25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

În Moldova, femeile primesc salarii mai mici decât bărbații

Loading
Без рубрики În Moldova, femeile primesc salarii mai mici decât bărbații
salariu-femei

Foto: brookscollegeprep.org

 

Diferenţa dintre pensiile fe­meilor şi cele ale bărbaţilor din Republica Moldova este de peste 17%. Totodată, fe­meile primesc salarii mai mici decât bărbaţii în medie cu 12%.

 

Datele unui studiu în acest sens au fost prezentate de Centrul Par­teneriat pentru Dezvoltare (CPD) şi Platforma pentru Egalitate de Gen. Vicepreşedinta Platformei, Alina Andronache, a declarat, în­tr-o conferinţă de presă, că feme­ile trebuie să muncească cu peste o lună şi jumătate mai mult decât bărbaţii, pentru a ajunge la salariul anual al acestora.

Potrivit studiului, diferenţa din­tre pensiile femeilor şi ale bărbaţi­lor în ultimii ani a crescut. Dacă, în 2011, femeile primeau pensii cu 12% mai mici decât bărbaţii, în 2014, discrepanţa a ajuns la 17%. Totodată, diferenţa salarială, la pensii şi la venituri, le face pe fe­mei mai dependente de prestaţiile sociale.

Pe 19 februarie curent, membrii Platformei pentru Egalitate de Gen au marcat Ziua egalităţii salariale. Alina Andronache a spus că majo­ritatea femeilor sunt angajate în sectoare mai prost plătite sau în funcţii inferioare celor deținute de bărbaţi. „De obicei, femeile îşi iau concedii mai des decât bărba­ţii şi pe un termen mult mai mare, cum ar fi concediul de maternita­te. Atunci când femeia încearcă să se reintegreze în câmpul muncii, aceşti ani sunt consideraţi că ea îşi pierde din abilităţile profesionale”, a menţionat Alina Andronache.

Potrivit autorilor studiului, di­ferenţa salarială este 

asemenea unei taxe invizibile, achitată de 93% dintre femeile angajate în câmpul muncii. Astfel, în anul 2014, femeile au primit, în medie, cu peste şapte mii de lei mai puţin decât bărbaţii. „Dacă ne uităm pe anumite domenii, de exemplu, do­meniul de editare, diferenţele sa­lariale sunt de 57%, în acest sector femeile pierd anual 57 de mii de lei. În sectorul IT, diferenţele sunt de 37% şi femeile pierd 45 de mii de lei pe an”, a declarat preşedin­tele Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu.

Autorii studiului afirmă că di­ferenţele salariale se explică prin factorii ce ţin de discriminare in­directă pe piaţa forţei de muncă şi discriminare la locul de lucru.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand