19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Lucrătorii moldoveni, stimulaţi să muncească legal

Loading
Без рубрики Lucrătorii moldoveni, stimulaţi să muncească legal
Lucrătorii moldoveni, stimulaţi să muncească legal

lucratori

 

Lucrătorii ocupaţi în secto­rul informal al economiei naţionale vor fi stimulaţi să muncească legal. Un proiect orientat spre elaborarea mecanismelor necesare în acest scop a fost lansat, de curând, de reprezentanţii sindicatelor.

 

Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindica­telor din Moldova, a menţionat, la o recentă întrunire a factorilor de decizie, că în cadrul acestui proiect va fi desfăşurat un sondaj privind perceperea fenomenului legat de ocuparea informală. Totodată, va fi efectuată şi o analiză a cadrului legislativ în domeniu şi vor fi ela­borate mecanisme noi de protecţie socială.

Sindicatele depun, începând din 2001, eforturi pentru soluţionarea problemelor legate de ocuparea informală. În acelaşi timp, anga­jatorii le pun lucrătorilor condiţii să muncească fără forme legale, dacă vor să fie acceptaţi la serviciu. Aceasta generează pierderi enor­me atât pentru stat, cât şi pentru angajaţi, care sunt astfel privaţi de un şir de drepturi, inclusiv de a beneficia de concedii medicale plătite în caz de îmbolnăvire sau de ajutoare sociale, precum şi de pensie de vârstă, a specificat Petru Chiriac.

Reprezentanţii Agenţiei Naţi­onale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au opinat, în context, că această problemă îi dezavantajea­ză cel mai mult pe lucrători şi aceş­tia ar trebui să fie cei mai interesaţi de soluţionarea ei.

Participanţii la întrunire au mai constatat că impozitele şi taxele pe care trebuie să le achite în prezent agenţii economici pentru remune­rarea legală a lucrătorilor se ridică la aproximativ 50 la sută din fon­durile de salarizare.

Totodată, nici lucrătorii nu se arată prea interesaţi să aibă asigu­rare socială. Cei mai mulți dintre ei spun că nu le convine nivelul pensiilor şi al altor prestaţii sociale şi preferă să primească un salariu neoficial, dar mai mare, pe care, dacă l-ar pune la depozit, ar avea mai mult de câştigat.

Potrivit experţilor naţionali, în prezent, volumul veniturilor ne­declarate de lucrătorii moldoveni este echivalent cu suma salariilor tuturor lucrătorilor moldoveni pe un an de zile sau cu aproximativ 31 mlrd. de lei. Scopul proiectului lansat de CNSM este extinderea securităţii sociale asupra lucrători­lor informali. Acest lucru ar urma să fie realizat prin trecerea lucră­torilor din economia informală în cea formală, nu prin protecţia so­cială a persoanelor care nu achită contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand