Infografic. În ce țară se vând cei mai ieftini carburanți

vocea.md
Vocea Poporului, 03.03.2018

   

carburanti

 

În Moldova, preţurile la benzină şi motorină s-au majorat simţitor de la începutul acestui an, drept motiv fiind noile accize care au intrat în vigoa­re. Recent, am fost martorii unei scumpiri consecutive, a treia la număr din acest an, cel puţin pentru benzină. Prin ultima sa decizie, însă, ANRE a afişat noi preţuri plafon, înregistrându-se prima reducere din acest an. Astfel, de pe 21 februarie, un litru de benzină costă cu 95 de bani mai puțin, iar unul de motorină – cu 90 de bani. Pentru benzină, va trebui să achităm 17,67 lei/litru, iar pentru motorină – 15,58 lei/litru.

 

În context, ne-am propus ca la acest început de an să căutăm informaţii des­pre preţurile actuale ale benzinei cu cifră octanică 95 şi a motorinei în statele care înconjoară Moldova şi nu numai (în total, 33 de ţări). Iată ce am descoperit.

Cu ajutorul unui clasament efectuat de RIA Rating, am aflat că cea mai ieftină benzină poate fi găsită în Kazahstan, Be­larus sau Rusia, iar cea mai scumpă – în Olanda, Italia şi Grecia.

De cealaltă parte, cea mai ieftină mo­torină poate fi cumpărată în Belarus, Ka­zahstan şi Rusia, iar cea mai scumpă – în Suedia, Italia şi Marea Britanie.

Portalul rus a creat un infografic in­teractiv. Vă oferim ocazia să vedeţi pre­ţurile medii. Acestea au fost calculate în ruble ruseşti, însă noi le-am convertit în valuta naţională potrivit cursului actual de schimb.

 

infografic_benzina_ro

 

Astfel, potrivit listei de mai jos, Re­publica Moldova s-ar poziţiona actual­mente, pe un loc 5, între Ucraina şi Bul-garia. Respectiv, carburant mai ieftin decât la noi în ţară se poate găsi doar în patru ţări – Ucraina, Rusia, Belarus şi Ka­zahstan.

În urma unei analize, putem menţiona că în majoritatea ţărilor din vestul conti­nentului european, comparativ cu 2016, preţurile la benzină şi motorină au scă­zut în medie cu doi şi un leu, respectiv. Pe de altă parte, în România, de exemplu, preţurile au crescut cu aproximativ un leu moldovenesc, pentru fiecare tip de carbu­rant.

În acest clasament a fost calculată şi cantitatea de carburant (doar benzină) pe care un cetăţean din aceste 33 de ţări o poate cumpăra cu un salariu mediu. În acest caz deja, cele trei ţări din capul listei nu îşi mai menţin poziţiile.

De exemplu, în Kazahstan, ţară care vinde benzina mai ieftin decât în Moldova, se pot cumpăra doar 8.536 de litri. Între timp, în state ca Norvegia sau Luxemburg, se pot cumpăra 2.481 sau 2.701 litri, re­spectiv.

Astfel, dacă salariul mediu pe economie în Republica Moldova este actualmente de 6.150 de lei, atunci luând în considerare ultimele tarife plafon afişate pentru carbu­ranţi de ANRE, se pot cumpăra în medie 348 de litri de benzină.

Şi la acest capitol ţara noastră s-ar po­ziţiona între România şi Ucraina.