
Foto: economica.net
Mai multe branduri occidentale, precum Adidas, Primark şi Zara, sunt acuzate că profită de o reţea de aprovizionare cu îmbrăcăminte care îşi plăteşte lucrătorii din Europa de Est şi Turcia cu salarii mizere şi le încalcă drepturile de muncă, potrivit unui articol publicat recent de „The Guardian”.
Circa trei milioane de salariaţi din mai multe state, începând de la Slovacia şi până în Georgia, fac parte din industria confecţiilor bazată pe forţă de muncă ieftină a brandurilor de modă din Europa de Vest, notează publicaţia respectivă, care citează un raport al organizaţiei neguvernamentale „Clean Clothes Campaign” (Campania Rufelor Curate). Un număr mare de femei antrenate în confecţionarea de rochii sau bluze este deseori forţat să presteze muncă peste program sau să renunţe la zilele de odihnă în contul salariilor de bază, care sunt cu mult sub nivelul de subzistenţă, afirmă reprezentanţii aceleiaşi ONG.
În Republica Moldova, o săptămână de muncă din şase zile este ceva obişnuit pentru lucrătorii care confecţionează haine pentru companii care ar include Primark şi Tesco. Doar una din cele trei fabrici investigate plăteşte orele suplimentare de muncă prestate sâmbăta.
Conform informaţiilor publicate de „The Guardian”, în România, muncitorii care fabrică haine pentru Zara şi H&M au declarat că banii pe care îi câştigă pot atinge nivelul salariului minim doar dacă lucrează peste program sau în zilele de odihnă. Orele peste program nu sunt trecute însă în documentele contabile.
În Georgia, muncitorii care au afirmat că produc tricouri pentru Adidas au dezvăluit că sunt supuşi unor presiuni pentru a nu-şi lua concedii de boală. Ei au susţinut că, pe lângă faptul că sunt intimidaţi de angajatori, şi încălzirea inadecvată, precum şi aerul condiţionat le-a generat probleme de sănătate.
Organizaţia neguvernamentală sus-menţionată a chestionat 316 salariaţi din 10 ţări şi a dezvăluit faptul că lucrătorii au avut posibilitatea să vadă etichetele brandurilor, iar aceasta a contribuit la stabilirea legăturii cu lanţul de aprovizionare.
Unele mărci comerciale au declarat însă că rolul lor este unul inexistent sau secundar. Reprezentanţii Tesco au precizat că au încetat, cu un an în urmă, să mai cumpere haine din Republica Moldova. Totodată, un purtător de cuvânt al Primark a declarat că numai un procent minuscul din marfa acestei companii provine din ţara noastră. Acesta a promis să investigheze imediat oricare dintre problemele relevate.
La rândul său, H&M a respins acuzaţiile că unii dintre salariaţii săi ar fi fost plătiţi cu doar 0,50 euro pe oră. Într-un comunicat al companiei se spune că „problema orelor peste program nu este caracteristică furnizorilor H&M, ci este una dintre cele mai frecvente provocări pentru industria confecţiilor”, mai notează publicaţia britanică „The Guardian”.