18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Oleg Budza: “Vom prelua practicile europene de recrutare a noilor membri”

Loading
Без рубрики Oleg Budza: “Vom prelua practicile europene de recrutare a noilor membri”
seminar

Foto: CNSM

Săptămâna trecută, în cadrul unui seminar internaţional, liderii sindicali şi membrii de sindicat din Repu­blica Moldova şi din ţările din regiune au discutat despre metodele şi strategiile de organizare a unei campanii sindicale, rolul resurselor umane în ca­drul sindicatelor, de asemenea au elaborat planuri de colaborare dintre Consiliul Pan-European Regi­onal al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC-PERC) şi Confederaţia Naţională a Sindica­telor din Moldova (CNSM).

 

„Acest seminar a fost o platformă de discuţii şi un schimb de experienţă util pentru toţi participanţii. Îndeosebi, s-a pus accen­tul pe practicile europene de recrutare a membrilor de sindicat, care diferă mult de cele utilizate în spaţiul ex-sovietic. În continu­are, vom prelua cele mai bune tehnici de recrutare şi vom invita lucrătorii să participe mai activ la viaţa sindicală. Astăzi, o bună parte dintre angajaţi nu au cunoştinţe elementare despre legislaţia muncii şi, din acest considerent, e necesar să punem accentul pe formarea structurilor sindicale în cadrul companiilor şi întreprin­derilor”, a declarat Oleg Budza, preşedintele CNSM. El a accentuat că din cauza migrării populaţiei peste hotare, numărul membrilor de sindicat s-a redus în ultimii ani cu aproximativ 40 la sută şi că este necesar să fie formaţi şi instruiţi recrutori profesionişti care să poată motiva angajaţii să adere la sindicat.

La moment, Institutul Muncii elaborează un program special pentru formarea recrutorilor tineri, care vor fi eliberaţi de la ser­viciu şi se vor ocupa exclusiv de atragerea profesionistă a noilor membri de sindicat. Preşedintele CNSM a menţionat că deja se discută cu rectorii unor instituţii de învăţământ superior pentru a include în curriculă ore academice de educaţie sindicală.

„Vrem sa avem persoane profesioniste care să meargă la institu­ţiile de învăţământ, companii şi întreprinderi şi să explice corect tinerilor şi angajaţilor care sunt avantajele şi necesitatea aderării la sindicat. Este important ca angajaţii să aibă o motivaţie puterni­că şi să înţeleagă că, aderând la structurile sindicale au mai multe drepturi şi sunt mai bine protejaţi la locul de muncă”, a spus Oleg Budza.

Secretarul executiv al ITUC-PERC, Gregor Gradev a accentuat că odată cu globalizarea, a apărut o altă conjunctură şi pe piaţa muncii, din care considerent s-au schimbat şi necesităţile, dar şi cerinţele angajaţilor de la întreprinderile din economia tuturor ţărilor. Gradev este de părere că tineretul poate prezenta o veri­gă puternică în consolidarea mişcării sindicaliste din lume, însă pentru recrutarea lor trebuie utilizate tehnici moderne, îndeosebi, reţelele de socializare care sunt o platformă excelentă de comuni­care şi promovare a unor idei.

„Pentru a atrage şi cointeresa tinerii, sindicatele trebuie să pună accent pe reţelele media care sunt cele mai populare la moment. Este foarte important ca tinerii să comunice şi să fie informaţi corect despre direcţiile de activitate a sindicatelor, astfel ei vor fi motivaţi să adere”, a spus Gregor Gradev.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand