23 august 2019
Chisinau
Social

Elevii încadraţi în învăţământul dual, cu şanse mari de a avea un salariu palpabil  

Loading
Social Elevii încadraţi în învăţământul dual, cu şanse mari de a avea un salariu palpabil  

În anul 2016, la Şcoala pro­fesională din oraşul Orhei a început implementarea unui program de învăţământ dual, după exemplul mai multor state europene dezvoltate,  cum ar fi Germania. Practi­ca bate gramatica, or învă­ţământul dual înseamnă 70 la sută ore practice şi doar 30 la sută – teoretice. Un grup de sindicalişti de la CNSM a vizitat recent această insti­tuţie de învăţământ, tocmai în ziua când o parte dintre elevi susţineau primul din cele două examene de absolvire a şcolii.

Elevii încadraţi în învăţământul dual, cu şanse mari de a avea un salariu palpabil  

Dinu Malancea

Învăţământul dual este în beneficiul elevului

„Învăţământul dual este în beneficiul elevului, pentru că aici el obţine în special abilităţi prac­tice, ceea ce măreşte şansele lui de a obţine un salariu palpabil”, susţine Elena Rogoti, director-ad­junct interimar pentru instruire şi producere al Şcolii profesionale de la Orhei.

În prezent, cinci din cele 18 grupe de elevi ale şcolii sunt în­cadrate în învăţământul dual. E vorba de tineri care au îmbrăţişat meseriile de strungar multiprofil, tâmplar, maşinist la maşina de tă­iat piatră, electromontor la utilaje de dispeceriat şi teleautomatică. Anual, după absolvirea Şcolii pro­fesionale, 30 la sută dintre elevi sunt încadraţi în câmpul muncii conform meseriei, 60 la sută – în alte domenii, iar 20 la sută aleg să plece peste hotarele ţării.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com