18 octombrie 2019
Chisinau
Social

Integritatea și transparența, indispensabile pentru o bună guvernare 

Loading
Social Integritatea și transparența, indispensabile pentru o bună guvernare 
Integritatea și transparența, indispensabile pentru o bună guvernare 
Vocea poporului

Achizițiile publice au fost mereu un subiect de dezbateri aprinse, pentru că interesul financiar din partea operatorilor este conside­rabil. Acest sector este unul sen­sibil și expus riscurilor de corupție, prin urmare, necesită control și monitorizare din partea societății civile cu scopul de a proteja inte­resul public al cetățeanului. Astfel, atât statul, cât și organizațiile ne­guvernamentale, optează pentru un proces de achiziții publice mai simplu, îmbunătățit. Un proiect de lege pentru modificarea şi com­pletarea Legii privind achiziţiile publice a fost aprobat, recent, de Guvern.

Potrivit documentului, autori­tatea contractantă, înainte de ini­ţierea procedurii de atribuire, va putea organiza consultări ale pie­ţei prin comunicarea cu experţi in­dependenţi, autorităţi publice sau operatori economici, dar cu o con­diţie – să nu fie încălcate principiile de concurență. De asemenea, vor fi utilizate noi instrumente electro­nice în sistemul de achiziţii. În par­ticular, va fi introdus conceptul de Document Unic de Achiziţii Euro­pean, care constă în declaraţia pe propria răspundere a operatorului economic cu privire la îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie. Un alt aspect inovativ se referă la criteriile de selectare în domeniul achiziţiilor publice, care au fost actualizate: cel mai scăzut preţ și cost, cel mai bun raport calitate-preţ şi calitate-cost.

Simplificarea și transparentiza­rea procesului de achiziţii publice a constituit și subiectul de discuții în cadrul unei mese rotunde or­ganizată de IDIS “Viitorul”, la care au fost invitați și reprezentanți ai sindicatelor.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com