28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Moneda naţională, în aşteptarea unor noi surprize

Loading
Без рубрики Moneda naţională, în aşteptarea unor noi surprize
Moneda naţională, în aşteptarea unor noi surprize
moneda-nationala

Foto: vocea.md

Dinamica devalorizării mo­nedei naţionale a fost pre­zentată de specialiştii Cen­trului analitic independent „Expert–Grup”. Prognozele experţilor sunt îngrijorătoa­re. În acelaşi timp, reprezen­tanţii Băncii Naţionale sunt mai rezervaţi în aprecieri.

 

Alexandru Fală, economist la „Expert-Grup”, spune că devalori­zarea leului moldovenesc va con­tinua, iar acesta ar putea să scadă cu 30%. De exemplu, pe parcursul a trei luni, moneda naţională s-a devalorizat cu 25%.

Reducerea remitenţelor valuta­re din afara ţării, scăderea expor­turilor în ţările CSI, operaţiunile dubioase din cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială şi Uni­bank, dar şi panica din societate – toate acestea au făcut valuta naţio­nală să bată în retragere.

În opinia expertului, este foarte posibil că deprecierea leului mol­dovenesc va provoca şi creşterea inflaţiei, care, la rândul ei, ar putea depăşi rata maximă prognozată de Banca Naţională, de 6,5%.

În aceste condiţii, Alexandru Fală consideră că o soluţie ar fi semnarea în scurt timp a unui nou acord cu Fondul Monetar Interna­ţional.

Vicepreşedintele Băncii Naţio­nale a Moldovei, Marin Moloşag, consideră că nu există premise pentru oscilaţiile cursului valutar, similare celor din februarie. Co­mentând declaraţiile unor experţi precum că Banca Naţională a reac­ţionat prea târziu, ridicând rata de bază, acesta a menţionat: „Sigur, noi ascultăm opiniile tuturor ex­perţilor, dar considerăm că acele decizii şi măsuri adoptate, inclusiv de Banca Naţională, au fost luate corect şi la timp, pornind de la situ­aţia din acel moment. În acest caz, am două întrebări pentru experți. Prima. A putut presupune cineva că la mijlocul lui decembrie căderea rublei va fi de circa 100%? Or, noi depindem foarte mult de situația din Rusia și e vorba de mai mul­te aspecte în acest caz. În primul rând, ține de aspectul economic, adică comerț, exporturi și impor­turi, remitențe. Evident, este vorba de componenta psihologică, pentru că oamenii, văzând ce se întâmplă cu rubla rusească, au intrat în pa­nică. Al doilea moment care trebu­ie clarificat ține de situația la cele trei bănci. A fost foarte dificil de presupus cum vor evolua lucrurile, care vor fi ritmurile și când se va produce situația la care am asistat la finele lunii noiembrie. În special, la sfârșitul lui 2014 și începutul lui 2015, am fost martorii unui conflict clasic dintre stabilitatea financiară și politica monetară”.

 

Reacția sindicatelor

 

În opinia lui Nicolae Surucea­nu, secretarul confederal al CNSM, ceea ce se întâmplă cu moneda națională va avea impact asupra pieței muncii. „Salariile nu sunt majorate, atenționează acesta. Dacă crește inflația, ar trebui, exact ca peste tot în lume, să urmeze și o indexare, lucru care la noi nu se în­tâmplă. Deșii unii angajatori majo­rează salariile în sectorul real, ceea ce poate fi considerat indexare, în fond, la nivelul țării, acest lucru nu se întâmplă, deși ar trebui. Fi­indcă, imediat ce a crescut inflația, potrivit legii, trebuie să fie inde­xate salariile, pentru a nu admite micșorarea puterii de cumpărare. Toate acestea afectează produce­rea, calitatea, încurajează exodul oamenilor peste hotare. Noi pur­tăm negocieri, ne dorim să ridi­căm salariile până la nivelul care ar corespunde efortului și muncii prestate”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand