29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

La Soroca, despre activismul membrilor de sindicat

Loading
Без рубрики La Soroca, despre activismul membrilor de sindicat
soroca

Foto: vocea.md

Salarii mizere, școli optimizate, biblioteci fără condiții de lucru, lipsa meseriașilor, sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă angajaţii din raionul Soroca. Președinții sindicatelor din diferite ramuri, invitați la întrunire de Grigore Babici, președintele Consiliului interramural al sindicatelor din ra­ionul Soroca, și-au spus necazurile, dar și succesele în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții redacției ”Vocea poporului”.

 

Cu 2750 de membri și 105 de organizații, Sindicatul Educației și Științei din raionul Soroca se confruntă cu o problemă majoră și anume optimizarea instituțiilor de învățământ, ulterior și cu achi­tarea compensațiilor personalu­lui rămas fără un loc de muncă.

”Întimpinăm dificultăți cu re­forma învățământului, cu elibera­rea din funcție a pensionarilor, cel puțin ne bucurăm de susținerea Consiliului raional. Până acum, au fost închise opt instituții de învățământ. Anul acesta, a fost optimizată doar o școală. Pre­ponderent s-au închis școlile primare, care aveau câte doi, trei elevi. În școli nu-s copii – o pro­blemă de nivel republican. Într-un sat, rămăsese doar un elev. În așa situații deja nu te poți opune optimizării. Important este să se achite compensațiile lucrăto­rilor din învățământ. Încet, am reușit să achităm compensațiile la toți”, a menționat Iurie Tăbîr-ță, președintele Consiliului Raio­nal Soroca al SEȘ.

 

g_cnsm

Sindicatul încearcă să soluționeze problemele prin mai multe demersuri la Guvern

 

Potrivit vicepreședintelui ra­ionului Soroca, Vladimir Nicuța, în raion activau 58 de instituții de învățământ, dintre care 29 urmau a fi optimizate, din lip­să de copii. Vicepreședintele a menționat că problema optimi­zării școlilor este mai dureroasă pentru Soroca, deoarece raionul cuprinde multe localități, dar puțin populate.

 

Problema principală– salarii mizere

 

Sindicatul Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP) din Soroca sau altfel spus, sindi­catul angajaților cu gulerașalb numără 1100 de membri și 54 de organizații, fiind cel mai mare din republică. Ion Spinei, președintele SINDASP din So­roca, a mărturisit că problemele cele mai dureroase sunt salarii­le mici și acordarea biletelor de odihnă.

”Ne confruntăm cu două pro­bleme, rezolvarea cărora nu de­pind de noi, salarizarea și acor­darea biletelor de tratament. Sindicatul încearcă să soluțione-ze problema prin mai multe de­mersuri la Guvern. Aceasta e durerea noastră. Din păcate, noi nu putem promite salarii mari, creșteri de 20%, la noi promisi­uni nu se fac. Știți ce ne zic oa­menii, ”ce vreți de la noi, dacă la odihnă nu ne ducem, salarii nu avem”, ce pot să le răspund? Nu-i pot convinge, așa-i sistemul. În buzunar, promisiuni nu pui. Din păcate, membrii de sindicat nu sunt obișnuiți, la nevoie, să se adreseze la noi, să ne zică, ”hai salvează-ne!”. Lumea e informa­tă, dar nu are curaj să ceară”, a mărturisit Ion Spinei.

 

grigore-babici

FotoȘ vocea.md

 

Amenințări din partea primarilor

 

La capitolul cultură, în afara salariilor mizere, apare și pro­blema dependenței față de ad-ministrația publică locală.

”Atunci când au loc alegeri, fi­ecare sună și se plânge că a fost amenințat, că nu a susținut pe cine trebuie, acest lucru se răs­frânge asupra activităţii noas­tre. La sfârșit de an, realizăm un chestionar, în care întrebăm directorii de instituții culturale despre condițiile de muncă, sa­lariu, etc. Știam că în vreo 7-8 biblioteci nu era lumină, dar în chestionar persoana responsa­bilă a bifat că este. Mie personal îmi zice că nu-i, dar scrie altce­va, pentru că a fost amenințată de primar că dacă va scrie altfel, va fi concediată. Uite-așa, la noi, pe hârtie, totul e bine”, a declarat Eugenia Răilean, președinta Sin­dicatul Lucrătorilor din Cultură din Soroca.

”Problema majoră? Leafa mi­zerabilă. Aceasta are un impact dublu. Persoanele care cores­pund funcției nu vin să se an­gajeze, pentru că salariul e mic, iar cei care sunt deja angajați nu mai vor să muncească cu dărui­re , pentru că s-au săturat. Sala­riul mediu pentru lucrătorii din cultură este până la 1000 de lei. Mai există și o situație de con­fort. Toți se plâng că li se plătesc puțin, dar nu fac nimic pentru a schimba situația. Le este greu să treacă atestarea, în urma căreia se obține un grad de profesio­nalism, ulterior adaos la salariu, e puțin, dar ce să faci, aceasta-i realitatea”, a menționat Eugenia Răilean.

 

Neclaritate în repartizarea biletelor de tratament

 

Problema repartizării biletelor de tratament este una care afec­tează toate ramurile sindicate­lor. Grigore Babici, președintele Consiliului interramural al sin­dicatelor din raionul Soroca, a declarat că până la momentul de față nu există o claritate în ceea ce ține de repartizarea și acorda­rea acestor bilete.

”Nu suntem de acord cu cri­teriul prin care se repartizează biletele de tratament. De exem­plu, o întreprindere care are 600 de angajați, primește maxim două bilete, altă organizație care are 20 de salariați, doar unul. Diferența între 600 și 20 e con­siderabilă, nu? Nu există o cla­ritate, iar lumea se indignează. Prin intermediul organizațiilor de femei, cu ocazia Zilei Mondi­ale a Femeilor din Mediul Rural, am înaintat un demers prin care solicităm claritate la subiectul respectiv. Vrem ca bătrânii, ve­teranii să beneficieze de aceste bilete de tratament. Așteptăm sfârșitul lunii noiembrie, da-că nu se va rezolva problema, vom protesta împotriva politicii sociale”, a adăugat Grigore Ba­bici.

 

Lipsă acută de meseriași

 

Sindicatul din domeniul Cooperației de Consum, Comerț și Antreprenoriat ”Moldsindcoop-comerț” din raionul Soroca are 70 de membri și 7 organizații. Maria Mitrofan, președinta sin­dicatului, a spus că salarizarea rămâne cea mai acută problemă. ”Chiar dacă condițiile de muncă sunt bune, salariile sunt mizere. O altă problemă este lipsa cadre­lor, anume în sistemul alimenta­ţiei publice. Piața forței de muncă are nevoie de chelneri, bucătari. Cei care sunt, nu au un nivel de profesionalism corespunzător”, a declarat aceasta. ”De asemenea, lipsește activismul membrilor de sindicat. Oamenii nu cunosc, nu au dorință, sunt pasivi. E dificil să-i atragi, nu se luptă pentru drepturile lor”, a adăugat Maria Mitrofan.

 

Notă: În numerele următoare ale ziarului veți avea ocazia să citiți despre oameni inte-resanți și povești de succes din orașul Soroca.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand