28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Omul nostru, în spatele unei invenții care poate fi a secolului

Loading
Без рубрики Omul nostru, în spatele unei invenții care poate fi a secolului
inventie-avia

Foto: airmoldova.md

De ceva vreme, presa de la noi, dar și cea străină vuiește de o noutate bombă – invenția care poate revoluționa sistemul aviatic internațional în materie de securitate. Surpriza este și mai mare cu cât inventatorul este de pe tărâmurile mioritice. Moldoveanul Alexandru Balan, împreună cu echipa sa, a inventat unicul, până în prezent, sistem antiexplozie și antitraumă pentru catastrofele aviatice. Are 28 de ani, este din satul Cojușna, raionul Străşeni, studiază la Helsinki și…deși a absolvit arhitectura, aviația îi este predestinarea.

 

SIAAB 1 este un sistem antiexploziv. În momentele de critică, acesta declanșează o substanță chimică ce transformă com­bustibilul într-un lichid cu cristale verzi. Celălalt sistem inventat de Alexandru, SIAAB 2, ține de siguranța pasagerilor în timpul accidentelor aviatice, care previne tragediile. Astfel, cu opt secunde înainte de o eventuală coliziune, sistemul emite o substanță ce se transformă rapid în spu­mă. Aceasta îi va proteja pe pasageri de traume. Cu 30 de ani în urmă, NASA a în­cercat să inventeze un sistem antitraumă și antiexplozie, dar nu a dus proiectul la bun sfârşit. La moment, Alexander Balan Engineering este singura companie care se ocupă de siguranța aviației civile.

 

Prima jucărie era stricată pentru a fi refăcută

 

”Aventura cu invențiile s-a început în clasa a VIII-a , la geografie, gândurile mele erau departe, doar nu la lecție. În 45 de minute am realizat un proiect, şi l-am arătat tatălui, după care – profesorului de fizică. Acesta mi-a zis că de acum încolo voi avea doar note de zece la fizică.

 

alexandru-balan

Foto: arhivă personală

 

Am mers la arhitectură, UTM. Peste un timp mi-am dat seama că nu este al meu. Am început să lucrez cu persoane influen­te din Rusia, mă bucur că nu am de-a face cu magnații petrolieri. Atunci, am înțeles că trebuie să fac ceva, ce ar schimba lumea și imediat m-am gândit la aviație si mai cu seamă la siguranța aviației civile, pentru că tatăl meu a fost aviator, dar cu păre­re de rău, și-a fracturat piciorul si a fost nevoit să renunțe la meserie și s-a repro­filat. Probabil eu îi urmez visul. Toți care mă cunosc, știu că eu de mic eram foarte inventiv, născoceam tot felul de nebunii copilărești. Prima jucărie era stricată pen­tru a fi refăcută”.

 

Proiectele de succes încep cu banii proprii

 

”Proiectul în sine m-a costat foarte mult. E ca și copilul meu. Ideile îmi aparțin. De­sigur m-au ajutat și alți participanți. Sunt specialiști din Helsinki, unde la moment îmi fac studiile, la inginerie. De aseme­nea, mai sunt și chimiștii ruși. Am creat un grup de 9 persoane cu care am început cercetările. Este un proiect de suflet, unde am depus multă sănătate și energie. Ro­lul principal l-a jucat ambiția. Dacă crezi în ceea ce faci, dacă îți permite sănătatea și nervii, faci. Am ales Republica Moldo­va care este țara mea pentru prezentarea produselor. E normal să fie așa”.

 

g_social

Am fost la momentul potrivit, la locul potrivit și cu ideea potrivită

 

”În februarie 2014, vom pune în prac­tică sistemele inventate, într-un avion de linie. Îl vom umple cu manechine, vom crea o stare de catastrofă si vom ve­dea ce se întâmplă, în mod real. Desigur că vor fi chemați cei de la NASA, NATO, reprezentanți de la National Geografic, Discovery channel. Ulterior, vom insis­ta să fie implementat obligatoriu, în sis­temul aviatic. Nu ne vom opri aici, vom crea astfel de sisteme de securitate și pentru transportul terestru. Nu ştiu dacă îmi va ajunge o viață să duc la bun sfârşit proiectele mele. Dacă nu crezi în propri­ile posibilități, atunci visul poate rămâne doar pe hârtie. Eu n-am așteptat investiții, am început cu banii proprii, în primele 5 luni, cheltuiam bani enormi și nu vedeam nici un rezultat. Am trecut printr-o stare de o nervozitate maximă”.

 

Sunt o furculiță sucită, una neobișnuită…

 

”Nu mă consider un inventator cu nume mare. Am fost la momentul potri­vit, la locul potrivit si cu ideea potrivită. Un lucru știu sigur, nu vreau să-mi câștig pâinea doar din invenție și da, mă consi­der un om bogat.

Profesorul meu a fost tata. De la nimeni nu am învățat mai mult. Era un om deștept, un geniu în felul său, din păcate, în 2003 a decedat. M-a învățat un lucru important. ”Gândește diferit!”, așa îmi spunea, este și sloganul companiei mele. Gândește diferit și vei avea rezultate diferite. E ca și cum am fi toți niște furculițe, la fel. Eu am decis sa fiu o furculiță inedită, sucită, pentru a mă folosi doar eu de ea.

Tinerilor le-așdori să se regăsească, sunt datori. Noi nu putem ști care ne este cursul vieții, dar putem aranja momentele așa cum ne dorim. Perseverență, creativi­tate, o gândire nonconformistă, doar așa poți crea ceva măreț. Mai trebuie mul­tă credință, muncă și oameni creativi în cale, pe care, dacă ești capabil să-i cauți, îi găsești”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand