20 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Dificultăţi legate de perfectarea documentelor pentru nou-născuţi

Loading
Fără categorie Dificultăţi legate de perfectarea documentelor pentru nou-născuţi
Dificultăţi legate de perfectarea documentelor pentru nou-născuţi
nou-nascut

Foto: televiziunea-medicala.ro

 

Un şir de dificultăţi sunt atestate în prezent de instituţiile de resort la perfectarea documen­telor pentru nou-născuţi. Problema a fost dis­cutată recent la o şedinţă prezidată de repre­zentanţi din conducerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.  

 

Participanţii la ședință au analizat cauzele ce duc la perfectarea tardivă a acestor acte, precum şi căile de asigurare a unei interoperabilități mai eficiente în fur­nizarea acestor documente de către diferitele autorități responsabile. Astfel, s-a constatat că înregistrarea tar­divă a nașterii copiilor este cauzată de mai mulți fac­tori, precum: lipsa actelor de identitate a părinților, neglijența acestora privind perfectarea documentelor pe numele copiilor, precum şi lipsa unui sau a ambilor părinți.

Factorii de răspundere au abordat şi problema cu privire la perfectarea actelor pe numele copiilor născuți peste hotare, care, la întoarcerea în patrie, în lipsa do­cumentelor, îngreunează procesul de înregistrare în țara noastră a copilului.

În opinia factorilor de răspundere, acest proces este anevoios și de lungă durată, pe motiv că sunt implicate atât autorități din țara noastră, cât și misiunile diplo­matice din statele în care sunt născuţi copiii respectivi.

Pentru soluţionarea problemei a fost instituit un grup de lucru interinstituțional. Membrii lui vor ela­bora propuneri de modificare a cadrului normativ, în vederea optimizării formulei de monitorizare și asis­tare a părinților în procesul de înregistrare a nașterii copiilor.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com