25 aprilie 2024
Chisinau
Social

Destăinuirile Anei Cimpoieșu despre situația din sistemul de învățământ

Loading
Social Destăinuirile Anei Cimpoieșu despre situația din sistemul de învățământ
Destăinuirile Anei Cimpoieșu despre situația din sistemul de învățământ

cimpoiesu

 

În ultimele luni, mijloacele de informare în masă trans­mit periodic informații des-pre acțiunile de protest organizate de Federația Sindi­cală a Educației și Științei.

 

Majoritatea oamenilor au în-țeles că pedagogii cer salarii mai mari de la guvern, că sindicatele nu vor renunța până nu le vor fi satisfăcute anumite revendicări. Însă puțini încearcă să analizeze cât e de gravă situația în dome­niul educației. Ne aflăm în fața unui dezastru în acest domeniu. Din păcate, se va înțelege acest lucru peste câțiva ani, când vom avea contabili cărora în școală matematica le-a predat-o pro­fesorul de muzică, doctori care au studiat anatomia cu ajutorul învățătorului de muncă, arhitecți care au învățat geometria de la profesorul de educație fizică…

Vă descriem situația din raio­nul Hâncești redată de Ana Cim-poieșu, președinta Consiliului raional Hâncești al FSEȘ: „În sis­temul educațional din raionul Hâncești sunt circa 3000 de anga-jați. Aceste patru luni de când au început protestele au ținut în ten­siune întreaga societate. De ce s-a ajuns aici?

 

Doar o treime dintre absolvenți vin să profeseze în școală

 

Să încercăm să ne dumerim, judecând la rece. Deși este nevo­ie de 110 tineri specialiști, în anul 2016, la Hâncești au venit doar șase absolvenți ai facultății. Ne­cesarul de cadre a fost acoperit cu pensionari, care sunt circa 30% din numărul total. Numai dintr-o singură instituție, gimnaziul-grădiniță din Cotul Morii, în vara anului 2016, au plecat cinci cadre didactice, din 17. Ca să înțelegeți cât e de acută nevoia de cadre. În municipiul Hâncești, în anul 

2017, în toamnă, se deschid opt clase întâi, la care sunt disponibili trei învățători. Dacă, la necesarul de 1865 de cadre didactice din anul de studii 2017-2018, absolvesc universitățile 1000 de studenți, cum rezolvăm problema? Și încă nu se știe câți „vor binevoi” să meargă să lucreze conform re­partizării. În școli se angajează, conform statisticii ultimilor ani, doar vreo 300.

Vă imaginați care va fi în con­tinuare deficitul de cadre? O să înceapă un șir de instituții cu mari dificultăți anul școlar, cum ar fi gimnaziul Bozieni, gimna­ziul Voinescu, gimnaziul “Mihai Viteazul” și multe altele, care duc lipsa acută de cadre. Într-un șir de instituții, ani la rând, nu a ve­nit un specialist de matematică, de informatică, de fizică, de limbi străine. Este clară situația referitor la cadrele didactice.

Acum, să vorbim de personalul nedidactic. Avem două instituții în orașul Hâncești (Liceul teore­tic „Mihai Eminescu” și Gimnaziul „Mihai Viteazul”), în care angajații nu au primit salariul timp de două luni, fiindcă nu aveau contabil. La necesarul de asistente medica­le în grădinițe, de 22 de unități aprobate în raionul Hâncești, sunt vacante 20 de posturi. Este vorba de sănătatea copiilor noștri. Și în școli e mare criză de asistente medicale. Ajutorii de educatori se angajează pentru o perioadă foarte scurtă. La volumul mare de lucru, sunt plătiți cu puțin peste 1000 de lei. Bucătarii, de regulă, nu au pregătire specială. Prin sate se caută o femeie mai gospodină ca să facă mâncare copiilor. În satul Drăgușenii Noi, timp de două săptămâni, nu a funcționat grădinița, fiindcă nu aveau bucătar. Deseori, directorii de grădinițe fac mâncare pentru copii. În satul Obileni, s-a deschis o fabrică de încălțăminte cu ca­pital italian. După aceasta, toate școlile și grădinițele din Lunca Prutului au rămas fără personal nedidactic. Cadrele didactice, fiind mai responsabile, așteaptă să se încheie anul școlar. Este vorba chiar de funcționalitatea sistemului. De la noi se cere ca­litate. Noi nu suntem în stare acum să asigurăm procesul de învățământ.

 

Protestele sunt necesare, fiindcă ne-a ajuns cuțitul la os

 

De ce noi cerem salarii. Un tâ­năr care primește 2955 de lei în școală se va duce sau la fabrica de încălțăminte de la Obileni, ori va merge să lucreze la piață, unde va câștiga mai mult. Noi, angajații din raionul Hâncești suntem convinși de necesitatea proteste­lor, fiindcă ne-a ajuns cuțitul la os și nu credem că guvernanții vor fi sensibilizați în alt mod”.

Ce ar mai fi de comentat aici? Putem doar să adresăm sacra­mentala întrebare: „Quo vadis, Republica Moldova?”. Dar cui?

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand