29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Majorarea vârstei de pensionare?!

Loading
Без рубрики Majorarea vârstei de pensionare?!
Majorarea vârstei de pensionare?!

pensionari

 

Banca Mondială a organizat dezbateri la subiectul reformării sistemului de pensii din Moldova. La eveniment au participat experți naționali și internaționali, reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Patronatelor, dar și ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Potrivit afirmațiilor Mariei Cremins­caia, specialist principal pe probleme social-economice al CNSM, ea a fost plăcut surprin­să de faptul că mai mulți reprezentanți ai autorităților care au fost prezenți la dezbateri au pus la îndoială necesitatea majorării vârstei de pensionare și, în acest mod, practic au susținut opinia sindicatelor la acest subiect.

 

Pro și contra

 

Deși despre reformarea siste­mului de pensii se discută deja de mai mulți ani, iar dezbateri în acest sens au fost desfășurate de mai multe ori, ultimele s-au dovedit a fi foarte interesante, opinează Maria Creminscaia.

În cadrul discuțiilor a fost abor­dat din nou subiectul ce ține de majorarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați. Cei care pun la îndoială necesitatea majo­rării vârstei de pensionare invocă, în calitate de argumente, datele statistice, potrivit cărora în rândul populației se atestă o rată înaltă a morbidității și mortalității.

Cei care se pronunță în favoa­rea aplicării acestei măsuri, la rân­dul lor, indică asupra îmbătrânirii esențiale a populației țării noastre.

„Creşterea prognozată a speran­ţei de viaţă împreună cu coeficien­tul redus de fertilitate vor cauza creşterea în Moldova a cotei popu­laţiei cu vârsta de peste 64 de ani de la 11,3% în 2012 la 23,5% în 2050. De regulă, odată cu pensionarea, se reduc veniturile majorităţii per­soanelor, însă scăderea veniturilor moldovenilor este una din cele mai drastice în Europa, în 2013 pensia medie în Moldova constituind doar 28% din salariu”, se menţionează în unul din studiile Băncii Mondi­ale. Totodată, susţin experţii, către anul 2030 acest indice ar putea să scadă până la 14%.

Potrivit Oxanei Domenti, şefa Comisiei parlamentare pentru pro­tecţie socială, sănătate şi familie, nici în parlament nu există o opi­nie unică în problema majorării vârstei de pensionare, deoarece nu toată lumea este convinsă că măsu­ra respectivă va da roade, adică va majora fondul de asigurări sociale din care sunt achitate pensiile.

Şi sindicatele sunt sigure că această modalitate de soluţionare a problemei nu va atinge scopul scontat şi insistă asupra imple­mentării pensiei de bază.

„Aceasta presupune calcularea unei sume stabile şi decente a pen­siei, de la care se va proceda la sta­bilirea cuantumului pensiei indi­viduale, calculate, la rândul ei, în baza stagiului de cotizare şi a mă­rimii salariului pe parcursul ani­lor de muncă”, spune Maria Cre-minscaia.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand