1 noiembrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Membrii Comitetului Executiv al FSLC sunt îngrijorați de situația din domeniul culturii

Loading
Fără categorie Membrii Comitetului Executiv al FSLC sunt îngrijorați de situația din domeniul culturii
Membrii Comitetului Executiv al FSLC sunt îngrijorați de situația din domeniul culturii

fslc

 

Membrii Comitetului Execu­tiv (CE) al Federației Sindica­telor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-au întrunit, pe 28 iu­nie, în ședință ordinară, unde au discutat mai multe ches­tiuni ce vizează activitatea federației, situația din ramu­ră și planurile pentru perioa­da următoare.

 

Cei prezenți au menționat că o problemă importantă cu care se confruntă liderii sindicali din teritoriu, ce se răsfrânge asupra motivării și menținerii membrilor de sindicat, este nivelul prost de salarizare a lucrătorilor din cultu­ră, în special a angajaților caselor de cultură și ai muzeelor. Aceștia activează în condiții neadecvate, iar reprezentanții autorităților publice locale nu se conformează cu prevederile Convenției Colec­tive (nivel de ramură), astfel fiind încălcate drepturile și interesele membrilor de sindicat.

Potrivit Nadejdei Andronic, vicepreședinte al FSLC, problema salarizării insuficiente a fost pusă în discuții în cadrul Comisiei na-ționale pentru consultări și nego­cieri colective. Vicepreședintele FSLC și-a exprimat speranța că, odată cu adoptarea noii Legi a salarizării, vor fi majorate și sala­riile în ramură. Ea a mai accen­tuat necesitatea stabilirii unui salariu tarifar unic pentru toate categoriile de bugetari.

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței s-a referit la problema 

încasării și decontării cotizațiilor de membru de sindicat, deoare­ce sunt înregistrate restanțe la unele întreprinderi din ramură. Participanții la ședință au stabilit că termenul limită de achitare a acestor restanțe este 30 iulie anul curent.

În context, membrii Comitetu­lui Executiv au fost informați des­pre faptul că specialiștii aparatu­lui FSLC au efectuat mai multe verificări ale activității organelor sindicale, în vederea respectării legislației în vigoare, Convenției Colective și Statutului FSLC. Tot­odată, s-a discutat despre acti­vitatea consiliilor ramurale din Nisporeni, Ștefan Vodă și Criu­leni, a organelor sindicale de la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și administrației publi­ce locale. Sindicaliștii au solicitat angajatorilor să lichideze abate­rile de la legislația muncii acolo unde acestea au fost depistate.

Membrii CE au mai adoptat o hotărâre, care va fi expediată administrației și organelor sin­dicale vizate, pentru a lichida lacunele ce se referă la diver­se subiecte discutate în cadrul ședinței.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com