19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Fermierii au protestat faţă de politica agrară a statului

Loading
Social Fermierii au protestat faţă de politica agrară a statului
protest-fermieri

Foto: vocea.md

Producătorii agricoli din majoritatea raioanelor ţării noastre au blocat, miercuri, timp de o oră, o bună parte din drumurile naţionale, cu tractoare şi altă tehnică agri­colă. Fermierii sunt revoltaţi că revendicările înaintate de ei sunt neglijate de autorită­ţile statului, care ar promo­va o politică agrară ce agra­vează şi mai mult situaţia de la sate, destul de dificilă şi acum.

 

„Nu ne convine politica agrară promovată de statul nostru, ea trebuie schim­bată. Noi nu avem piaţă de desfacere. Deşi ni s-a pro­mis că vom livra producţia în Uniunea Europeană, aco­lo au fost instituite anumite cote, iar marfa noastră nici nu corespunde întru totul cerinţelor”, a declarat pen­tru „Vocea poporului” An­drei Onofrei, producător de struguri şi fructe din Anenii Noi.

Fermierul a adăugat că, în urma embargoului rusesc, instituit anul trecut, produ­cătorii agricoli moldoveni au pierdut şi piaţa la care aveau acces anterior şi au suportat pierderi enorme, iar acum cresc producţie şi nu au ce face cu ea.

„Vrem ca fondul de sub­venţionare a agriculturii să fie de cel puţin două miliar­de de lei, pentru că situaţia este foarte gravă, iar oame­nii de la ţară trăiesc în să­răcie şi nevoi”, a remarcat Andrei Onofrei.

Luca Todică, producător de legume din satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, susţine că, pentru agricul­tori, motorina ar trebui să coste nu 17 lei litrul, ci 10 lei, prin excluderea taxelor de stat şi a tot felul de ada­osuri.

 

g_social

Nu ne convine, în special, că fondul de subvenţionare pentru acest an este de numai 600 de milioane de lei

 

„Scumpirea electricităţii, care este inevita­bilă, va duce la dublarea cheltuielilor pentru irigare. Şi dacă autorităţile statului nu vor satisface revendicările înaintate de fermieri, nu cred că la anul voi mai putea activa. Acum mai am unele rezerve şi sper să mă descurc cumva anul acesta, dar mă tem că voi intra în datorii”, a menţionat Luca Todică.

Alexandru David, producător de cereale şi carne de porc din satul Floreni, Anenii Noi, a declarat: „Am ieşit la protest pentru că s-a scumpit motorina, nu primim subvenţii, s-au mărit impozitele şi preţul de cost al cereale­lor este mare, iar cel de comercializare – de nimic. Sper ca în urma acestor proteste să fie purtate tratative şi să fie create condiţii mai bune de activitate în sectorul agrar. În caz contrar, oamenii vor ieşi în stradă, vom avea terenuri nesemănate, iar la toamnă nu vom avea roadă de strâns, ceea ce se va răsfrânge negativ asupra întregii noastre ţări”.

 

Cu drumurile blocate

 

Alexandru Slusari, preşedintele UniAgro­Protect, a declarat că, în cadrul protestelor organizate, miercuri, în majoritatea raioa­nelor au fost blocate drumurile naţionale. Cel mai activ s-au manifestat producătorii agricoli din raioanele Căuşeni, Ştefan Vodă, Floreşti, Sîngerei, unde au fost implicate câte mai mult de 100 de unităţi de tehnică.

În unele raioane, participarea a fost mai slabă, din cauza că reprezentanţii Ministeru­lui Afacerilor Interne au făcut presiuni asu­pra agricultorilor, care au fost ameninţaţi şi intimidaţi, a afirmat preşedintele UniAgro­Protect.

„Am informaţii că, marţi, în toate raioane­le, comisarii şi poliţiştii de sector au mers pe la agricultori. Cea mai mare presiune a fost resimţită în subdiviziunile teritorial-admi­nistrative Floreşti, Anenii Noi şi Cahul, unde fermierii au fost preîntâmpinaţi în scris des­pre consecinţele posibile în caz de blocare a drumului”, a precizat Alexandru Slusari.

Mai mult, în dimineaţa zilei de miercuri, protestatarii de la Floreşti au fost avertizaţi că poliţiştii vor trage focuri de avertisment în anvelope, dacă se va recurge la blocarea drumului, a specificat preşedintele UniAgro­Protect.

 

Susţinerea agricultorilor

 

Alexandru Slusari a apreciat că, în linii mari, majoritatea producătorilor agricoli care au protestat pe 27 martie au fost pre­zenţi şi miercuri pe drumurile naţionale, într-un gest de disperare. Ei au aşteptat un sprijin din partea autorităţilor statului în situaţia dificilă în care s-au pomenit. În schimb, s-au ales cu micşorarea fondului de subvenţionare, creşterea vertiginoasă a pre­ţurilor la toate resursele pentru agricultură şi cu stoparea procesului de creditare.

„Noi nu ne oprim aici, ci, cu toate pro­blemele şi rezervele, mergem mai departe. Vom insista asupra revendicărilor înaintate şi vom protesta atât timp, cât va fi posibil. Cererile noastre sunt bine argumentate şi au un caracter economic, ne preocupă doar po­litica agrară, care determină situaţia foarte dificilă de la sate”, a accentuat preşedintele UniAgroProtect.

Alexandru Slusari a opinat că, dacă nu vor fi luate de urgenţă măsuri pentru ameliora­rea situaţiei din agricultură, în scurt timp, mulţi oameni vor pleca definitiv din sate, ceea ce va însemna depopularea unor loca­lităţi rurale.

 

protest-fermieri-2

Foto: vocea.md

 

 

Un miting de amploare

 

Solicitat să comenteze acţiunea recen­tă de instalare a unor indicatoare rutiere ce interzic trecerea tractoarelor spre Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul capita­lei, preşedintele UniAgroProtect a remarcat că cea mai mare problemă pentru organiza­torii protestelor o prezintă nu aceste indica­toare, ci mobilizarea maximă a agricultori­lor.

Alexandru Slusari a menţionat că vor fi discutate şi analizate toate problemele şi propunerile privind organizarea, la începu­tul lunii mai, a unui miting de amploare la Chişinău. În opinia sa, aceste propuneri vor fi realizate, mai ales că tocmai se va încheia şi campania de semănat.

Manifestaţiile în cauză ale agricultorilor ar putea avea loc, însă, nu pe 1 mai, cum s-a vehiculat anterior, deoarece pentru această dată au fost anunţate demonstraţii de altă natură, ci în zilele imediat următoare.

„Vom mobiliza la maximum fermierii şi cred că, până la urmă, această mişcare va lua amploare”, a concluzionat Alexandru Slusari.

 

Solidaritate sindicală

 

Sergiu Bernevec, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”, a apreciat că ac­ţiunile de protest ale producătorilor agricoli sunt întemeiate. Ei au înaintat către autori­tăţile statului un şir de revendicări, care, în mare parte, nu au fost satisfăcute.

„Este de înţeles faptul că procesul bugetar din acest an a decurs contrar tuturor rigori­lor, normelor şi termenelor. Cu toate acestea, noi considerăm că autorităţile au neglijat re­vendicările fermierilor”, a menţionat Sergiu Bernevec.

 

g_social

Fermierii au mai protestat, în acest an, pe 27 martie şi pe 8 aprilie

 

Preşedintele „Agroindsind” a evidenţiat faptul că, anul trecut, a fost instituit embar­goul rusesc la importul fructelor şi legumelor moldoveneşti, iar îngheţurile de primăvară au dus la pierderea în mare parte a recoltei de mere, ceea ce a cauzat mari probleme producătorilor agricoli. La acestea s-au mai adăugat deprecierea monedei naţionale şi creşterea preţurilor la motorină, la seminţe şi chimicale, și toate înainte de începerea se­zonului agricol.

„Cu toate acestea, noi nu susţinem astfel de acţiuni de protest precum blocarea dru­murilor naţionale. Considerăm că acest lucru este inadmisibil. Toate manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în strictă conformitate cu legea. Noi susţinem orice formă de protest, atunci când sunt înaintate revendicări moti­vate, argumentate, dar considerăm, totoda­tă, că blocarea drumurilor naţionale este o măsură care nu-şi are locul într-o democra­ţie”, a mai opinat Sergiu Bernevec.

Ei au solicitat stabilirea unui fond de subvenționare de 1,2 mlrd de lei pentru 2015, în timp ce au fost aprobate 610 mln de lei, dintre care mai mult de 200 mln sunt da­torii din anul trecut. Fermierii au revendicat, de asemenea, menţinerea cotei TVA de opt la sută pentru producţia agricolă comercia­lizată, deblocarea procesului de creditare în agricultură şi micşorarea dobânzilor.

Agricultorii au mai cerut sprijin financiar pentru toţi producătorii de fructe, care au livrat mere întreprinderilor de procesare în toamna anului 2014, demonopolizarea pieţei de produse petroliere etc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand