29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

O șansă pentru copiii și părinții ajunși la disperare

Loading
Без рубрики O șansă pentru copiii și părinții ajunși la disperare
O șansă pentru copiii și părinții ajunși la disperare
delfinariu-NEMO

Foto: invamama.ru

 

Copii moldoveni bolnavi de autism sunt ajutați să se re­cupereze cu ajutorul delfini­lor. Un grup de jurnaliști din Republica Moldova a fost în vizită la singurul delfinariu din Ucraina, situat în orașul-port Odesa, unde, în afară de show-rile cu delfini, se lucrează cu copii bolnavi din toată lumea.

 

Delfinariul „Nemo” oferă, deja pe parcursul a nouă ani, delfino­terapia ca o metodă nespecifică de reabilitare. Mii de copii cu defec­te de vorbire, cu diagnoze de au­tism și sindromul Down au ajuns la o ameliorare considerabilă a sănătății și revin aici după sănăta­te. Copiilor sănătoși, delfinoterapia le oferă posibilitatea de a-și încărca bateriile pentru a depăși eventuale situații de stres, cum ar fi, de pildă, pregătirea de examenele de BAC sau de altă natură.

 

Delfinul, un adevărat prieten pentru copil

 

„Delfinul, în procesul ședinței, devine un adevărat prieten pen­tru copil. Anume interacțiunea cu acesta constituie un reper pen­tru toate modificările ulterioare. Interacțiunea dintre delfin și copil are loc în afara cuvintelor și a ritua­lurilor uzuale. Pentru copiii care au probleme cu aparatul locomotor și cu procesele cognitive, jocul cu del­finul constituie un stimulent pen­tru dezvoltare și pentru însușirea unor noi deprinderi”, ne explică Olena Serkely, PR manager la del­finariul „Nemo”.

Eleonora este o mamă din Chișinău. De două ori pe an își aduce la delfinoterapie fetița bol­navă de autism. „Delfinii au reușit ceea ce nu am putut obține prin tratamente medicamentoase. După aceste terapii, copila a început să vorbească. Cu greu, dar putem înțelege ce vrea. Devine mai calmă și mai ușor interacționează cu lu­mea”, povestește Eleonora.

 

Martorii povestesc și despre o familie care acum câțiva ani a venit aici cu cele două fetițe ale lor care aveau un grad înalt de miopie, ve­derea constituind doar 5%. După câteva ședințe, vederea a progresat până la 30%. Adesea, după ședințe la Centrul de delfinoterapie, co­pii care nu vorbeau pronunță pri­mele cuvinte, unii dintre ei fac primul pas… Mulți părinți spun, mulțumiți, că niciodată nu și-au văzut copiii atât de fericiți.

Toate rezultatele sunt obținute după un tratament complex. În afară de ședințele de înot și joc cu delfinii, copilului i se pot prescrie ore suplimentare cu masorul, cu defectologul, fizioterapeutul, logo­pedul, cu psihoterapeutul și cu alți specialiști. Peste 20 de specialiști calificați oferă la Centrul de delfi­noterapie 16 proceduri pentru in­vestigarea și reabilitarea copiilor.

Examenul doppler transcrani­an, electroencefalograma, alte pro­ceduri cu ultrasonor și cu aparate sofisticate care stimulează vorbi­rea, în îmbinare cu delfinoterapia, dau rezultate unice și îmbunătățiri substanțiale în sănătatea copilului. O cameră cu senzori, cu echipa­ment modern important din An­glia, permite dezvoltarea tuturor organelor de percepție ale copilu­lui, impulsionând toate procesele de reabilitare în organism.

După o jumătate de ora de înot cu delfinii, interesul şi curiozitatea copilului pentru tot ce-l înconjoară creşte semnificativ. Participantul reuşeşte să interacţioneze mai bine cu alte persoane. Ca o consecinţă, se constată accelerarea capacităţii de învăţare a copiilor care benefici­ază  de logopedie sau  de alte forme de psihoterapie.

 

g_sanatate

Delfinoterapia nu este un leac sau un miracol, dar poate ajuta la ameliorarea condiţiei pacientului

 

Delfinoterapia nu este un leac sau un miracol, dar poate ajuta la ameliorarea condiţiei pacientului, la atenuarea unor simptome asoci­ate, consolidând totodată procesul de vindecare. Poate fi de un real ajutor în tratarea tulburărilor ne­urologice, autism, sindrom Down, retard psihomotor, ameliorarea durerii provocate de leziuni la ni­velul coloanei, paralizie cerebrală, depresie şi multe alte afecţiuni.

Terapia cu delfini a fost iniţiată de către dr. Betsy Smith încă de la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, în încercarea sa de a-şi aju­tă fratele, un copil cu dizabilităţi. Câţiva ani mai târziu, dr. Nathan­son a pus bazele primului centru de delfinoterapie în Florida, SUA. Acesta a studiat, în prima fază, efectele interacţiunii copiilor cu sindrom Down cu delfinii.

În urmă rezultatelor extraordi­nare, în anii următori, mai multe centre de terapie s-au deschis în întreagă lume.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand