29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Exporturile moldovenești: între CSI și Uniunea Europeană

Loading
Без рубрики Exporturile moldovenești: între CSI și Uniunea Europeană
Exporturile moldovenești: între CSI și Uniunea Europeană
exporturi-moldova

Foto: unimedia.info

 

„Relația noastră cu piața CSI este în declin din anul 2006, atunci când pentru prima dată  Rusia a început să aplice măsuri tarifare şi netarifare faţă de produsele de origine moldo­venească. Şi acest declin a prins con­tur mai pronunţat începând cu 2014, atunci când s-au aplicat măsuri tari­fare pentru majoritatea produselor exportate din Republica Moldova”, a declarat recent Octavian Calmîc, mi­nistrul Economiei, punând la îndoială afirmațiile președintelui Igor Dodon la Moscova, care spunea că noi am pierdut piața din Est, dar nu ne-am afirmat nici pe piața europeană.

 

În 2015, de exemplu, R. Moldova a ex­portat în statele CSI mărfuri în valoare de aproape 500 mln. de dolari, ceea ce a re­prezentat 25% din totalul exporturilor, fi­ind în scădere față de 2014 cu o treime. Asta în condițiile în care în UE am exportat bunuri în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat aproximativ 62% din total, adică de aproape trei ori mai mult. Doar în România, R. Moldova a ex­portat aproape cât a livrat în întreg spațiul CSI – de aproape 450 mln. de dolari sau aproximativ 23% din total.

Ministrul Economiei a mai afirmat că măsurile rusești au accelerat scăderea ex­porturilor din 2013, ponderea lor în totalul exporturilor ajungând, în 2016, la 12%, față de 55%, cât reprezintă exporturile în Uniu­nea Europeană. Aceste date statistice com­bat afirmațiile lui Igor Dodon potrivit căro­ra, după semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, în 2014, R. Moldova a pierdut piața rusă, fără să-și mărească exporturile pe cea europeană.

Oficialul a ţinut, de asemenea, să-l con­trazică pe preşedintele moldovean, care a spus la Moscova că Acordul de Asociere cu UE nu ar fi adus beneficii Republicii Mol­dova şi ar trebui anulat.

„Statisticile demonstrează altceva. În ultimii ani, de la semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană, avem o 

diversificare şi o reorientare masivă a exportului din Re­publica Moldova, din pieţele tradiţionale, cele din spaţiul CSI, spre piaţa europeană. Astfel, am reuşit în ultimii doi ani de zile ca ponderea semnificativă a exporturilor noastre să fie orientată pe piaţa europea­nă. Astfel, în anul 2016, am atins nivelul de 65% de exporturi orientate pe piaţa UE, pe când acum câţiva ani această pondere era de până la 50%. Deci, practic, avem o creştere de peste 15% a exporturilor pe piaţa europeană”, a mai spus Octavian Calmîc.

 

CSI vs. UE: puterea de cumpărare incomparabilă

 

Faptul că, din punct de vedere comerci­al-economic, R. Moldova are pentru Rusia mai degrabă un rol simbolic, a afirmat-o și expertul rus Andrei Deviatkov, de la Institu­tul de Economie al Universităţii „Lomono­sov” din Moscova. Opinia a fost exprimată într-un interviu pentru Radio Europa Libe­ră. Potrivit expertului, schimbul de mărfuri între cele două țări reprezintă doar 0,1% din tot comerțul Rusiei. De aceea, aici este vorba mai degrabă despre anumite mo­mente politice, despre înăsprirea contro­lului vamal din partea Rusiei în contextul constituirii Uniunii Eurasiatice.

Potrivit lui Andrei Deviatkov, comerțul pe piața rusă este foarte important pen­tru producătorii moldoveni. Totodată, dependența comercială a Republicii Mol­dova de Rusia nu trebuie exagerată. În anul 2012, exportul în țările UE a ajuns la mai mult de un miliard de dolari, iar în Rusia – la aproximativ 600 mln. de dolari. „Deci, după introducerea regimului de preferințe autonome comerciale, în 2005, Moldova a crescut continuu exportul în UE. Treptat, volumul general al exportului în UE a de­venit mai mare decât în Rusia”, comentea­ză expertul rus. În același timp, nu putem compara o piață de 200 de milioane de locuitori din CSI cu 500 de milioane în UE, unde salariile și puterea de cumpărare sunt mult mai mari.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand