30 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Nimeni nu contestă rolul femeii, dar atitudinea guvernanților lasă de dorit

Loading
Fără categorie Nimeni nu contestă rolul femeii, dar atitudinea guvernanților lasă de dorit
Nimeni nu contestă rolul femeii, dar atitudinea guvernanților lasă de dorit

consiliu-femei

 

Protecția social-economică și res­pectarea drepturilor femeilor, să­nătatea și activități de profilaxie și screening în Republica Moldova, acțiunile Agenției pentru Protecția Consumatorilor în vederea res­pectării drepturilor cetățenilor și asigurării calității produselor, au fost doar câteva subiecte dis­cutate în cadrul întrunirii Consi­liului de Femei al Confederației Naționale a Sindicatelor. La eve­niment a participat și conducerea CNSM, președintele Oleg Budza, vicepreședintele Petru Chiriac și Rodica Popescu, secretar confede­ral.

 

Oleg Budza s-a referit la reforma siste­mului de salarizare a bugetarilor. „Se ca­ută soluții pentru acoperirea cheltuielilor din reforma dată. Evident, mereu abordăm problema egalității salarizării dintre femei și bărbați. Avem multe de făcut în dome­niul securității și igienei la locul de mun­că. Sindicatele au un laborator care poate verifica starea sănătății la locul de mun­că. Testarea se face gratis”, a menționat președintele CNSM.

Una dintre cele mai grave probleme la care s-a referit Oleg Budza a fost și este emigrarea tinerilor, iar riscul cel mare e că rămânem fără personal calificat.

Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei al CNSM, a menționat, la rân­dul său, problemele care au fost deja soluționate grație implicării sindicatelor și la ce se mai insistă în continuare ca lucru­rile să fie schimbate în bine.

„Ne îngrijorează că „întinerește” cance­rul. Am cerut ca femeile să fie examinate de un oncolog la locul de muncă. Guver­nul trebuie să pună accentul pe profilaxia bolilor, pentru a nu cheltui apoi mai mult pentru tratamente costisitoare”, a adău­gat Liuba Rotaru.

Un obiectiv prioritar al Consiliului de Femei este să 

organizeze mai des depla­sări în teritoriu pentru a informa femeile despre legile adoptate, despre drepturile pe care le au, unde să se adreseze în caz de necesitate etc.

„Femeile sunt discriminate în familie, la angajare, la locul de muncă. S-a acceptat ca bărbații să beneficieze de pensionare anticipată după împlinirea vârstei de 60 de ani, dar femeile vor putea face acest lucru abia din 2022. E o mare nedrepta­te. Am insistat la deputatele noastre să nu accepte acest lucru, dar ele au votat ca și ceilalți aleși”, a menționat președinta Consiliului de Femei.

În replică, Angela Otean, secretar ge­neral al Federației Sindicatelor „SINDLEX”, a spus că femeile deputate votează așa cum le dictează liderii de partide.

Petru Chiriac a declarat, la rândul său, că problemele femeilor rămân pri­oritare în întreaga mișcare sindicală. Vicepreședintele CNSM a avut cuvinte de laudă despre activitatea Consiliului de Fe­mei, menționând că, grație implicării aces­tora, s-au făcut modificări legislative în fa­voarea femeilor. Unul din succese poate fi considerat obținerea indemnizației unice la naștere de 5300 de lei.

Valentina Bodrug-Lungu, președinta ONG-ului „Gender–Centru”, s-a referit la activitățile în comun cu Consiliul de Fe­mei, reușind să promoveze împreună Legea 71, ce vizează publicitatea sexistă, care a fost interzisă. Despre angajarea în câmpul muncii a vorbit Ala Cuciuc, re­prezentantă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. „De obicei, în funcțiile plătite prost activează femei”, a menționat aceasta.

Timp de trei zile, participantele la întru­nirea Consiliului de Femei din cadrul CNSM au dezbătut până în cele mai mici deta­lii toate problemele cu care se confruntă femeile, au propus soluții, pași concreți cum să se implice pentru a-i determina pe guvernanți să conștientizeze importanța rolului femeii în societate și în familie.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com