20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

O nouă insectă ameninţă legumele

Loading
Без рубрики O nouă insectă ameninţă legumele
tuta absoluta

Foto: flickr.com

O insectă originară din America de Sud se răspândeşte, în ulti­mii ani, cu repeziciune spre est. Aceasta face ravagii în legumele din familia solanaceelor, în spe­cial, în culturile de roşii. Insecta este rezistentă chiar şi la cele mai puternice chimicale folosite actu­almente de către fermieri pentru combaterea dăunătorilor. Totuşi, firmele ce comercializează pro­duse pentru protecţia plantelor dau asigurări că ştiu despre acest dăunător şi că le pot oferi agri­cultorilor soluţii eficiente.

 

Denumirea ştiinţifică a acestei insecte este Tuta absoluta. E un fluture ce depune ouă pe frunzele, tulpina sau fructele plan­telor. Larvele sale, care cauzează cele mai mari daune, se hrănesc cu învelişul verde al culturilor şi pot compromite în totali-tate recolta.

Insecta atacă atât culturile de câmp, cât şi pe cele din spaţii protejate. Tuta absoluta se răspândeşte spre est cu o viteză de 300-400 km într-un sezon agricol şi a ajuns în Italia, Spania, Grecia, precum şi în unele state din nordul Africii.

 

tuta--2

Foto: jardinplantas.com

 

Reprezentanţii Ministerului Agricultu­rii şi Industriei Alimentare au precizat că Moldova a instituit un regim de caranti­nă contra invaziei acestei insecte, care nu a fost întâlnită până acum în ţara noastră. Recent, un expert din SUA, care a vizitat Moldova pentru a acorda asistenţă con­sultativă producătorilor agricoli, a instalat capcane contra acestei insecte în toate zo­nele ţării. În niciunul dintre aceste cazuri Tuta absoluta nu a fost depistată.

Cu toate acestea, potrivit unui comuni­cat al CNFA Moldova, experţii proiectului „Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor” ar fi anunţat despre faptul că Tuta absoluta a făcut ravagii, în 2012, în tomatele unor producători din împrejurimile oraşului Cahul şi că în acest an insecta s-ar de­plasa spre centrul ţării.

Până acum, producătorii moldoveni se mai confruntau şi cu o altă insectă asemănătoare, care face parte din aceeaşi familie. Diferenţa constă în aceea că prima este o muscă (Musca minieră), pe când Tuta absoluta este o molie şi provoacă daune mult mai mari. Şi semnele atacului la cei doi dăunători sunt diferite.

 

g_social

Molia tomatelor a fost depistată, în 2012, într-un tir cu roşii importate din Turcia

 

Vasile Mămăligă, vicepreşedinte al Fe­deraţiei Naţionale a Sindicatelor din Agri­cultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND”, a declarat pentru VP că este necesar ca reprezentanţii Agenţiei Fitosanitare să in­formeze agricultorii despre pericolul pe care îl prezintă Tuta absoluta, dar şi despre metodele de combatere a acestei insecte. În opinia sa, ar fi bine ca instituţia în cauză să desfăşoare activităţi mai intense de acest gen după încheierea sezonului vegetal, pentru ca fermierii să intre bine pregătiţi în viitorul an agricol.

Tuta absoluta este o insectă deosebit de periculoasă. Larvele sau omizile acesteia sunt foarte mici, de o culoare verde-gălbu­ie. Această molie se înmulţeşte la tempera­turi ce depăşesc 25 de grade Celsius şi poa­te depune ouă de până la 10-12 ori pe an. Fluturii masculi zboară doar noaptea, iar femelele depun câte 40-50 de ouă pe par­tea inferioară a frunzelor tinere. Larvele îşi încep în mai-iunie atacul, care creşte în in­tensitate odată cu sporirea temperaturilor. În sere, Tuta absolta îşi poate face apariţia mai devreme, încă din faza de răsad.

 

tuta absoluta

Foto: flickr.com

 

Prezenţa adulţilor poate fi uşor detec­tată cu ajutorul capcanelor cu fermoni sau prin atragerea lor noaptea la un bec cu mercur. Foarte importantă pentru com­baterea eficientă a acestui dăunător este folosirea capcanelor cu fermoni, de regulă, сâte patru unităţi pentru fiecare hectar. Pe lângă capturarea fluturilor masculi de Tuta absoluta, se recomandă şi aplicarea de in­secticide. Specialiştii recomandă folosirea insecticidelor prin intermediul sistemelor de irigare şi la 8-10 zile după plantarea ră­sadului. O altă metodă de combatere este arderea resturilor plantelor după încheie­rea sezonului agricol.

Combaterea biologică este cea mai efici­entă în cazul culturilor în spaţii protejate şi constă, în principal, din instalarea de plase speciale sau utilizarea unor prădători.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand