16 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Munca prin cumul. Sancţiunile disciplinare. Soluţionarea litigiului de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Munca prin cumul. Sancţiunile disciplinare. Soluţionarea litigiului de muncă
sanctiuni

Colaj: vocea.md

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. 
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Munca prin cumul

 

guestion

Lucrez pădurar şi mai am câţiva ani până la pensie. Do­resc să aflu dacă pe lângă funcţia de pădurar pot să mai îndeplinesc şi alte lucrări, cum ar fi colectarea plantelor medicinale, plantarea puieţilor etc., pentru a avea o pen­sie mai bună?

 

Nicolai Surdu,

domeniul silvic, Căuşeni

 

În cazul Dumneavoastră este vorba de munca prin cumul. Po­trivit art. 267 din Codul muncii, munca prin cumul reprezintă în­deplinirea de către salariat (inclusiv pădurar), pe lângă munca de bază, a unei alte munci permanente sau temporare, în afara orelor de program, în temeiul unui contract individual de muncă distinct. Din dispoziţia acestei norme decurge că pentru exercitarea unei munci, pe lângă munca de bază, adică prin cumul, este necesară perfectarea unui contract individual de muncă distinct.

Contractul individual de muncă prin cumul poate fi încheiat cu unul sau mai mulţi angajatori. Cu alte cuvinte, munca prin cumul poate fi efectuată de salariat atât la locul de muncă de bază, cât şi la alte unităţi (dar cu respectarea cerinţelor articolului 271 din Codul muncii referitor la durata timpului de muncă şi a timpului de odihnă la locul de muncă prin cumul). Acest articol dispune că durata concretă a timpului de muncă prin cumul se stabileşte în contractul individual de muncă distinct, ţinându-se cont de preve­derile articolului 95-122 din Codul muncii.

Salariaţii angajaţi prin cumul (sau care desfăşoară o activitate prin cumul) beneficiază de aceleaşi drepturi şi garanţii ca şi ceilalţi salariaţi din unitatea respectivă.

 

Sancţiunile disciplinare

 

guestion

Pentru întârziere la serviciu m-am ales cu lipsirea primei trimestriale. Vreau să ştiu, dacă angajatorul are dreptul să-mi aplice asemenea sancţiuni?

 

Valeriu Vâlcu, Chişinău

În conformitate cu alineatul (1) al articolului 206 din Codul muncii, pentru încălcarea disciplinei de muncă, inclusiv întârziere la serviciu, angajatorul are dreptul să aplice faţă de salariat patru ti­puri de sancţiuni disciplinare şi anume: avertismentul; mustrarea; mustrarea aspră şi concedierea (în temeiurile prevăzute la articolul 86 alineatul 1 litera g)-r).

Totodată, potrivit alineatului (3) al articolului 206 din Codul muncii, se interzice aplicarea altor sanciuni pecuniare pentru în­călcarea disciplinei de muncă.

Prin urmare, în cazul în care salariatul a încălcat disciplina de muncă angajatorul este în drept să aplice faţă de acesta doar sanc­ţiunile prevăzute în alineatul (1) al articolului 206, dar nu şi retra­gerea primei sau a altor plăţi stimulatorii.
 

Soluţionarea litigiului de muncă

 

guestion

Care este modalitatea de examinare a litigiului privind repararea prejudiciului material şi a celui moral, cauzat salariatului de către angajator?

 

Ecaterina Bărgan, or. Soroca

În cazul apariţiei unui asemenea litigiu, salariatul trebuie să în­ainteze o cerere scrisă angajatorului prin care să solicite repararea prejudiciului material respectiv şi a celui moral. Angajatorul, la rândul său, este obligat să înregistreze cererea înaintată, s-o exami­neze şi să emită ordinul corespunzător în termen de 10 zile calen­daristice din ziua înregistrării acesteia, aducându-l la cunoştinţa salariatului sub semnătură.

Dacă salariatul nu este de acord cu ordinul angajatorului sau dacă ordinul nu a fost emis în termen de 10 zile calendaristice din ziua înregistrării cererii, salariatul, potrivit articolului 332 din Co­dul muncii, este în drept să se adreseze cu o cerere în instanţa de judecată pentru soluţionarea litigiului individual apărut.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • Baltag Marian
    07.08.2013

    Buna ziua! As vrea sa va rog daca se poate sa ma ajutati intr-o problema.
    Sunt angajat al unui S.R.L. in functia de inginer mecanic proiectant, asa cred ca sunt angajat, deoarece de doi ani de cand sunt angajat nu am primit nici o copie a contractului de munca (desi la angajare am fost fortat sa semnez trei exemplare in alb), si nu am nici o fisa a postului.
    Ceea ce ma face sa va scriu este urmatorul fapt: pe la mijlocul lunii aprilie am primit o oferta de munca din partea unei alte firme care i-mi oferea mai multe beneficii decat cele care le primeam la firma la care sunt in continuare angajat. Dupa o discutie cu administratorul firmei, acesta verbal mi-a marit salarul si a promis ca-mi va da un autoturism de serviciu deoarece sediul unde imi desfasor activitatea este la 35 de km de domiciliul meu, eu trebuind sa-mi fac in continuare activitatile cotidiene. Cele promise au fost doar verbal si nu in scris (oricum salarul primit in mana este diferit de cel prevazut de lege, adica bani la negru, chiar daca acum cateva zile mi s-a dat la semnat un act aditional prin care se mareste salarul pe cartea de munca conform cu legea in vigoare la 1600 lei). Salarul majorat a fost platit dar promisiunea cu autoturismul a ramas la stadiu de promisiune. Acest salar majorat a fost platit pana in luna iulie adica doua luni (mai, iunie).Dupa ce am semnat acest act aditional, am fost informat de catre director ca salarul meu actual se diminueaza cu suma de 500 de ron(adica vechiul salar) si ca nu voi mai primi nici un autoturism de servici. Datorita acestui fapt am trimis un mail directorului cerand sa-mi explice de ce s-a luat aceasta decizie din punctul meu de vedere necorecta (deoarece nu am facut nici o abatere si nici nu am fost mustrat si nici nu mi s-a reprosat ca as fi facut ceva gresit). Ca raspuns la acest mail am primit un mail de la director:
    „Din pacate trebuia mai mult efort din partea ta pentru a beneficia in continuare de oferta initiala, care, cred ca a fost facuta la presiunile tale cu ‘plecatul’ si de asemeni la promisiunile tale care nu s-au concretizat.
    Regret dar aceasta masura vine chiar de la…”
    Eu nu am facut nici o promisiune si am facut tot ce mi-a stat in putinta sa imi fac treaba ba chiar am stat si peste program. Aici in aceata firma suntem obligati sa venim si sambata la munca cu amenintari verbale de gen: ” nu vii sambata nu mai vii de loc” etc..
    Va rog sa-mi da-ti un sfat ce cale as putea sa urmez pentru a putea face ceva in privinta acestei anulari a intelegerii verbale.
    Va multumesc anticipat!

    • vocea.md
      16.08.2013

      Solicitarea a fost transmisă. În unul din numerele apropiate veți primi un răspuns.

Citește și
slot thailand