24 ianuarie 2020
Chisinau
Fără categorie

FSCM și partenerii de peste Prut deschid o nouă pagină de colaborare

Loading
Fără categorie FSCM și partenerii de peste Prut deschid o nouă pagină de colaborare
FSCM și partenerii de peste Prut deschid o nouă pagină de colaborare
fscm-suceava

Foto: fscm.md

 

Reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Comunicații s-au aflat, recent, într-o vizită de documentare în România, la invitația colegilor de la Sindicatul Liber din Telecomunicații Suceava. După cum a declarat Ion Pîrgaru, președintele FSCM, „scopul vizitei a fost de a ne informa despre activita­tea sindicatului din telecomunicații”.

 

Grupul din Republica Moldova s-a întâlnit cu Aleodor Nichifor, liderul Sindicatului Liber Inde­pendent Telecomunicaţii „Bogdan Vodă” Suceava, cu Nicolae Costraș, directorul Poștei județene, cu alte persoane care au avut ce să po­vestească din experiența lor pe linie sindicală. Sindicatului Li­ber Independent Telecomunicaţii „Bogdan Vodă” Suceava are 200 de membri. În România sunt în prezent trei federații în domeniul telecomunicațiilor. Aleodor Nichi­for a participat la privatizarea Te­lecomului. Știe pe viu ce s-a făcut atunci și a povestit cu lux de amă­nunte ce acțiuni s-au întreprins.

„Experiența colegilor din Ro­mânia este interesantă pentru noi, fiindcă procesul de privatiza­re în telecomunicații la ei a avut loc acum circa 15 ani. Pentru noi, a fost important să aflăm detalii despre activitatea sindicatului din domeniul telecomunicațiilor, des­pre drepturile angajaților după ce a fost efectuată privatizarea, care e situația acum în ceea ce privește activitatea sindicală în ramură, care au fost problemele în procesul de privatizare”, a menționat Ion Pîrgaru.

Sindicaliștii din RM din dome­niul telecomunicațiilor au ascultat cu mare interes toate informațiile, fiind curioși îndeosebi de soluțiile găsite de colegii din România pen­tru a minimaliza efectul negativ asupra salariaților care rămân fără serviciu în urma privatizării.

 

Liderul sindical, o locomotivă pentru salariați

 

Deși în acea perioadă au fost dis­ponibilizate câteva mii de salariați din domeniul telecomunicațiilor, Aleodor Nichifor a menționat că procesul nu a fost marcat de greve și că salariații au primit despăgu­biri prin sistemul de bonusuri. Din 38.000 de salariați, au rămas doar 8.000.

Aleodor Nichifor este cunoscut drept un lider sindical foarte activ. El a povestit, de asemenea, des­pre declanșarea grevei japoneze în magazinele Telecom, pentru că salariaților urma să le fie micșorat salariul. „Compania vrea să ne dis­trugă sindicatul, pentru că i-am deranjat cu ieşirile mele publice”, a menționat dumnealui, referindu-se și la mediatizarea evenimentului în mass-media, lucru ce nu a convenit conducerii întreprinderii. Din pă­cate, greva japoneză nu a avut re­zultatul scontat, fiindcă mai mulți salariați, fiind presați, intimidați de șefi, au semnat pentru diminu­area salariilor, fiind amenințați că, în caz contrar, vor fi concediați. Ul­terior, Aleodor Nichifor a câștigat, pentru Sindicatul liber indepen­dent din telecomunicații Suceava, un proiect de 500.000 de euro, ce ține de instruirea profesională a salariaților din telecomunicații și poștă care au rămas după dispo­nibilizare. La întrunire s-a vorbit și despre proiecte transfrontalie­re între sindicatul din Suceava și FSCM.

O altă temă interesantă discuta­tă a fost motivarea apartenenței la sindicat. La acest capitol, și FSCM și-a împărtășit experiența colegi­lor din România. „Noi nu căutăm modele în munca noastră. Studi­em orice activitate pentru a ne lua ce ne trebuie”, a spus președintele FSCM. Ion Pîrgaru a vorbit, de asemenea, despre dezvoltarea teh­nologică a telecomunicațiilor de la noi.

Sindicaliștii de pe ambele maluri ale Prutului au rămas satisfăcuți de schimbul de idei și de oportunitățile deschise de cooperarea în dome­niul telecomunicațiilor, inclusiv în apărarea drepturilor salariaților.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com