16 aprilie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Începând cu 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite după o nouă formulă

Loading
Cititorii ne scriu Începând cu 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite după o nouă formulă
Începând cu 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite după o nouă formulă
pensionari

Foto: vocea.md

 

Mai mulţi cititori ne întreabă ce se va întâmpla cu pensiile lor, după ce va fi pus în aplicare viitorul sistem de pensii. Oamenii ne scriu că, deşi acest lucru ar urma să se producă deja de la 1 ianuarie 2017, nimeni nu le poate răspunde la un şir de între­bări care îi frământă.

 

În legătură cu aceasta menţionăm că, recent, Guvernul a aprobat proiectul de lege ce prevede o serie de modificări şi completări la legislaţia privind siste­mul de pensii. Documentul urmează a fi dezbătut şi adoptat, în ultimă instan­ţă, de Parlament.

Potrivit reprezentanţilor Guvernu­lui, în corespundere cu noile prevederi, începând cu 1 aprilie 2017, pensiile din ţara noastră vor fi calculate după o nouă formulă, iar cele stabilite anterior vor fi recalculate.

Autorii documentului dau asigu­rări că noile prevederi vor contribui la reducerea inechităților din sistem, la creșterea constantă și consistentă a veniturilor pentru beneficiari şi vor asigura sustenabilitate sub aspect fi­nanciar pentru sistemul de pensii.

Totodată, proiectul legii sus-menţi­onate prevede condiţii unice de pensi­onare pentru toţi cetăţenii, cu excepţia angajaţilor structurilor de forţă, care vor consta în aceeaşi vârstă de pensi­onare, acelaşi stagiu de cotizare şi ace­eaşi formulă de calculare a pensiei.

De asemenea, noua formulă de cal­culare a pensiilor pentru limita de vârstă va asigura o legătură de inter-dependență între mărimea contri-buțiilor de asigurări sociale și a pensiei. În acelaşi timp, urmează să fie efectu­ată valorizarea venitului mediu lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999.

Astfel, dacă în prezent în ţara noas­tră rata medie de înlocuire a salariilor cu pensii constituie doar 

aproximativ 26 la sută din salariul mediu, în urma aplicării noii formule, la un stagiu complet de muncă de 33 de ani, rata de înlocuire va constitui 45 la sută. Toto­dată, la un salariu mediu de 5050 de lei pensia va fi de 2250 de lei sau cu apro­ximativ 90 la sută mai mare decât cea medie pentru 2015, ne dau asigurări reprezentanţii Guvernului.

Mai mult, nu este echitabil ca pensia unor categorii de lucrători să constituie 75 la sută din salariul mediu, în timp ce la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire să fie de trei ori mai mică, a declarat premierul Pa­vel Filip. Oficialul mai afirmă că refor­ma sistemului de pensii este necesară, pentru ca toți lucrătorii moldoveni să poată primi o pensie decentă și echi­tabilă, calculată corect, în funcție de contribuțiile achitate.

Guvernul mai propune ca vârsta de pensionare să crească către 2026 până la 62 de ani pentru femei şi 65 de ani – pentru bărbaţi. Acest lucru se va pro­duce însă gradual, cu câte şase luni pe an pentru femei şi câte patru luni pe an pentru bărbaţi. În acelaşi timp, stagiul de cotizare va fi ajustat corespunzător, pe parcursul a şase ani.

O altă noutate a proiectului de lege ţine de stabilirea pensiei anticipate. Persoanele care vor contribui la sis­temul de asigurări sociale și vor con­firma stagiul necesar de cotizare, vor putea solicita pensie anticipată pentru limită de vârstă cu cel mult trei ani în­aintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
8
Comentează
  • veaceslav
    14.12.2016

    Important este ca se schibma cardinal formula de calcul, si indata cetatenii o sa simta majorarea cu minim 35% a pensiei.

  • Diana Popa
    14.12.2016

    Asta este o reforma care doare pe moment ,sunt de acord .dar iti va fi mai placut daca peste 2 ani vei primi o pensie dubla decit ceea pe care o au la moment ,mai ales ca la virsta asta ei inca sunt intro stare ce le permite sa stea in cimpul muncii ,la noi batrinii lucreaza si primesc pensii asta nu este o batrinete frumoasa ,dar daca pensiile se dubleaza sau cel putin cresc cu 30% oamenii vor putea savura batrinetea si vor simti sustinere din partea statului !

  • Radion
    14.12.2016

    Salarii la medici marite, salariile la profosori tot asa, la vamesi in general salariile s-au dublat, acum si pensiile….ce pot sa zic, simt ca vine Europa in Moldova.

  • Dan
    14.12.2016

    In sfirsit vom observa si o crestere consistenta a pensiilor, ce era asteptat de mult timp !

  • uncleded
    14.12.2016

    Mie chiar imi place prin faptul ca o sa fie lipsiti astia ce mulg poporul alde judecatori, procurori, deputati de privilegii la pensionare, ca si asa au privilegii in perioada activitatii lor, mai sunt si pensionari privilegiati, da-i drq.

  • sergiu
    14.12.2016

    Care 2999??? Dan..,în ţàrile care au conducàtori deştepţi şi fara oligarhi reformele se fac în 2-3 ani şi fàrà împrumuturi de la FMI…

  • Lilian Begu
    15.12.2016

    Uncleded, ar trebui sa stii ca pensiile procurorilor, judecatorilor si deputatilor, pe langa sumele calculate ca pentru toti, vor mai fi sumplimentate din bugetul de stat si nici nu vor mai fi plafonate. Deci, ar putea ajunge la 20000-30000, in timp ce restul vor primi 2000-3000 si numai daca vor atinge varsta si, mai ales, stagiul de 36 (!) de ani asigurati.

    • vika
      31.03.2017

      sunteţi corect Dul Lilian.

Citește și
slot thailand