1 aprilie 2020
Chisinau
Social

Noul sistem electronic al achizițiilor publice va asigura o utilizare raţională a banilor

Loading
Social Noul sistem electronic al achizițiilor publice va asigura o utilizare raţională a banilor
Noul sistem electronic al achizițiilor publice va asigura o utilizare raţională a banilor
achizitii-publice

Foto: gov.md

 

Specificul de funcţionare, do­meniul de aplicare şi benefi­ciile noului sistem electronic de achiziţii publice, precum şi rezultatele perioadei de testa­re au fost prezentate recent la Chişinău la o conferinţă speci­alizată „MTender – instrument pentru afaceri corecte, trans­parenţă şi eficienţă”.

 

„Acest sistem electronic repre­zintă doar un element al refor­mei ample anunţate în domeniul achiziţiilor publice. Ne-am propus ca prin intermediul acestui instru­ment să obţinem procurări trans­parente, pe bază competitivă şi care să asigure o utilizare cât mai raţională a banilor din buget”, a declarat Octavian Armaşu, minis­trul Finanţelor, la deschiderea eve­nimentului. „Pe parcurs, sistemul va fi dezvoltat şi ajustat la legisla­ţie şi necesităţile pieţei. Sperăm ca în 2018 să acoperim întreg ciclul de achiziţii – de la licitaţie până la procedurile de evidenţă a contrac­telor, cataloage, management al contractelor etc. Toate elementele procedurii se vor regăsi pe o plat­formă electronică cu acces liber al publicului la datele despre achi­ziţiile publice”, a relevat ministrul Finanţelor.

Eficienţa sistemului MTender a fost testată pe 7 autorităţii con­tractante din ţară. De la lansare şi până în prezent, prin sistem au fost organizate 

19 proceduri, din­tre care 13 au fost finalizate cu succes. În final, a fost obţinută o economie de 22,8% din banii pu­blici sau circa 97 de mii de lei.

La conferinţa „MTender – in­strument pentru afaceri corecte, transparenţă şi eficienţă”, orga­nizată de Ministerul Finanţelor în comun cu BERD, au participat în jur de 120 de reprezentanţi ai au­torităţilor contractante, asociaţiilor de business şi alte părţi implicate în procesul de achiziţii.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com