20 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Drumarii, la limita răbdării

Loading
Fără categorie Drumarii, la limita răbdării
Drumarii, la limita răbdării

drumari

 

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor face apel la premierul interimar

 

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Druma­rilor din Republica Moldova se adresează în mod repe­tat în legătură cu situația, deja catastrofală, în care se află întreprinderile SA „Drumuri” din cadrul ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”.

Fondul Rutier, preconi­zat pentru întreținerea și de­servirea rețelelor rutiere, se gestionează cu grave încăl­cări ale legislației, iar dato­riile către ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor” con­stituie circa 530 mln. de lei.

Volumul lucrărilor execu­tate au fost achitate de către Ministerul Finanțelor la ni­vel de circa 50%. S-au for­mat datorii considerabile și din partea organelor publice locale, motivate prin lipsa surselor financiare.

În urma finanțării insu­ficiente, întreprinderile SA „Drumuri”, precum și unii antreprenori, printre care și SA „Magistrala” Bălți, au acumulat restanțe majore la salarizare începând cu lunile octombrie-noiembrie anul curent, precum și că­tre furnizori, care sunt gata să intenteze procese, ce pot provoca inclusiv sechestra­rea bunurilor materiale.

Colectivele de muncă, în prag de sărbători, rămân fără salarii, iar conducătorii SA „Drumuri”, cu riscul de a pierde credibilitatea salaria­ţilor și a furnizorilor, rămân față în față cu structurile de control și fiscale, care sunt indiferente față de datori­ile statului către drumari, conștient sau inconștient blocând conturile și apli­când sancțiuni pentru nea­chitarea impozitelor.

Sumele transferate pentru salarii sunt redirecționate de către organele fiscale din te­ritorii, fiind încălcat flagrant art.144 din Codul muncii privind plata primordială a salariilor.

În contextul celor expu­se, Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Druma­rilor  consideră inadmisibilă menținerea actualei situații și avertizează Guvernul des­pre adresările colectivelor de muncă de a-și proteja inte­resele, inclusiv prin acțiuni de protest.

 

Boris Rojnevschi,

președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com