23 august 2019
Chisinau
Social

Încheierea contractelor colective, o prioritate a organizațiilor sindicale

Loading
Social Încheierea contractelor colective, o prioritate a organizațiilor sindicale
Încheierea contractelor colective, o prioritate a organizațiilor sindicale
Vocea poporului

În anul consacrat negocierii și încheierii Contractului colectiv de muncă, reprezentanții sindicatelor au dat startul, la Orhei, unui ciclu de seminare de informare cu genericul „Negocie­rea și încheierea contractelor colective de muncă – prioritate a organizației sindicale”. La eveniment au participat lideri sin­dicali din raion și reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale. Caravana va ajunge în acest an și în alte localități, precum Soroca, Cimișlia, Comrat, Edineț și Călărași.

Contractul colectiv de mun­că este un instrument important pentru asigurarea unui nivel co­respunzător de protecție socială a salariaților și a cărui eficiență a fost demonstrată de practi­ca internațională a sindicatelor. În Bulgaria, de exemplu, salariul este stipulat în Contractul colec­tiv de muncă. În România, bună­oară,  Guvernul a obligat patronii, printr-o ordonanță de urgență, să negocieze un contract colec­tiv de muncă. Iar în țări precum Suedia, Finlanda, 90 la sută dintre angajați au încheiate contracte colective de muncă. Și în Repu­blica Moldova lucrurile avansea­ză la acest capitol, grație inclusiv campaniei de informate lansată de Confederația Națională a Sin­dicatelor din Moldova, numărul respectivelor documente semna­te fiind în creștere.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, i-a informat pe cei prezenți la seminarul de la Or­hei că, în anul 2017, în Republica Moldova au fost încheiate 4750 de contracte colective de muncă, procentul de cuprindere fiind de circa 97% din numărul total de membri de sindicat.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com