25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

La celălalt capăt al firului – președintele CNSM

Loading
Без рубрики La celălalt capăt al firului – președintele CNSM
linia-fierbinte

Colaj: vocea.md

Stimaţi cititori, pen­tru a impulsiona relaţii­le dintre cetăţeni şi Con­federaţia Naţională a Sindicatelor din Moldo­va (CNSM), ziarul “Vo­cea poporului” a lansat linia fierbinte, unde cititorii publicaţiei au adresat întrebări şi su­gestii primului nostru invitat, președintelui CNSM, Oleg Budza. Astăzi continuăm să publicăm răspunsuri­le la întrebările dvs., adresate președintelui CNSM, Oleg Budza.

 

Crearea Inspectoratului Mun­cii al Sindicatelor se datorează unor indicații de peste hotare sau este solicitată de salariați?

 

”Nu primim astfel de indicații de pes­te hotare. Noi acționăm în funcție de experiențe și urmăm dorința oamenilor. Am format Inspectoratul Muncii nu de dragul creării unei structuri care să fie fi­nanţată din banii sindicatelor. El nu este concurentul Inspecției Muncii de Stat. Noi credem că a venit o perioadă când mem­brii de sindicat, un simplu cetățean, trebu­ie să cunoască adevărul. Când Ii se încalcă drepturile trebuie să-i sară în ajutor In­spectoratul Muncii al Sindicatelor. Legea trebuie să fie respectată, iar acest inspecto­rat va mai și preveni conflictele cu care se ajunge, de obicei, în judecată. Menționez că Inspectoratul nostru este pentru apă­rarea salariaților, care sunt şi membri de sindicat.”

 

Am auzit că din 2014, la inițiativa Ministerului Muncii vor fi implementate tichete de masă. Comentați, Vă rog, pa­tronii tot vor tichete de masă?

 

”Anul electoral vine cu idei noi și bune, am citit într-un ziar că din 2014 deja vor intra în uz tichetele de masă. Nu e o idee rea, noi o susținem, dar sunt niște proble­me aici. Tichetele de masă au fost propuse acum cinci ani de către sindicate la nivel național. Propunerea nu a fost susținută de patroni, în primul rând, dar și de Mi­nisterul Finanțelor prin reprezentantul său la negocierile tripartite de atunci. Pro­blema a fost și este că aceste surse, folosi­te de întreprindere în scopul alimentației angajaților săi trebuie să fie deductibile de la impozitare. Ministerul Finanțelor nu a acceptat aceasta. În acest sens este elabo­rat un proiect de lege, a tichetelor de masă. Noi susținem inițiativa, Patronatele la fel – dacă sursele vor deveni deductibile.”

 

Programa privatizării în masă a fost adoptată recent de Gu­vern. De ce sindicatele nu se revoltă? Ce va fi în 2014 cu pri­vatizarea?

 

”Cum nu ne revoltăm? Am ridicat pro­blema la toate nivelurile. Am insistat să se excludă din lista privatizării Sanatoriul ”Moldova” din Truskaveț, Sanatoriul Pre­ventoriu de Bază „Constructorul” ÎS, Fa­brica de sticlă, dar programul a fost votat. Este o decizie politică. Este parte a setului de recomandări Guvernului din partea Băncii Mondiale și a FMI. Protestele nu vor aduce efectul scontat. Ceea ce putem face noi, sindicatele, e să pregătim colectivele pentru ceea ce poate urma. Rugăm liderii de sindicat de la întreprinderi să ia atitudi­ne în strictă conformitate cu legislația, cu prevederile contractelor colective, astfel, ca salariatul să simtă protecția în măsura speranței pe care o investește în instituția sindicală.

Anul 2014 va fi anul privatizărilor în masă. Unele pachete ale statului scoase la mezat, bănuiesc, nu se vor bucura de mare cerere. Bătălia cea mare se va da pentru CET-uri, pentru Moldtelecom.

Liderii de sindicat de la întreprinderile supuse privatizării vor fi instruiți să facă față cu demnitate noilor provocări pentru salariați, mai ales încercărilor de concedi­ere în masă.”

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand