28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Experţi: Economia moldovenească poate fi salvată prin investiţii şi inovaţii

Loading
Без рубрики Experţi: Economia moldovenească poate fi salvată prin investiţii şi inovaţii
belostecinic

Foto: vocea.md

Republica Moldova a coborât cu două poziţii, până la locul 89 din 148 de ţări, în topul competitivităţii economice, publicat în raportul Forumului Economic Mondial (WEF). Şi în acest an, problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din ţara noastră au rămas neschimbate – regimul fiscal împovărător, corupţia de proporţii, accesul dificil al întreprinderilor la finanţare şi ineficienţa autorităţilor din cauza birocraţiei.

 

WEF face o evaluare a competitivităţii economice, în funcţie de instituţiile (cadrul legal şi administrativ în care se desfăşoară activitatea economică), politicile publice, infrastructura şi ceilalţi factori care influenţează productivitatea şi potenţialul de creştere, inclusiv educaţia, sănătatea, munca, gradul de dezvoltare al pieţei financiare, progresul tehnologic, stabilitatea macroeconomică sau eficienţa pieţelor.

În clasamentul general al Raportului Global al Competitivi-tăţii 2013–2014, Elveţia ca şi în anul 2012 ocupa primul loc, devansând Singapore, Finlanda şi Germania. Republica Moldova poate fi găsită pe locul 89, iar după valoarea înregistrată la cei 12 „piloni” ai competitivităţii, poziţia acesteia a fost influenţată pozitiv de variabilele care determină mediul macroeconomic – poziţia 77 faţă de 75 în anul 2012. Astfel, după mediul macroeconomic, ţara noastră înregistrează în clasamentul mondial o apreciere mai bună faţă de cel din Italia (poziţia 101), Bosnia şi Herţegovina (104), Ucraina 107), Spania (116) sau Islanda (poziţia 118).

Poziţia ţării noastre a fost influenţată negativ de următorii „piloni” ai competitivităţii: învăţământul superior şi trainingul, instituţiile, eficienţa pieţei bunurilor, gradul de sofisticare a pieţei financiare şi dezvoltarea afacerilor. Din motive obiective un loc inferior în clasament (poziţia 124 faţă de poziţia 121 din anul 2012) este obţinut şi la indicatorul “mărimea pieţei”.

 

Antreprenorii moldoveni evită inovaţiile

 

„Instabilitatea politică, atractivitatea investiţională scăzută şi nereformarea sistemului judecătoresc influenţează mult indicia de competitivitate globală a ţării noastre. Investitorii, dar şi antreprenorii din ţară, nu au încredere că proprietatea lor poate fi protejată în condiţiile în care cadrul legal autohton este imperfect şi birocratic”, explică Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), care a participat la acumularea informaţiei pentru raportul WEF.

Grigore Belostecinic susţine că pregătirea tehnologică şi stabilitatea macrofinanciară sunt punctele forte ale economiei noastre. Deşi datoriile externe totale ale RM constituie 5,2 mild. dolari, datoriile publice nu depăşesc suma de 1,2 mild. dolari, ceea ce reprezintă 23% din PIB. Asta în condiţiile în care, potrivit rapoartelor financiare, există ţări europene unde datoriile publice acumulate au o pondere de 70-80%, sau chiar depăşesc produsul intern brut al ţării pe un an.

În mod paradoxal, avem o poziţie bună la flexibilitatea sistemului de salarizare, salarii şi productivitate în muncă. Totodată, ocupăm unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte accesul la internet. Însă la polul opus, ocupăm ultimul loc după calitatea drumurilor şi din acest considerent, cei care fac business în R. Moldova sunt de părere că infrastructura proastă a drumurilor are o influenţă dezastruoasă asupra dezvoltării afacerilor.

 

g_economie

Trebuie de făcut reforme structurale, de atras investiţii şi de implementat tehnologii performante

 

La fel de prost stăm la capitolul inovaţii, R. Moldova fiind pe locul 138. În viziunea lui Stas Madan, expert Business Intelligent Services, problema absorbirii inovațiilor de către companiile locale poate fi abordată prin prisma a două aspecte esențiale. Pe de o parte, pentru a putea derula inovații este nevoie ca factorii de producție să fie exploatați în regim de eficiență. Or, după cum arată rezultatele Raportului Global al Competitivității, Republica Moldova se plasează încă în tranziție de la o economie axată pe factori la o economie în regim de eficiență. “Prin urmare, contextul general în care activează antreprenorii locali face ca de cele mai multe ori aceștea să se gândească la modul cum să supravețuiască pe piață, decât cum să se dezvolte. La momentul actual inovațiile sunt o determinantă indispensabilă dezvoltării afacerilor. Printre principalele cauze ce creează acest context defavorabil este cadrul macrofiscal incert și imprevizibil, dar şi capacitatea instituțională deficitară”, afirmă expertul.

Pe de altă parte, chiar agenţii economici au interes redus de a implementa şi aplica inovaţii şi tehnologii înalte. Cea mai mare parte a acestora au o viziune mult prea îngustă asupra modului de a face business și dau importanță redusă unor aspecte precum: planificarea afacerii sau investițiile în resursele umane. “Cel mai bun exemplu este colaborarea slabă în cadrul parteneriatelor dintre furnizorii de servicii educaţionale și mediul de afaceri, în condițiile în care în majoritatea statelor centrele universitare sunt principalii promotori ai inovațiilor. Totuși, este de menționat că la moment nici instituțiile superioare de învățămînt de la noi nu sunt suficient de adaptate unui cadru inovațional adecvat”, a mai spus Stas Madan.

 

Capacitate mică de concurenţă pe pieţele externe

 

Analistul economic Roman Chircă consideră că economia noastră rămâne în continuare una marginalizată, bazată pe remitenţe, iar câştigurile per persoană sunt la nivelul unei persoane marginale dintr-o economie dezvoltată. În acelaşi timp, există „Numeroase bariere administrative şi practici nefaste, în special în domeniul licenţierii construcţiilor, impozitării şi comerţului transfrontalier, au rămas şi până în prezent a fi considerate drept constrângeri majore, resimţite acut de către mediul autohton de afaceri. Comparativ cu alte ţări ale Europei Centrale şi de Est, barierele administrative în business sunt cu mult mai mari şi mai grave în R. Moldova”, spune Roman Chircă.

Numeroase rapoarte internaţionale atrag atenţia autorităţilor asupra lipsei de oportunităţi egale pentru activităţile desfăşurate de antreprenoriatul privat, companiile mici şi nou create fiind categoria cea mai vulnerabilă în materie de reglementare, raportare obligatorie şi intervenţie excesivă din partea organelor de control şi supraveghere ale statului.

Experţii susţin că cea mai mare parte a timpului este irosit, în cazul lor, pentru depăşirea barierelor administrative, sau pentru eforturi întreprinse de aceste firme pentru a evita intervenţiile abuzive ale unor structuri birocratice ale statului.

“Ţara noastră are un nivel redus de competitivitate pe piețele externe, datorat în primul rând lipsei economiilor la scară și a unei baze productive cu valoarea adăugată. Dacă analizăm mai atent structura exporturilor putem sesiza că o bună parte a acestora sunt materii prime și mai puțin produse procesate care ar permite reținerea în țară a unei valori adăugate mai mari”, este de părere expertul Stas Madan. El a adăugat că semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE este mai mult decât benefic, deoarece va constrînge companiile autohtone să devină mai competitive pe pieţele externe.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand