27 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

IN MEMORIAM. Valeriu Vidaico — Un om de omenie rară, care a slujit cu dăruire cauza mișcării sindicale

Loading
Fără categorie IN MEMORIAM. Valeriu Vidaico — Un om de omenie rară, care a slujit cu dăruire cauza mișcării sindicale
IN MEMORIAM. Valeriu Vidaico — Un om de omenie rară, care a slujit cu dăruire cauza mișcării sindicale

vidaico

 

În zi toridă de vară s-a stins din viață un mare sindicalist, care a știut să fie alături de interesele salariaților, de grijile și de problemele lor. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova anunță cu cea mai mare du­rere și tristețe că, la 20 iunie 2017, a încetat din viață Valeriu Vidaico, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Ramurile Silvice și Protecția Mediului Încon­jurător.

 

Valeriu Vidaico s-a născut la 12 ianuarie 1958 în satul Lipnic, raionul Ocnița, într-o familie de oameni gospodari. A absolvit școala din satul natal, apoi și-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, absolvind două facultăți, cea de biolo­gie și juridică. Domnia sa a activat în diferite funcții, organizații și instituții de stat și obștești, a avut gradul de funcționar public – consilier de stat, clasa 3, rangul 2.

A îndrăgit munca din tinerețe, începând activitatea de muncă la 18 ani în cali­tate  de lăcătuș la asociația din Ocnița „Moldselihoztehnica”, apoi ca șef de sector de producție în gospodăria colectivă „S. Lazo” și director comercial al firmei „Per­fect”. A activat o perioadă îndelungată în funcția de șef de secție, jurist principal la Întreprinderea de Stat „Serviciul Piscicol” și în calitate consultant la Institutul de Zoologie al AȘM.

În muncă, întotdeauna a dat dovadă de un înalt profesionalism, mare omenie și cumsecădenie. Știa să ajute omul când era în situație grea, fiind un adevărat prieten la nevoie pentru toți.

Posedând capacități organizatorice deosebite, în anul 2006, a fost ales ca președinte al  Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Ramurile Silvice și Protecția Mediului Înconjurător. În această funcție s-a manifestat ca un bun organizator și apărător al drepturilor și intereselor social-economice ale membrilor de sindicat din ramură, utilizând la maximum bagajul de cunoștințe juridice și experiența bogată de muncă și de viață.

Valeriu Vidaico a slujit cu dăruire cauza mișcării sindicale, a contribuit mult la  fortificarea ei, s-a bucurat de mare stimă în rândul liderilor și al membrilor de sindi­cat. Munca sa a fost apreciată cu Diploma de Merit și Insigna de Onoare a CNSM și Diploma Confederației Generale a Sindicatelor (VKP).

Trecerea în neființă a lui Valeriu Vidaico a avut un ecou dureros printre colegii de muncă.

 

Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei:

Regret o pierdere irecuperabilă a unui adevărat Om, Prieten, Coleg. El va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna.

Dumnezeu să-l odihnească în pace în lumea celor drepți.

 

Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură:

Sunt foarte îndurerat de faptul că s-a stins din viață, la o frumoasă vârstă, un foarte bun coleg, prieten, iubitor de patrie și neam, cu numele Valeriu Vidaico.

Aș vrea să menționez, în câteva cuvinte, calitățile deosebite ale lui Valeriu ca soț și tată a două fiice, la care ținea foarte mult și cărora le purta o grijă părintească deo­sebită.

Dintotdeauna, dar mai ales în ultimii doi-trei ani, avea niște planuri, niște gân­duri frumoase, atât în plan profesional, cât și în plan familial. Era mândru că avea două fete foarte cuminți, educate, școlite și deștepte. Toate aceste calități au fost cul­tivate de tata Valeriu și mama Eleonora, o familie exemplară.

Valeriu a pierdut lupta cu boala și ne-a lăsat pe toți cei care l-am cunoscut, am ac­tivat și am trecut prin multe încercări ale vieții, cu inima plină de durere.

Rămânem îndoliați și sperăm să găsim puterea necesară de a trece peste această pierdere a colegului nostru.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i fie țărâna ușoară.

 

Vlad Canțîr, președintele Federației SINDASP:

Am aflat cu profundă durere despre trecerea în neființă a bunului nostru coleg Valeriu Vidaico, un Om de omenie rară, un lider veritabil, un coleg distins și prieten deosebit.

Președintele Valeriu Vidaico a fost un adevărat luptător, toată viața a promovat valorile sindicaliste autentice.

În aceste momente grele, suntem ală­turi de familia îndoliată și le transmitem sincere condoleanțe.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

 

Victor Onici, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor Instituțiilor Bancare  și de Asigurări:

După o boală grea și incurabilă, a plecat în lumea celor drepți colegul și prietenul  Valeriu Vidaico.

Nu m-am așteptat că Valeriu așa de re­pede va pleca din rândurile noastre, fiind răpus de o boală incurabilă.

Am pierdut cu toții un jurist și sindica­list de performanță, care pleda permanent pentru respectarea drepturilor membrilor de sindicat.

Sincere condoleanțe rudelor și celor apropiați.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

Ana Cebotari, vicepreședintă a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din domeniul Cadastrului, Geologiei și Geodeziei „SINDGEOCAD”:

După trecerea în lumea celor drepți a co­legului Valeriu Vidaico,pentru  contribuția adusă ca președinte al Federației Sindi­catelor Lucrătorilor din Ramurile Silvice și Protecția Mediului Înconjurător, ca  jurist, ca profesor, om al dreptății, corectitudinea de care a dat dovadă, dar și pentru sufletul imens, va rămâne veșnic în amintirea noas­tră. Sindicatele vor fi mai sărace fără o per­soană demnă și devotată. A fost un coleg foarte bun și va rămâne pentru noi, cei care l-am cunoscut, o pildă vie, un exemplu de seriozitate, demnitate și curaj.

Ne exprimăm profundul regret pen­tru pierderea suferită și adresăm sincere condoleanțe întregii familii și multă putere în aceste momente grele.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Anatolie Nistor, președintele Comisiei de cenzori a CNSM:

I-a plăcut viaţa. A fost o persoană deo­sebită, veselă, prietenos, săritor în ajutor la nevoie. A luptat din răsputeri cu suferinţa, a luptat, dar a pierdut bătălia pentru viață.

S-a stins cu ochii înlăcrămaţi şi privirile pline de deznădejde şi durere.

A lăsat în urma lui un gol imens. Singu­rul loc de unde nu îl poate lua nimeni este inima noastră şi va rămâne în veşnicie.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

Sergiu Stanciu, director general al Institutului Muncii al CNSM:

Cu profundă întristare împărtășim cu toții durerea familiei pentru trecerea în neființă a colegului nostru Valeriu Vidaico, președinte al Federației Sindicatelor din Ramurile Silvice și Mediul Înconjurător.

În perioada conlucrării, el ne-a lăsat amintiri demne de respect și apreciere în inimile noastre.

Cu mult regret transmitem familiei în­durerate şi tuturor apropiaţilor, în aces­te momente grele, gândurile noastre de mângâiere şi îmbărbătare.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

Deja când Valeriu Vidaico nu mai este printre noi, rămâne să-i aducem ultimul omagiu pentru fapta sa nobilă și mun­ca depusă cu dăruire întru consolidarea mișcării sindicale din Republica Moldova.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

 

Comitetul Confederal al CNSM

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com