18 aprilie 2024
Chisinau
Social

Norme şi practici de asigurare a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă

Loading
Social Norme şi practici de asigurare a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă
Norme şi practici de asigurare a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă
lafarge

Foto: arhivă personală

 

Angajaţii de la întreprinderea „Lafarge” din Rezina vor avea parte, de acum încolo, de prânzuri şi cine gratuite, dar şi de calitate, la cantina între­prinderii, inaugurată recent după renovare. Pe lângă fap­tul că sala de mese a acestei cantine este acum mai încăpă­toare, şi produsele alimenta­re, precum şi condiţiile sanita­re şi de igienă vor fi verificate cu regularitate de o comisie din reprezentanţi ai adminis­traţiei şi ai sindicatului de la unitate.

 

De mai mulţi ani, lucrătorii de la fabrica de ciment „Lafarge” primesc tichete de  masă pentru zilele lucrătoare, a precizat Leo­nid Lupan, preşedintele comite­tului sindical de la întreprindere. Pentru că munca se desfășoară în ture, cei care lucrează pe du­rata zilei beneficiază de prânzuri calde, iar celor care activează pe timp de noapte le este servită cina. Pentru salariaţi, tichetele sunt gratuite. De astfel de tichete beneficiază toţi angajaţii.

Angajatorul este conştient de faptul că în acest fel este eliminat unul dintre cele mai mari riscuri de îmbolnăvire, apreciază liderul sindical. Totodată, organizarea alimentaţiei la cantină generează economie de timp şi, în consecin­ţă, pauza de masă durează numai 30 de minute.

 

Calitate verificată

 

„Alimentaţia corectă înseamnă sănătate, iar angajatorul nostru înţelege că un lucrător care mă­nâncă aşa cum se cuvine e mai sănătos şi munceşte mai bine. Aceasta se răsfrânge şi asupra productivităţii muncii”, afirmă preşedintele Comitetului sindical.

Conform unei înţelegeri, la această întreprindere a fost con­stituită o 

comisie din care fac par­te reprezentanţi ai salariaţilor şi ai angajatorului. Aceasta verifică, periodic, produsele alimentare sub aspectul calităţii şi al terme­nului de valabilitate, dar şi con­diţiile sanitare şi de igienă de la cantina unităţii.

Îmbunătăţirea condiţiilor pen­tru alimentarea salariaţilor repre­zintă însă doar un aspect al prac­ticilor de la această întreprindere, legate de asigurarea securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă. De aceea, pe lângă inaugurarea cantinei renovate, în aceeaşi zi a avut loc şi o ceremonie de premi­ere a lucrătorilor care au contri­buit cel mai mult la depistarea şi atenuarea sau eliminarea factori­lor de risc profesional la locul de muncă.

 

Tactica prevenirii

 

Leonid Lupan este de părere că administraţia „Lafarge” inves­teşte în sistemul de management al securităţii şi sănătăţii în mun­că, fiind conştientă că prevenirea îmbolnăvirilor profesionale şi a accidentelor de muncă este mai avantajoasă decât remedierea consecinţelor acestor nenorociri. Totodată, aceste investiţii sunt recuperate şi pe seama creşterii productivităţii muncii.

Sistemul aplicat în cadrul între­prinderii „Lafarge Moldova” an­trenează întreg potenţialul uman de la unitate în depistarea situa­ţiilor ce pot cauza accidente şi în identificarea măsurilor necesare pentru diminuarea sau eliminarea lor. În consecinţă, reprezentanţii fabricii raportează deja de opt ani lipsa de accidente majore în cadrul acestei întreprinderi.

Ceremonia desfăşurată recent la Rezina are o semnificaţie de­osebită şi aceasta ţine nemijlocit de esenţa problemelor abordate de sindicate în cadrul dialogului cu angajatorul, a apreciat Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei „Sindicons”, la care este afiliată organizaţia sindicală primară de la întreprinderea „Lafarge” .

Practicile de la această unitate legate de asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă constituie un exemplu de urmat pentru majori­tatea agenţilor economici din ţara noastră şi, mai ales, din ramura construcţiilor şi industria materi­alelor de construcţie, a subliniat Victor Talmaci. Un exemplu bun este şi parteneriatul social de la această întreprindere. Deşi nego­cierile pe marginea noului con­tract colectiv de muncă au fost dificile, până la urmă, salariile nu au fost micşorate, ci chiar majora­te, în pofida greutăţilor cu care se confruntă această unitate.

Preşedintele „Sindicons” dă asigurări că bunele practici înce­tăţenite la această fabrică vor fi promovate şi la alte întreprinderi. În acest scop, în prezent, ele sunt prezentate la instruirile şi semina­rele în securitatea şi sănătatea în muncă, desfăşurate de Federaţia  „Sindicons”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand