifele trebu­ie revizuite acum, nu trebuie să așteptăm, aceste sume pot fi delapidate”, a spus Ser­giu Ungureanu.

Potrivit lui Tudor Şoitu, expert „Watch Dog” și fost vicepreședinte al Curții de Conturi, ANRE trebuie să procedeze la re­vizuirea în scădere a tarifului și din cauza fluctuațiilor de pe piața valutară.

„Tariful în vigoare a fost calculat la un curs de 22 de lei per dolar, iar acum dolarul american este evaluat la 17 lei”, a conchis expertul.

Menționăm că, în prezent, consumato­rii casnici achită pentru un metru cub de gaze naturale 6,3 lei, inclusiv TVA. Potrivit estimărilor experților, tariful ar trebui să fie micșorat până la 4,2 lei.

 

Sindicatele susțin opinia experților

 

Opinia experților în domeniu este susținută și de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Potrivit lui Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, tarifele la gazele naturale ar trebui să fie reduse, în funcție de puterea de cumpărare pe care o avem astăzi.

„În acest context, ar trebui nu doar să se revizuiască tariful, dar să se majoreze și salariile, pensiile, indemnizațiile, în așa fel ca să fie un oarecare echilibru, pentru că noi mult mai mult plătim din  buzunarul nostru decât e costul real. Un alt aspect este că salariile demnitarilor, ale celor care conduc acest sistem de prestare a servicii­lor la gaze, este cam mare.  De aceea, ar fi bine să facem o comparație între cel sărac și cel îndestulat și cred că am putea găsi rezerve de unde să scădem. Experții au perfectă dreptate și noi suntem de acord că, cu cât mai ieftine vor fi gazele naturale, cu atât mai mici vor fi prețurile la căldură, la apă etc., iar asta va fi și o susținere a pă­turilor social-vulnerabile. Pentru moment, peste 50 la sută din salariu îl cheltuim anume pentru întreținere, pentru serviciile comunale de care beneficiem. De aceea, noi suntem pentru ca să se ajungă la un numitor comun, să se scoată la iveală toate aceste lacune și să se adopte o decizie co­rectă”, a spus Petru Chiriac.

 

ANRE: Sunt vehiculate informații false

 

Pe de altă parte, Agenția Națională pen-tru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că în spațiul public sunt vehicu­late informații inexacte, unele chiar false, în legătură cu metodologia de formare a prețului la gazele naturale. ANRE precizea­ză că, potrivit metodologiei tarifare și Legii cu privire la gazele naturale, preturile și ta­rifele reglementate în sectorul gazelor na­turale se determină ca valori medii anuale.

„Astfel, calcularea și aprobarea prețurilor și a tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimes­triale”, precizează ANRE într-un comunicat de presă. Totuși, instituția informează că va analiza rezultatele activității de pe piața gazelor naturale în 2017, inclusiv progno­za prețului de import pentru 2018, după care va aproba noile tarife de furnizare a gazelor naturale. La evaluare se va ține seama de toți factorii determinanți în for­marea prețurilor la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import, dă asigurări ANRE.

 

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului "Vocea poporului"!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpresa SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.