29 martie 2024
Chisinau
Social

Doctorii vor evada în masă dintr-un sistem ce nu le oferă protecție

Loading
Social Doctorii vor evada în masă dintr-un sistem ce nu le oferă protecție
Doctorii vor evada în masă dintr-un sistem ce nu le oferă protecție
gorod.lv

În ultimul timp, subiectele despre sistemul medical din Republica Mol­dova servesc drept deschidere în buletinele de știri. După o serie de materiale ce scoteau în vileag anu­mite lacune din activitatea medica­lă, de această dată ne-am confrun­tat cu o situație în care o doctoriță s-a ales cu coastele rupte și comoție cerebrală după ce a fost bătută de soțul unei paciente care a decedat.

În aceste condiții, mulți lucrători medi­cali spun că se gândesc să evadeze din ca­drul unui sistem unde nu sunt protejați și nu li se asigură o viață decentă și confortul psihologic de care au nevoie pentru a-și concentra toată atenția asupra muncii.

Prima reacție a Ministerului Sănătății re­feritoare la cazul doctoriței maltratate am aflat-o de pe rețelele de socializare.

„Regretăm mult acest caz. E și „meritul” unora care au demarat denigrarea medici­lor…”, a scris pe Facebook Boris Gâlcă, secre­tar de stat în cadrul Ministerului Sănătății. Funcționarul a făcut aluzie la mijloacele de informare în masă care au mediatizat cazul tinerei care a născut în grupul sani­tar, ce a scos în evidență lacunele grave din sistemul medical. A urmat totuși și o reacție oficială. Ministerul Sănătății a inițiat o investigație proprie, au pornit o anchetă și organele poliției. Între timp, toți lucrăto­rii medicali din instituțiile medico-sanitare din municipiul Chișinău vor purta, până la sfârșitul lunii martie, panglici de culoare mov în semn de solidaritate.

 

Ala Valenga: „Pe noi cine ne protejează?”

Victima agresiunii este Ala Valenga, șefa secției Terapie 2 de la Spitalul Municipal nr 1. Soțul unei paciente de 70 de ani care a decedat s-a năpustit asupra ei în timp ce stătea la masă și scria ceva. „M-a tras atât de tare de păr, mi se părea că îmi va rupe pielea de pe cap. Apoi m-a împins pes­te niște scaune. Îmi sunt fracturate două coaste. Nu am putut să mă apăr deloc”, a mărturisit doctorița șocată. După cele întâmplate, Ala Valenga, cu o vechime în muncă de 30 de ani, s-a hotărât să plece din sistemul medical. „Dacă cineva va veni cu un cuțit într-o zi? Cine ne apără pe noi?”, se întreabă ea.

Cazurile de agresare a lucrătorilor me-dicali nu sunt singulare. De exemplu, în anul 2015, doi angajați de pe ambulanță au fost loviți la Drochia de către soțul unei paciente, care era supărat că medicii au ve­nit prea greu. Iar în 2016, o doctoriță de la Institutul Oncologic a fost atacată cu un dispozitiv cu electroșocuri de către soțul unei paciente, indignat că soției sale i-a fost extirpat un sân.

 

Fără o lege care să-i protejeze

Sindicatele din ramura sănătății au atenționat în repetate rânduri Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale asu­pra condițiilor grele de activitate a lucrăto­rilor medicali.

„Eu înțeleg surmenajul lucrătorilor me­dicali, condițiile în care lucrează aceștia. În majoritatea instituțiilor publice, atitudinea față de lucrătorii medicali lasă mult de do­rit. Nu este respectată nici o normă ce ține de serviciile medicale, timpul de muncă, condițiile în care activează lucrătorii me­dical și nimeni nu-i protejează împotriva agresiunilor verbale și fizice din partea pacienților și rudelor acestora”, a declarat Aurel Popovici, președintele Federației Sin­dicale „Sănătatea”.

Liderul sindical consideră că ar trebui să fie constituite comisii speciale care să exa­mineze toate situațiile de conflict care apar în cadrul instituțiilor medicale.

Acum doi ani, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care prevedea completarea Codului penal cu sancțiuni pentru persoanele care vor agre­sa verbal sau fizic angajații din sistemul medical. Acesta a fost însă avizat negativ de către deputați și prevederile nu au mai fost incluse în Codul penal.

„Sper că această inițiativă va trece de data asta”, a precizat Boris Gâlcă. Proiec­tul prevedea pedepse de până la 12 ani de detenție pentru acele persoane, pacienți sau rude care provoacă vătămări corpora­le grave medicilor și până la 70.000 de lei sau patru ani de închisoare pentru agresi­une verbală și fizică față de lucrătorii me­dicali.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand