28 martie 2024
Chisinau
Social

Inspectoratul Muncii la etajul doi al propriei case

Loading
Social Inspectoratul Muncii la etajul doi al propriei case
Vasile Siloci

Foto: vocea.md

La Căuşeni există un centru al consultaţiilor despre siguran­ţa muncii. Surpriza este şi mai mare cu cât sediul Inspecto­ratului Muncii se află chiar în casa inspectorului de muncă, Vasile Siloci. A construit de unul singur sediul şi a creat un centru cu toate cele necesare pentru demonstraţii şi con­sultări. Mereu de gardă, domnul Siloci are un scop nobil – ca vizitatorii să-şi dezvolte simţul de protecţie personală.

 

Cum intri în încăpere, dai cu ochii de-o grămadă de panouri și indicații despre siguranța sediului. Sala unde au loc consultațiile este dotată cu placate și obiecte necesa­re demonstrațiilor. Acolo poți găsi mănuși, macara în miniatură, ha­ine de siguranță, becuri, furtun și multe altele. Toate au fost adunate pe parcursul vieții sau împrumuta­te de la prieteni. Pe viitor, dl Siloci vrea să-şi extindă atelierul, con­struind chiar şi o parcare pentru cei care vin de departe.

Inspectoratul Muncii, filiala Sud, a fost înființat în octombrie 2012. De atunci problemele s-au ținut scai de domnul Siloci. De la înce­put a avut o grămadă de neclarități cu sediul inspectoratului.

 

g_social

Le vorbeşte oamenilor despre riscurile la locul de muncă

 

“Sindicatele nu aveau bani pen­tru un sediu performant. Nouă ni se dă un scaun și o masă, atât. Ca să informezi omul cum se cuvine ai nevoie de un spațiu corespunză­tor. Omul trebuie să vină la mine într-un sediu bun, să primească o consultație adecvată, să nu-mi fie rușine de cum arată inspectoratul. Am trecut și prin judecată, m-am săturat de toate acestea. Mă gân­deam că decât să mă bag în datorii, mai bine îmi fac o colibă pe mar­ginea toloacei și primesc oamenii acolo, pentru că la noi importanţi sunt banii, nu viața și sănătatea omului”, ne-a mărturisit domnul Vasile.

 

Oferă oamenilor consultaţii gratis

 

A făcut totul de unul singur, de la tencuială, până la amenaja­rea sălii. A fost susţinut și de pri­eteni, care l-au ajutat cu materiale de construcție sau cu un sfat bun. În prezent, este unicul angajat, dar cetăţenii spun că se descurcă de minune. “Fac totul de unul singur: mătur, spăl, primesc oamenii, îi instruiesc…”, spune zâmbind dom-nul Siloci.

 

Vasile Siloci

Foto: vocea.md

 

Ține lecții deschise despre sigu-ranța muncii, despre toate riscurile la locul de muncă și nu ia un bănuț pentru aceasta. Toate consultațiile sunt gratis, iar munca pe care o depune la centru este strict baza­tă pe entuziasm și voluntariat. Eu primesc salariu de la CNSM. Aici nu primesc bani și nici nu vreau, nu am niciun drept. “Tot ce vedeți aici reprezintă 60% din salariul lu­nar timp de 20 de ani, investit în acest sediu, plus multă muncă și bunăvoința prietenilor”.

“Până la recoltă, o să aducem toți angajatorii din sectorul agricol, ca să-i pregătim în ceea ce privește siguranța muncii. Centrul cores­punde tuturor cerințelor, domnul Siloci are abilități pentru a ține se­minare. În raioanele apropiate un alt centru nu există. Accentul pe care îl pune e că fiecare om trebu­ie să ceară de la angajator condiții normale de muncă. Anume aici, la centru, se educă sentimentul secu­rităţii. Aici se promovează grija fața de om. Sentimentul de protecţie personală trebuie dezvoltat în fie­care om”, a mărturisit președintele Consiliului interramural al sindi­catelor din raionul Căușeni, Nico­lae Sandu.

 

participanti la seminar

Foto: vocea.md

 

Timp de 13 ani, Vasile Siloci a lucrat în calitate de inginer-șef. Accidentele de muncă nu l-au oco­lit, probabil aceasta a fost motivul principal de a se dedica consultări­lor în domeniu. A participat la răz­boiul de pe Nistru. Apoi Consiliul raional a venit cu propunerea la funcţia de inspector de muncă. A trecut concursul, iar acum pentru a-i asculta pledoariile, oamenii vin și din alte raioane, chiar și de peste hotare. “Din prima am văzut o lip­să de comunicare la întreprinderi între salariaţi și angajatori. Cele mai mari încălcări într-o între­prindere sunt cele legate de salariu. Fără salarii omul nu poate trăi. El e flămând. Trebuie să aveți demnita­te să nu permiteți angajatorului să facă ce vrea, pentru că paza bună trece primejdia rea”, spune Vasile Siloci.

 

Vasile Siloci

Foto: vocea.md

 

A activat în construcții din ado-lescență. La 15 ani era deja șef de şantier și a dat în exploatare o casă cu 16 apartamente. „Experiența pe care o am mi-a fost de mare folos la crearea centrului. În tinerețe am învățat cum se pun podelele, ten­cuiala. Am crescut într-o familie numeroasă, părinții m-au învățat să fac totul cu mâinile proprii”, mărturiseşte domnul Vasile.

 

Practica bate teoria

 

Lumea știe când să vină și de fi­ecare dată se formează coadă la sfa­turi utile. Potrivit domnului Vasile, cei mai mulți vin la sfârșit de an, atunci când rapoartele și dările de seamă sunt „la mare căutare”.

 

participanti la seminar

Foto: vocea.md

 

Oamenii au diferite întrebări, de la construirea unui paratrăsnet până la întocmirea actelor necesare de atestare a siguranței muncii. „Nu toți cunosc ce este un paratrăsnet, fie trebuie să sapi concomitent cu omul, fie trebuie să-i demonstrezi procesul prin niște desene. După asta omul știe deja ce trebuie să facă și execută”, spune Vasile Siloci.

Claudia Nenof este pentru pri­ma dată la centru. „Îmi place ce văd, e confortabil, te simți ca acasă, pentru că este acasă”, spune aceasta. O altă vizitatoare este Angela Ca­liman, de la gimnaziul din Opaci, care a venit să afle mai multe des­pre siguranța într-o școală, mai ales că e vorba de siguranţa copiilor.

 

Angajatorul răspunde de toate

 

Să fii inspector nu este o mese­rie atât de ușoară. Necesită multă răbdare, tact și muncă pe teren. Se întâmplă că și la două noaptea, să fii chemat de urgență. “Dacă nu abordezi omul corect, riști să-l pierzi sau să nu mai vrea să te vadă vreodată.

 

materiale informationale

Foto: vocea.md

 

Deseori se întâmplă să nu lă-murești bine, ori strigi, ori nu ești deschis. Un inspector trebuie să depisteze toate abaterile. Mi s-a în­tâmplat în practica mea să am un caz cu un paznic care și-a pierdut picioarele. Atunci când am sosit la fața locului, angajatorul a leşinat de frică. Era conştient că va trebui să dea explicaţii”.

Chiar dacă oamenii nu cunosc legislația în domeniu, aceștia sunt interesați de activitatea domnului Siloci și întotdeauna vin după un sfat. “Când vine vorba de acciden­te, noi nu avem oameni responsa­bili. Cum e la noi? Prin democrație a ajuns șef. Te uiți parcă e mare, dar a căzut ca din pod. Când îți des­chizi o afacere, ești responsabil de angajații tăi și trebuie să fii la cu­rent cu anumite norme. Peste tot, în orice lege, angajatorul răspunde de toate”, adaugă domnul Siloci.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand