16 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

O modalitate de a face colectivul mai unit

Loading
Без рубрики O modalitate de a face colectivul mai unit
O modalitate de a face colectivul mai unit

 

 

sindenergo

Foto: vocea.md

În cadrul şedinţei Comitetului Executiv al Sindicatului Fe­derativ al Lucrătorilor din Energetică „SINDENERGO” a fost adus în prim-plan subiectul privind organizarea acti­vităţilor culturale de masă. Preşedinţii comitetelor sindica­le de la întreprinderile din domeniu şi-au amintit pe cât de bine era pusă la punct activitatea respectivă în perioada so­vietică, dar au relatat şi despre succesele actuale şi piedicile pe cale le întâmpină în organizarea activităţii respective.

 

„Chiar dacă acum activitatea desfăşurată nu mai are intensitatea de odinioară, oricum voi organizaţi multiple acţiuni”, s-a adresat co­legilor din domeniu preşedintele „SINDENERGO”, Valerian Cristea. Fiecare organizaţie primară şi-a format tradiţiile sale, însă ele toate urmăresc acelaşi scop – de a face colectivele mai unite, de a crea în ele un climat psihologic benefic. Pentru noi, mai este important şi alt lucru – luptăm pentru fiecare membru de sindicat”.

Reprezentanţii comitetelor sin­dicale din ramură au remarcat într-un glas că reluarea activităţii culturale de masă în aceeaşi for­mă şi de aceeaşi amploare ca şi în perioada sovietică ar fi benefică, exprimându-şi totodată regretul că în prezent sindicatele nu dispun de mijloacele necesare pentru acest lucru. Totodată, ei au menţionat că în acest sens administraţia nu contribuie în nici un fel şi, de mul­te ori, problema nu rezidă în lipsa dorinţei, dar în faptul că reprezen­tanţii consiliului administrativ, de competenţa căruia ţine distribu­irea banilor la întreprinderi, are mâinile legate. Codul fiscal interzi­ce efectuarea cheltuielilor care nu ţin de activitatea de producţie. Aşa că toată povara financiară pentru organizarea odihnei revine în tota­litate sindicatelor.

 

Opinia Ministerului Culturii

 

La discuţiile privind activitatea culturală de masă a sindicatelor a invitat şi un reprezentant al Ministerului Culturii. Potrivit lui Valerian Cristea, federaţia are deja experienţa invitării responsabililor de la guvern la şedinţele în care se examinează probleme importante şi acest lucru a dat deja roade.

„Anume după ce am examinat problema maladiilor profesionale împreună cu reprezentanţii Mi­nisterului Sănătăţii, care au fost receptivi la propunerile noastre, acum la guvern este elaborat pro­iectul de hotărâre privind extin­derea listei bolilor profesionale”, a menţionat Cristea.

Consultantul principal al Minis­terului Culturii, Claudia Şerşun, i-a ascultat cu mare atenţie pe lide­rii sindicali, expunându-şi propria viziune asupra modalităţii de solu­ţionare a problemei. În opinia ei, este necesar să se pornească de la formele restrânse ale activităţii ar­tistice de amatori, de exemplu, de la un muzicant sau doi. Urmărin­du-i, şi alţi oameni vor dori să se manifeste. Iar văzând entuziasmul cu care colaboratorii întreprinderii organizează întâlniri, concerte, şi administraţia se va implica, inclu­siv material.

Reprezentantul ministerului a mai propus o variantă de soluţi­onare a problemei. O dată la trei ani, colectivele care consideră că au atins un anumit nivel de măies­trie, ar putea depune o cerere pen­tru atestare la Ministerul Culturii, indiferent de organizaţia pe care o reprezintă, adică şi cele fondate de sindicate vor avea dreptul să o facă. Dacă acestea trec concursul, ele obţin statutul de colectiv exem­plar, în baza acestuia administra­ţia are dreptul la două unităţi sala­rizate, de exemplu, de conducător artistic şi acompaniator.

La finele şedinţei, liderul co­mitetului sindical de la CET-2, Evghenia Grecova, a înaintat o idee interesantă care ar permite im­plicarea administraţiei, şi anume includerea dreptului de a lua de­cizii în ceea ce ţine de organizarea activităţilor culturale de masă în convenţia de ramură, iar apoi, şi în contractul de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand