18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Femeile din mediul rural devin tot mai active

Loading
Без рубрики Femeile din mediul rural devin tot mai active
Femeile din mediul rural devin tot mai active
sindicate-Iurival-agro

Foto: arhivă personală

Recent, Uniunea teritorială Edineţ a Sindicatelor „Agroindsind”, împreună cu Consiliul Organizaţiei de Femei din cadrul acesteia, au organizat o masă rotundă sub genericul „Femeia de succes: familia, cariera, activitatea sindicală”. Chiar în debutul întrunirii, Stela Ciobanu, preşedinta Consiliului Organizaţiei de Femei, a vorbit despre activitatea consiliilor de femei din cadrul CNSM şi „Agroindsind”. Ea a dezvăluit mai multe probleme care ar trebui soluţionate.

 

În context, s-a menționat că ar trebui dezvoltate servicii ce ar permite femeilor să îmbine viaţa socială cu activitatea în sfera economică sau politică. În multe sate din țară, din cauza lipsei grădiniţelor, mamele tinere nu pot să se angajeze în câmpul muncii. Femeile deseori muncesc în domenii prost plătite: sănătate, asistenţă socială, hoteluri şi restaurante etc. Acestea câştigă mai puţin decât bărbaţii executând acelaşi lucru. În plus, ele sunt aproape absente în viaţa politică, nu participă la luarea deciziilor la nivel local. Femeile au pus accentual pe necesitatea sporirii rolului lor în viaţa socie-tăţii sub aspect economic, social, politic.

Eduard Gudumac, preşedintele sindicatului de la Şcoala profesională Cupcini, a adus la cunoştinţa asistenței Convenţia nr.156 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind egalitatea de şanse şi de tratament pentru angajaţii femei şi bărbaţi cu responsabilităţi familiale, în care se indică „egalitatea de plată”.

Silvia Popuşoi, specialist principal la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Edineţ, a relevat situaţia femeii pe piaţa muncii din raion. În prezent, sunt înregistraţi 1026 de şomeri, inclusiv 645 de femei. Din 170 de persoane, beneficiază de ajutor de şomaj 103 femei. Se acordă atenţie şi instruirii femeilor, cele mai solicitate profesii fiind cele de frizer, bucătar, brutar, masor ş.a. Au fost adresate multe întrebări ce ţin de angajarea persoanelor venite din Rusia, despre disponibilitatea agenţilor economici de a declara locurile de muncă vacante etc.

Iulian Bucatca, şeful Inspectoratului teritorial de muncă Edineţ, a informat despre încălcările legislaţiei muncii depistate în urma controalelor. În același context, Stela Ciobanu a vorbit despre activitatea Inspecţiei Muncii a Sindicatelor. Cele mai frecvente încălcări ţin de modificarea contractelor individuale de muncă, achitarea salariului în plic, munca la negru, încălcări la concedierea angajaţilor ş. a. Au parvenit propuneri de a solicita urgentarea adoptării de către Parlament a Legii zilierilor, deoarece sunt mari probleme în angajarea lor pe un timp scurt, întocmirea documentelor, apoi aceștia se răzgândesc şi pleacă la alţi agenţi economici. Ludmila Sângerean, specialist principal la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) Edineţ, a adus la cu-noştinţă prevederile legislaţiei în vigoare ce ţin de protecţia mem-brilor de sindicat-femei, despre pensionare, înlesnirile mamelor cu cinci şi mai mulţi copii, concediul de maternitate etc.

Membrele de sindicat au mai discutat aprins despre femeia de succes, calităţile pe care tre-buie să le aibă aceasta, despre impedimentele întâmpinate în realizarea profesională a femeii. Fiecare dintre ele a putut să-şi expună propunerile, doleanţele în ceea ce privește îmbunătăţirea vieţii în mediul rural.

 

Domnica Daşan,

preşedinta sindicatului SRL „Iurival-agro”

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand