18 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Întreţine corect sistemul de iluminare al automobilului

Loading
Auto Întreţine corect sistemul de iluminare al automobilului
Întreţine corect sistemul de iluminare al automobilului
sistem-de-iluminare

Foto: wallpapers.com

Sistemul de ilumina­re al maşinii este unul dintre cele mai impor­tante sisteme de sigu­ranţă ale automobilu­lui pe care îl conduceţi. Dacă acesta nu este întreţinut corect şi re­glat corespunzător vă puteţi pune în pericol viaţa dumneavoastră, a pasagerilor şi celorlalţi participanţi la trafic.

 

 

Evident că în primă in­stanţă trebuie verificat ca orice bec al sistemului de iluminare să funcţioneze la intensitatea corectă. De asemenea, anumite mode­le de faruri reflectă lumina produsă de bec cu ajuto­rul unei oglinzi, care după o utilizare îndelungată se poate mătui, iar lumina reflectată este diminuată corespunzător cu uzura. Verificarea acestora se poate face într-un service specializat.

În timp, datorită uti­lizării autovehiculului pe drumuri cu denivelări, un far reglat iniţial corect se poate decalibra şi astfel fascicolul de lumină este direcţionat în alt unghi de­cât cel corect. Zona ilumi­nată nu mai este la fel de generoasă, lumina putând fi concentrată într-o singu­ră zonă, lucru periculos în special când vine vorba de depistarea pietonilor care pot intra pe timp de noap­te pe carosabil. Chiar dacă lumina pare că este sufici­entă, decalibrarea unui far poate deranja participanţii la trafic şi de aceea tre­buie luate măsuri. Există service-uri auto care pot rezolva această problemă destul de uşor. Preţurile nu sunt ridicate pentru operaţiunea de reglare a farurilor, în funcţie de ser­vice-ul în care mergeţi. Durata operaţiunii nu este nici ea îndelungată şi poate varia de la câteva minute la maxim o ora, în funcţie de modelul maşinii. De aceea, este recomandat să faceţi această operaţiune când sesizaţi chiar şi cel mai mic semn că sistemul de ilu­minare nu mai este reglat corect. Este rapidă, necos­tisitoare, dar are un impact major asupra siguranţei atunci când se rulează pe timp de noapte.

 

Citește și: Cum să protejezi anvelopele pentru un rulaj cât mai ridicat

 

Trebuie acordată o mare atenţie şi folosirii corecte a luminilor. În funcţie de în­cărcarea maşinii la fiecare deplasare, reglaţi nivelul de iluminare pe înălţime al farurilor, astfel încât să nu deranjaţi conducătorii auto ce vin din sens opus (la modelele care au ajustare manuală pentru înălţime). De asemenea, folosiţi lu­minile de ceaţă doar atunci când condiţiile atmosferice o impun. Nu sunt rare ca­zurile când întalnim în tra­fic maşini cu luminile de ceaţă aprinse, atât în faţă, cât şi în spate, pe vreme se­nină. Acestea pot fi foarte deranjante şi chiar peri­culoase pe timp de noapte. Este important de ştiut că dacă circulaţi pe ceaţă dea­să nu trebuie folosită faza lungă, deoarece afectează vizibilitatea, uneori fiind util ca şi faza scurtă să fie oprită, dacă autovehiculul are proiectoare de ceaţă.

Încercaţi să aveţi tot timpul în maşină un set de becuri de rezervă pentru autovehiculul cu care cir­culaţi, mai ales dacă ple­caţi la drum lung pe timp de noapte.

În final, rămane la la­titudinea fiecăruia cum își întreţine sistemul de iluminare, important ca fiecare conducător auto să conștientizeze că funcţio­narea lui corectă este esen­ţială în traffic.

 

Fiţi atenţi la drum!

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand