30 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Generații întregi de copii care poartă povara singurătății

Loading
Fără categorie Generații întregi de copii care poartă povara singurătății
Generații întregi de copii care poartă povara singurătății
copii-singuri

Foto: aparatorul.md

 

În Republica Moldova, un copil din cinci duce dorul mamei sau al ta­tălui, care se află peste hotare, la muncă. Plecarea părinţilor la mii de kilometri distanţă, cu gândul la un trai mai bun, a adus copiilor gad­geturi de ultimă generaţie, jucării sau haine, dar mulţi nu mai ştiu ce înseamnă familie și dragoste pă­rintească. Au rămas în grija rude­lor încă din primii ani de viaţă, iar acum sunt deja adolescenţi. Pen­tru copii, preţul pentru o viaţă fără griji financiare este o familie des­trămată și poate avea efecte nega­tive asupra dezvoltării lor.

 

Conform cercetărilor în domeniu, copiii rămași singuri acasă suferă enorm din ca­uza lipsei de afecțiune din partea părinților și a comunicării cu aceștia, fapt care ge­nerează anumite comportamente nedori­te, uneori deviante. Pentru a înlătura acest gol, experții susțin că statul trebuie să cre­eze servicii de suport și consiliere atât pen­tru copii, cât și pentru părinții emigranți. O altă problemă o constituie copiii crescuți doar de către mamă sau tată, după ce aceștia au divorțat.

„Mama și tata au divorțat, nu suntem împreună, dar aș vrea să fim din nou o fa­milie”, ne spune Marian.

După ce au divorțat, părinții acestuia au plecat peste hotare, iar băiatul a rămas în grija bunicii. Chiar dacă aceștia încearcă să facă în aşa fel încât fiului să nu-i lipsească nimic, doar părinții acestuia sunt cei care pot face ca el să crească un copil fericit.  De mare ajutor îi sunt banii trimişi din stră­inătate de părinţii băiatului, dar asta nu înseamnă totul.

 

Banii nu înlocuiesc dorul de mamă și tată

 

„Depinde câți bani au şi ei. Aşa, o sută de euro ei o trimit, că nu au încotro. Nu ai cum să câștigi aici atâția bani, nu poți face nimic”, spune Maria Tofan, bunica lui Marian.

Deşi este doar un adolescent, Marian înţelege exact preţul sacrificiului. Nu vrea să-şi dezamăgească părinţii şi bunica, ast­fel că la şcoală are numai note de 9 şi 10. „Scopul este să încerc să-i fac pe toţi din familia mea fericiţi. Poate mama și tata vor veni acasă”, spune el.

Cu mama şi tata se vede doar o dată pe an, în vacanţa de vară. Îi vizitează pe rând, de când au divorţat. Şi nu este singurul în această situaţie.

„Radiografia” pe care am făcut-o în di­aspora din Italia ne arată că practic fiecare a cincea femeie care a ajuns în această ţară a divorţat”, spune Diana Cheianu-Andrei, sociolog.

Peste 20 la sută dintre copii sunt 

cu părinții plecați peste hotare

170.000 de copii din Republica Moldo­va cresc fără unul sau chiar fără ambii pă­rinţi alături. Deşi sunt atât de mulți, ei nu au fost până acum pe lista de priorităţi a autorităţilor.

„Ultimele date statistice de care dispu­nem spun că în jur de 21% dintre copii au cel puţin un părinte plecat la muncă peste hotare şi în jur de cinci la sută din toţi co­piii din Moldova au ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare”, spune Cezar Gavri­liuc, preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului.

„Acum încercăm să identificăm par­teneri care să ne ajute, să ne acorde un suport în consolidarea activităţii serviciu­lui de asistenţă telefonică gratuită pentru copii”, spune Corneliu Ţăruş, şef adjunct al Direcţiei politici de protecţie a familiei şi copilului de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

„În ultimii ani, se înregistrează cazuri de abuz al copiilor şi sub vârsta de 10 ani, fie din partea părintelui, fie din partea concu­binilor sau a altor rude care au rămas cu aceşti copii. Au fost şi cazuri când copiii nu au mai putut face faţă acestor împrejurări extrem de dificile”, spune Diana Cheianu-Andrei.

Statisticile arată că un sfert din popu­laţia Republicii Moldova este plecată la muncă peste hotare. Asta înseamnă aproa­pe un milion de persoane. Migraţia a înce­put să afecteze masiv Republica Moldova încă din anul 2005, iar ţările spre care s-au îndreptat cu precădere sunt Federaţia Rusă şi Italia.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com