28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

FMI s-a consultat cu sindicatele înainte de a conferi cu Guvernul

Loading
Без рубрики FMI s-a consultat cu sindicatele înainte de a conferi cu Guvernul
FMI

Foto: vocea.md

Reprezentanții misiunii Fondului Monetar Inter­naţional, care au sosit la Chișinău pe 18 septem­brie, au avut o întâlnire cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

 

Actuala vizită este altfel de­cât celelalte de până în prezent. Experții fac prima monitorizare a evoluţiei economiei după ex­pirarea, în februarie, a Memo­randumului semnat la începutul anului 2010. Astfel de misiuni au loc în ţările care au un nivel înalt de datorii faţă de FMI. Experţii oferă consultaţii privind acţiu­nile necesare pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice. Moldova a ratat ultima tranşă, de peste 76 de milioane de dolari, în cadrul programului de finanţare cu FMI pe un termen de trei ani.

 

Emigrarea, pericol pentru viitorul țării

 

Reprezentanții FMI, de fieca­re dată când se află în Republica Moldova, se întâlnesc cu liderii sindicali pentru a afla de la ei problemele reale cu care se con­fruntă salariații.

„Republica Moldova trece printr-o etapă crucială, iar cel mai mare pericol pentru viitorul țării este plecarea tinerilor peste hotare din cauza salariilor mici și a lipsei locurilor de muncă”, a de­clarat Oleg Budza, președintele CNSM, în cadrul întrevederii cu reprezentanţii FMI.

Oleg Budza a afirmat că, pen­tru a evita acest fenomen, sindi­catele insistă a continua majora­rea salariului minim, pe etape, până la valoarea minimului de existenţă, adică de 1600 de lei. „Dacă facem comparaţie cu mai multe ţări din Europa, salariul minim echivalează cu circa 50-60% din salariul mediu din eco­nomie. În timp ce în Republica Moldova salariul minim consti­tuie doar 15% din salariul mediu pe economie . Cu așa salarii mici, majoritatea tinerilor vor pleca să-și caute un loc de muncă pes­te hotare, iar populația țării va îmbătrâni continuu. De aceea, solicităm ca reprezentanții FMI să abordeze această problemă în discuțiile cu prim-ministrul Iurie Leancă”, a declarat liderul sindi­cal.

Președintele CNSM susține că Guvernul, împreună cu sindica­tele, au elaborat un Plan de acţi­uni în vederea minimizării prac­ticii achitării salariilor „în plic” şi „muncii la negru”. Astfel, a fost modificat Codul muncii, pentru a-i obliga pe angajatori să aprobe statele de personal şi a le prezen­ta inspectoratelor teritoriale ale muncii.

 

Întreprinderile strategice nu ar trebui privatizate

 

„Sectorul informal lipseşte bugetul public naţional de circa 15 miliarde de lei. Formalizarea a cel puţin 1% din acest sector ar aduce în buget peste 150 de mil. de lei. Sindicatele insistă asupra urgentării adoptării tuturor ac­telor de implementare a planu­lui nominalizat şi intensificării activităţii organelor de control şi anume ajustarea actelor legisla­tive în scopul eliminării activită­ţilor informale, cum ar fi înregis­trarea contractelor individuale de muncă la Inspecţia de Stat a Muncii”, a declarat Oleg Budza.

 

conducerea-CNSM

Foto: vocea.md

 

Liderul sindical a informat misiunea FMI că CNSM este împotriva privatizării întreprin­derilor strategice din domeniul energetic, al transportului, co­municaţiilor etc. Oleg Budza a discutat și despre situația Băn­cii de Economii, menționând că este important ca investitorii să nu falimenteze banca și să poa­tă în continuare acorda credite preferențiale pentru populație. Totodată, ca angajații băncii să nu rămână fără loc de muncă și să le fie achitate salariile la timp.

Liderii sindicatelor ramurale i-au informat pe reprezentanții FMI despre problemele cu care se confruntă sindicatele pe care le reprezintă.

Victor Talmaci, poreședintele Federaţiei Sindicatelor din Con­strucţii şi Industria Materialelor de Construcţii „SINDICONS”, a pus problema deportărilor în masă în ultimul timp a moldove­nilor care muncesc în Federația Rusă. „Deportările ne pun în gardă. Nu se întreprinde nimic la nivelul celor două state. Mă refer la acorduri bilaterale prin care ar fi protejați cetățenii noștri. Noi, sindicatele, avem acorduri, dar e necesară și susținerea statului”, a menționat Victor Talmaci.

Ion Pîrgaru, preşedintele Fe­deraţiei Sindicatelor din Comu­nicaţii, a vorbit, la rândul său, că sindicatele nu sunt împotriva re­formelor și a privatizărilor atunci când acestea sunt benefice pentru economia țării și pentru angajați. „Nu prea avem exemple bune de privatizare. În scurt timp, între­prinderile își schimbă profilul, dau afară angajații. Așvrea ca investițiile făcute să fie monito­rizate, iar la proces să participe și sindicatele”, a menționat Ion Pîrgaru.

 

Stabilitate macroeconomică

 

La rândul său, Max Alier, șeful Misiunii FMI, a specificat că sco­pul misiunii FMI curente este de a analiza situaţia economică din Republica Moldova, precum şi de a examina necesităţile de co­operare în vederea elaborării po­liticilor de asigurare a stabilităţii macroeconomice în ţara noastră.

„FMI susține formalizarea an­gajărilor, nu din necesarul ca sta­tul să culeagă impozite, ci pentru că în economia formală produc­tivitatea muncii este mai ma-re. Totodată, privatizarea poate aduce beneficiu întreprinderilor de stat, iar lucrul ar putea să se eficientizeze, să crească salariile și să fie oferite locuri noi de mun­că”, afirmă Alier.

Referindu-se la beneficiile fi­nanciare ale FMI pentru Repu­blica Moldova, șeful misiunii a menționat: „Beneficiile pe care le aducem în țară sunt mai puțin vizibile. Noi asigurăm stabili­tatea macroeconomică, inflația la un nivel scăzut. Toate aceste lucruri se simt în economie, dar nu le putem vedea în formă ma­terială”.

Șeful misiunii FMI a mai adă­ugat că stabilitatea în Banca de Economii este foarte importantă pentru imaginea țării, iar activi­tatea acesteia trebuie să fie su­pravegheată de Banca Națională a Moldovei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand