29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Migraţia în masă a forţei de muncă stârneşte îngrijorare

Loading
Без рубрики Migraţia în masă a forţei de muncă stârneşte îngrijorare

tirgul-locurilor-de-munca

 

Tot mai multe adresări sunt înregis­trate în ultimul timp la ambasadele şi consulatele de la Chişinău din partea lucrătorilor moldoveni, în special, de vârstă tânără, care doresc să se stabi­lească pentru a locui şi munci în stră­inătate. Problema în cauză a fost exa­minată, marţi, în cadrul unei şedinţe la care au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii guvernamentale şi ale societăţii civile.

 

„Scopul întâlnirii a fost de a ne informa, documenta pe marginea situaţiei curente pri­vind migraţia. Vorba e că, în ultimul timp, au fost înregistrate numeroase adresări din par­tea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în special, din rândul tinerilor, la di­ferite ambasade şi misiuni diplomatice cu se­diul la Chişinău, cu intenţia de a pleca peste hotare”, a precizat pentru „Vocea poporului” Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale  a Sindicatelor din Moldova.

În aceste condiţii, Biroul pentru Relaţiile cu Diaspora ține evidenţa indicatorilor respectivi, pentru a cunoaşte amploarea, precum şi cauza fenomenului legat de plecarea moldovenilor peste hotare. Totodată, pornind de la faptul că problema în cauză ţine şi de activitatea sindi­catelor, este necesar ca şi reprezentanţii aces­tora să se implice în găsirea soluţiilor, a opinat Petru Chiriac. „Se remarcă faptul că ofertele înaintate de angajaţii Agenţiei Naţionale pen­tru Ocuparea Forţei de Muncă şomerilor şi celor care îşi caută de lucru nu sunt accepta­te. Lucrătorii moldoveni pleacă în masă peste hotare şi nu mai doresc să muncească în ţara noastră”, a accentuat Petru Chiriac.

În consecinţă, este necesar să fie găsite modalităţi prin care aceste persoane să fie interesate să se angajeze la baştină sau să fie informate despre riscurile, dar şi posibilităţile existente în străinătate.

În urma discuţiilor purtate, s-a decis ca fac­torii de răspundere să monitorizeze situaţia, să facă o evaluare mai amplă a factorilor ce declanşează migraţia peste hotare a forţei de muncă şi să identifice soluţiile necesare.

În opinia lui Petru Chiriac, principalul mo­tiv ce stă la baza refuzului lucrătorilor moldo­veni de a se angaja în ţara noastră este 

salariul mizer propus de angajatori, care nu este sufi­cient pentru întreţinerea familiilor, creşterea şi educarea copiilor.

Această stare de lucruri este caracteristică, în special, pentru sfera bugetară, după ce în acest an nu a fost prevăzută nici măcar ma­jorarea salariului minim pe ţară, care este de 1000 de lei. Dacă nu câştigă suficient, oamenii nu pot să supraviețuiască şi, de aceea, ei nici nu acceptă să muncească.

Petru Chiriac a mai precizat că sindicatele din ţara noastră dispun de contracte de cola­borare cu mai multe organizaţii similare din Italia, în a căror bază acestea protejează şi lu­crătorii care provin din Republica Moldova. În acelaşi timp, sindicaliştii moldoveni poartă cu diferite ocazii discuţii şi sunt în căutarea unor posibilităţi de reprezentare a conaţionalilor noştri care muncesc în ţări precum Portugalia, Spania, Italia, Rusia, Turcia etc.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand