20 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Dreptul la concediul anual de odihnă plătit. Deplasarea în interes de serviciu

Loading
Cetăţeanul şi legea Dreptul la concediul anual de odihnă plătit. Deplasarea în interes de serviciu
Dreptul la concediul anual de odihnă plătit. Deplasarea în interes de serviciu
concediu

Foto: miror.co.uk

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Dreptul la concediul anual de odihnă plătit

 

guestion

Sunt angajator. La încheierea contractului individual de muncă, un candidat la angajare mi-a propus să-i sta­bilesc un salariu mai mare, cu durata zilei de muncă mai mică, fapt pentru care el renunță la concediul anual. Mi-ar fi convenit să accept această propunere, dar vreau să știu ce spune legea în această privinţă?

 

Vladimir Gâdilici, Chișinău

 

Trebuie să pornim de la faptul că, în cazul încheierii contractului in­dividual de muncă, drepturile și garanțiile salariatului sunt protejate de lege. Art. 112 din Codul muncii stabilește că dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toți salariații. Mai mult decât atât, dreptul la concediul de odihnă anual plătit nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări. Orice înțelegere prin care se renunță, total sau parțial, la acest drept, este nulă.

 

Deplasarea în interes de serviciu

 

guestion

Urmează să plec în deplasare în interes de serviciu. Mi se va achita salariul pentru perioada aceasta?

 

Artur Gutium, Chișinău

 

Salariaţilor care pleacă în deplasare în interes de serviciu li se garantează menţinerea locului de muncă (a funcţiei) şi a salariului mediu, precum şi compensarea cheltuielilor legate de deplasarea în interes de serviciu (art. 175 din Codul muncii).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Ecaterina
    17.05.2017

    Bună ziua! Mă interesează, dacă primarul satului, în perioada aflării în concediu de odihnă, poate pleca în deplasare în interes de serviciu și dacă urmează a fi achitate în acest caz cheltuielile de călătorie tur-retur, cheltuielile de cazare, diurna.

Citește și
slot thailand