19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Majorarea salariilor în sistemul de învăţământ şi cel bugetar

Loading
Без рубрики Majorarea salariilor în sistemul de învăţământ şi cel bugetar
Majorarea salariilor în sistemul de învăţământ şi cel bugetar

dialog-ses

 

Reprezentanţii Guvernului vor elabora, în decurs de o lună, propuneri concrete de majorare a salariului minim din sistemul bugetar şi vor identifica posibilităţile de creştere a lefurilor pentru cadrele didactice. Acest lucru a fost convenit în cadrul celei mai recente şedinţe a comisiei de negocieri, constituite în urma protestelor declanşate , luna trecută, de profesori şi susţinute de toate sindicatele de ramură. 

 

Potrivit  factorilor guvernamentali, discuţiile purtate în cadrul aceleiaşi şedinţe s-au referit la noul concept de salarizare a angajaţilor din sistemul educaţional ce urmează să fie elaborat în urma unei analize complexe a situaţiei din învăţământ şi a resurselor financiare disponibile.

Astfel, propunerile de majorare a salariului minim din sistemul bugetar, precum şi a salariilor de funcţie ale cadrelor didactice vor fi elaborate de un grup de lucru interministerial, constituit în acest scop, în corespundere cu o dispoziție a prim-ministrului Pavel Filip.

În context, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat că noua metodologie de salarizare în baza performanțelor a cadrelor didactice este în proces de elaborare.

Totodată, vicepremierul Gheorghe Brega a reiterat că Guvernul este deschis pentru identificarea unor soluții optime și rapide în scopul majorării salariilor pentru personalul didactic, non-didactic și cel auxiliar.

La rândul său, Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, s-a pronunțat pentru acțiuni rapide de susținere a categoriilor vizate de salariați, care se află într-o situație dificilă.

Guvernul a instituit comisia de negocieri sus-menţionată în regim de urgenţă, după ce sindicaliştii din educaţie nu au acceptat să renunţe la acţiunile stradale. Conform legii, în cazul participării la negocieri, părţile se abţin de la proteste.

Sindicaliştii din educaţie au anunţat însă că dacă revendicările lor nu vor fi îndeplinite în termen de aproximativ două luni, vor declanşa al doilea val de proteste. De această dată, însă, acţiunile de stradă ale angajaţilor din învăţământ ar putea să se lase cu închidere de şcoli şi grădiniţe.

De menţionat că reprezentanţii Federației Sindicale a Educației și Științei au înaintat guvernării un set din şase revendicări. În prezent, negocierile se axează, în principal, pe cererile privind creşterea, începând din 1 ianuarie 2017, a salariului pentru prima categorie din Reţeaua tarifară unică până la nivelul minimului de existenţă, echivalent cu aproximativ 1800 de lei. O altă revendicare esenţială ţine de majorarea cu 50 la sută, din aceeaşi dată, a salariilor de funcţie ale personalului didactic şi ştiinţifico-didactic.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand