23 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Liderii sindicali susţin acţiunile de protest anunţate de feroviari

Loading
Fără categorie Liderii sindicali susţin acţiunile de protest anunţate de feroviari
Liderii sindicali susţin acţiunile de protest anunţate de feroviari
feroviari

Foto: ziarelive.ro

 

Liderii sindicali de nivel confederal şi de ramură din ţara noastră au decis să se solidarizeze cu acţiunile de protest anunţate de lucrătorii căilor ferate pentru data de 11 martie a acestui an. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe recente  a Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

 

Protestele urmează să se desfăşoare sâmbăta viitoare, cu începere de la 10:00, când în jur de 500 de participanţi vor porni în marş de la Gara Feroviară din Chişinău spre centrul capitalei, unde intenţionează să picheteze, timp de o oră, clădirea Guvernului.

Decizia de a protesta a fost luată de lucrătorii căilor ferate în cadrul unei întruniri recente, după ce aceştia au epuizat toate pârghiile legale, inclusiv legate de declanşarea conflictului colectiv de muncă, de a obţine achitarea salariilor restante, dar şi respectarea altor drepturi.

În context, protestatarii intenţionează să revendice achitarea, până la sfârşitul lunii curente, a restanţelor la salarii şi compensarea pierderilor cauzate de plata cu întârziere a retribuţiei. Totodată, ei vor cere să le fie restabilită durata normală a timpului de muncă, de 40 de ore săptămânal, prin anularea şomajului tehnic stabilit pentru ziua de vineri a fiecărei săptămâni lucrătoare.

În acelaşi timp, feroviarii vor pleda pentru 

majorarea salariului în legătură cu faptul că tarifele pentru serviciile comunale, dar şi preţurile pentru mărfurile de larg consum au crescut, concomitent cu devalorizarea monedei naţionale.

Altă cerere constă în soluţionarea pe cale legislativă a problemei privind subvenţionarea din bugetul de stat a tarifelor la transporturile de călători în trafic local, după exemplul ţărilor vecine. Totodată, protestatarii vor revendica anularea unor prevederi din Codul transportului feroviar referitoare la disciplina salariaţilor căilor ferate.

Sindicatele nu pot fi indiferente faţă de problemele cu care se confruntă lucrătorii din sectorul feroviar, iar prin aceste acţiuni vor fi apărate drepturile profesionale, precum cel la muncă şi la salariu al angajaţilor, a menţionat Oleg Budza, preşedintele CNSM.

Restanţele salariale faţă de lucrătorii din sistemul feroviar al ţării noastre au o vechime de patru luni şi jumătate, iar în unele cazuri şi de peste jumătate de an. Suma totală a acestor datorii se ridică la 130 de mln. de lei, a precizat Ion Zaporojan, preşedintele Federaţiei Sindicale a Feroviarilor din Moldova.

Membrii Comitetului Confederal al CNSM au mai examinat în context chestiuni legate de gestionarea patrimoniului sindical de pe teritoriul Ucrainei şi de organizarea odihnei de vară a copiilor.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com