25 aprilie 2024
Chisinau
Economie

FMI a găsit înțelegere și dorință de conlucrare din partea Executivului

Loading
Economie FMI a găsit înțelegere și dorință de conlucrare din partea Executivului
FMI a găsit înțelegere și dorință de conlucrare din partea Executivului
fmi-guvern

Foto: gov.md

 

O echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ben Kelmanson, s-a aflat la Chișinău în perioada 14 – 28 februarie. Aceasta s-a întâlnit cu președintele Igor Dodon, cu premierul Pavel Filip, cu reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor.

 

 

Fondul Monetar Internaţional a acordat un credit de încredere Republicii Moldova, a permis deblocările finanţărilor din exte­rior şi a revenit la bunele relaţii cu parte­nerii de dezvoltare. Șeful misiunii FMI, Ben Kelmanson, s-a declarat fericit să se afle la Chișinău, aceasta fiind prima sa vizită aici, dar și mulțumit de faptul că Guvernul Republicii Moldova și FMI au ajuns la un acord.

„Acum, pentru Republica Moldova este o perioadă foarte importantă. Sunt pro­bleme care pot fi soluționate în conlucra­re dintre guvern, patronate, sindicatele și FMI. Apreciez că susțineți implicarea FMI în Republica Moldova, chiar dacă asupra unor subiecte avem dezacorduri, și că susțineți acest dialog continuu cu noi. Noi cu toții împărtășim acest obiectiv funda­mental pentru țară”, a menționat Ben Kel­manson la întâlnirea cu sindicatele.

 

Prognoza de creștere a PIB-ului, ascendentă

 

În cadrul ședinței de bilanț la care au participat conducerea FMI și premierul Filip, au fost anunțate date optimiste în ceea ce privește dezvoltarea social-eco­nomică a Republicii Moldova. FMI a revi­zuit prognozele de creștere ale economiei țării. Astfel, după o prognoză de creștere a PIB-ului de 3%, FMI vorbește de o creștere economică de 4,5%. Și pentru anul 2016 prognoza a fost îmbunătățită până la 4%, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă susținut împreună cu șeful misiunii FMI, Ben Kelmanson.

Șeful Cabinetului de miniștri s-a ară­tat bucuros de vizita experților FMI, chiar dacă, a spus el, mai sunt multe de făcut. Prim-ministrul a menționat că prioritare rămân domeniul energetic, cel bancar și cel bugetar.

„FMI ne oferă o sumă de 180 de milioa­ne de dolari. Acești bani sunt folosiţi pen­tru 

promovarea reformelor, dar şi pentru consolidarea economiei naţionale şi sta­bilitatea financiară”, a declarat Pavel Filip, în cadrul briefingului de presă.

Premierul a menționat, totuși, că va tre­bui să muncim cu perseverență pentru a onora angajamentele şi pentru a ne încadra în termenele de realizare a reformelor sta­bilite de echipa Fondului Monetar. Obiec­tivele pentru anul curent sunt menținerea inflației în limita coridorului ţintă al Băncii Naţionale. De asemenea, experţii au esti­mat creşterea exportului la nivel de 10%  şi a importului de 8%. Salariul nominal mediu lunar pe economia naţională prognozat pentru anul 2017 urmează să fie de 5600 de lei sau cu 10,1 mai mult decât în 2016.

„Scopul programului este să îmbunătă-țească condițiile din domeniul financiar-bancar, dar și să contribuie la dezvolta­rea și creșterea economică”, a declarat, la rândul său, Ben Kelmanson. Acesta a mai menționat că este important ca BNM să îmbunătățească politicile în domeniul fi­nanciar-bancar, dar și să amelioreze chel­tuielile bugetare și să ducă la bun sfârșit reforma autorităților publice centrale.

Noul șef al misiunii FMI, Ben Kelmanson, s-a întâlnit și cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și cu membrii Comitetului Confe­deral al CNSM. Oleg Budza, președintele CNSM, le-a vorbit oaspeților despre pro­blemele social-economice, despre reforma sistemului de pensionare, despre faptul că Republica Moldova are nevoie de sus­ţinere în promovarea reformelor, inclusiv financiară, deoarece resursele disponibile în țară nu pot asigura dezvoltarea econo­mică necesară. „Este foarte important, însă, ca investițiile să fie orientate și spre sec­torul social – sănătate, alimentare cu apă, educație”, a punctat Oleg Budza.

Deși ambele părți au păreri diferite vi­zavi de soluționarea anumitor probleme din societatea noastră, și sindicatele, și Fondul Monetar Internațional au recu­noscut că sunt interesate de aceleași pro­bleme: desființarea economiei subterane, insuficiența capitalului uman, reforma sistemului de pensii, achitarea unor salarii mai mari, iar la modul general, ca Repu­blica Moldova să iasă din criza economică și să crească nivelul de trai al populației. Provocarea cea mare este să se înregistre­ze progrese pe fiecare domeniu în parte, pentru ca, ulterior, acestea să se susțină reciproc.

 

Dodon, împotriva curentului general

 

Întâlnirea oficialului de la FMI cu pre-ședintele Republicii Moldova a fost mai puțin productivă. Igor Dodon a acuzat Fondul Monetar Internațional că ar sta în spatele deciziei Guvernului privind ram­bursarea pe spatele cetățenilor a banilor furați din sistemul bancar al Republicii Moldova. Într-o postare pe Facebook, Do­don scrie că este îngrijorat de mai multe prevederi a Memorandumului de coope­rare cu FMI.

Cu toate acestea, parcursul Republicii Moldova nu poate fi oprit. FMI și Guvernul nostru au convenit elaborarea unui plan – un document de dezvoltare economică ce va fi făcut public până la mijlocul lu­nii martie și care va sta la baza actualizării Strategiei Naționale de Dezvoltare până în 2020. Reamintim că săptămâna aceasta a fost retrasă din parlament legea amnisti­ei fiscale, care a fost criticată dur de către Fondul Monetar Internaţional și de socie­tatea civilă din țară.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
3
Comentează
  • Eugen
    09.03.2017

    Datele nu mint, cel mai bine e sa vedem retrospectiva anului 2017, ce schimbari s-au produs si cu cat a crescut economia tarii. Cresterea PIB-ului e ok, dar cetatenii vor ca aceste succese sa fie simtite in buzunarele lor, sper sa simtim aceasta crestere pana la sfirsitul anului.

  • Dan
    09.03.2017

    Dupa cum se vede FMI are mai multa incredere decit in anii precedenti in guvernul Filip. Bun, acolo lumea tot nui proasta si desigur ca se iau hotariri reesind din rezultatul inregistrat de un guvern sau altul.

  • Vova
    09.03.2017

    Am văzut că va fi un expert care va monitoriza cum derulează economiile la noi timp de trei ani de zile, asta cred că-i foarte bine, nu cred că vor ami apărea aberații pentur că au dispărut bani!

Citește și
slot thailand