28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Instruirea, un instrument de sporire a prestigiului sindicatelor

Loading
Без рубрики Instruirea, un instrument de sporire a prestigiului sindicatelor
Instruirea, un instrument de sporire a prestigiului sindicatelor
formatori

Foto: fscm.md

 

Proiectul „Formare de formatori”, organizat de IndustriALL Global Union (IGU), în parteneriat cu For­ce Ouvrier „Metaux” din Franța și cu Federația Sindicatelor din Co­municaţi (FSCM), s-a încheiat. Sco­pul acestui proiect a fost de a forma sindicaliști care vor putea fi forma­tori activi. La proiect au participat 21 de reprezentanți de la FSCM, Federația „Sindicons”, Federația „SindRăutMaș”, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice.

 

În cadrul instruirilor, mai mulți sindicaliști din Moldova au fost familiarizați cu bunele practici de organizare a activității în cadrul întreprinderilor, pentru a-și spori nivelul de calificare în domeniul formării sindicale. Acestora li s-a vorbit despre cum funcționează sindicatele la întreprinderile din Franța, cum sunt organizate procesele și mecanismele de negocieri și revendicări, cum se discută cu un angajator al unei în­treprinderi private etc. Deoarece sfârșitul încununează opera, formatorii acestui curs de instruire, Jean-Yves Sabot și Gerard Cinnarella, reprezentanți ai Force Ouvrier „Metaux” din Franța, au abordat, la ultima sesiune, tema: „Conflictul colectiv, preveni­rea și soluționarea acestuia”.

 

O abordare care asigură succesul

 

Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), prezent la eveniment, a sublini­at importanța schimbului de experiență și eventualitatea preluării practicilor de suc­ces care pot fi aplicate în activitatea sindi­cală din țara noastră.

„Situația social-economică destul de complicată din regiune a dus la apariția unor provocări, cărora trebuie să le facem față cu toții, iar noi, sindicaliștii, trebuie să fim bine pregătiți, pentru a apăra și promo­va eficient drepturile și interesele membri­lor de sindicat”, a precizat liderul sindical.

„Ideea organizării unui program de for­mare de formatori constituie o provocare, dar s-a dovedit a fi o abordare care asigură succesul. Noi avem de învățat mult nu nu­mai în a instrui, dar și a face ca oamenii să conștientizeze importanța lor în cadrul sin­dicatelor”, a menționat, la rândul său, Ion Pîrgaru.

Jean-Yves Sabot, formator la seminar, a menționat că prin această activitate sindicaliștii din Moldova se pot informa despre o serie de practici aplicate în Europa în domeniul protecției salariaților.

Vadim Borisov, reprezentant al Industri­ALL Global Union, a vorbit despre necesita­tea organizării unor campanii de informare, care ar sensibiliza societatea și partene­rii sociali, venind cu exemple de astfel de acțiuni organizate de IGU în diverse state din regiune.

Margareta Strestian, președinta Fede-rației Sindicatelor Lucrătorilor din Indus­tria Chimică şi Resurse Energetice, le-a dăruit formatorilor câte un mărțișor, simbolul primăverii. „Rezultatele activității noas­tre se finalizează anume în această peri­oadă frumoasă a mărțișorului, când noi, participanții la ciclul de instruire, ne asu­măm o mare responsabilitate ca toate cu-noștințele pe care le-am acumulat să fie aplicate și implementate în organizațiile noas­tre sindicale în cadrul federațiilor partici­pante”, a menționat Margareta Strestian.

Victor Talmaci, președintele Federației „Sindicons”, a adus mulțumiri invitaților care au acceptat să se implice în proiect și să-i pregătească pe formatorii sindicali. „Acest proiect a fost foarte important. O pot confirma și colegii noștri de la Institu­tul Muncii. Astăzi suntem mult mai bine pregătiți, însă, din păcate, avem tot mai puține întreprinderi tradiționale cu un nu­măr mare de sindicaliști. Aceasta e, de fapt, și menirea formatorilor care au primit azi certificate privind participarea la cursuri, de a vorbi despre importanța sindicatelor, de a-i ajuta pe salariați să iasă din orice situație de conflict cu angajatorii și datorită lor să crească familia sindicală”, a menționat Victor Talmaci.

 

Un bun prilej de schimb de experiență

 

Participanţii la proiect au fost implicaţi în diverse activităţi (prezentări, discuţii, si­mulări de situaţii, muncă în grup), s-au ară­tat interesaţi de temele reflectate şi foarte mulţumiţi de experienţa formatorilor. Ei au menționat că instruirea respectivă le va fi utilă în activitatea lor și constituie un bun prilej de a face schimb de experiență.

La finalul acestui curs, fiecare partici­pant a primit certificat precum că a urmat cele patru seminare ale programului de formare de formatori sindicali, realizat în­tre anii 2014-2016 în cooperare cu Force Ouvrier „Metaux” (Franța) și IndustriALL GlobalUnion. Fiecare dintre ei va deveni un bun formator, doar acesta a fost scopul proiectului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand