Despre unicul centru destinat copiilor cu dizabilități

vocea.md
Vocea Poporului, 26.12.2013

   

centru-copii-cu-dizabilitati

Foto: vocea.m

 

Este unicul centru din municipiul Chişinău destinat copiilor cu dizabilități. Chiar dacă la început au întâmpinat multe greutăți, complexul-pilot de Pedagogie Cura­tivă ”Orfeu” a devenit un refugiu pentru cei care sunt marginalizați de societate. Centrul este pentru copii cu cerinţe educative speciale, deficienţe mintale, inclusiv severe şi asociate. În RM, sunt înregistraţi aproximativ 15 mii de copii cu dizabili­tăţi. În jur de 90 la sută dintre aceștia sunt privaţi de dreptul de a frecventa şcoala. Instituţia este finanțată din bugetul primăriei municipale.

 

În RM, la iniţiativa Ministe­rului Educaţiei a fost aprobată Strategia Naţională ”Educaţie pentru toţi” (Hotărârea Guver­nului nr. 410 din 04.04.2003) şi programul de dezvoltare a educaţiei incluzive pentru anii 2011-2020 (Hotărârea guver­nului 523 din 11.07.2011) în scopul asigurării accesului la educaţie de calitate a tuturor copiilor, inclusiv educaţie pen­tru sănătate, educaţia pentru viaţa de familie, orientare şi in­struire profesională.

Un model al şcolii incluzive este Complexul-Pilot de Pe­dagogie Curativă „Orfeu”, din Chişinău, care acordă asisten­ţă psihopedagogică, corecţio­nal – recuperatorie, medicală copiilor cu deficienţe mintale severe şi multiple care erau izolaţi mulţi ani la rând în case de copii pentru invalizi. ”Toți cred că copiii cu dizabilități sunt cei alienați mintal, nu este așa. Chiar și eu să-mi fracturez piciorul, voi avea o dizabilitate locomotorie, provizorie, dar voi avea. Ar fi bine să ne gândim un pic, până a judeca, pentru că copii aceștia au nevoie de susținere”, menționează Anatol Danii, doctor-conferențiar, me­todist în cadrul complexului.

 

g_social

Cu părere de rău, mulți părinți nu cunosc de Complexul-Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu”

 

Complexul „Orfeu” este o instituţie de stat care include: grădiniţa, şcoala primară și școala de meserii, anul I-II. De asemenea, aici se organizează în comun cu alte școli şi licee competiţii sportive, cultural-artistice şi alte activităţi, care sporesc socializarea copiilor cu deficienţe mintale şi integrarea lor în societate.

 

Pentru Moldova, acest complex reprezintă un succes

 

În 2003, un grup de peda­gogi s-au gândit să deschidă o școală de tip complex. În peri­oada de activitate, complexul a oferit asistenţă pedagogică la 361 de copii, începând de la grupele din grădiniţă. În pre­zent, grădinița este frecventată de 38 de copii, 59 de copii merg la şcoală şi 16 elevi, în grupele școlii de meserii.

”Să deschizi un complex pentru acești copii, într-o țară cum e Moldova, e un mare suc­ces. Suntem apreciați de cei care ne calcă pragul, venind din Austria, Belgia, mai puțin de cei de-acasă. Lumea nu prea știe de noi și e păcat. A apărut necesitatea incluziunii socia­le. Pe atunci, se considera că acești copii erau nerecupera­bili”, mărturisește directorul general al Complexului-pilot de Pedagogie Curativă ”Orfeu”, Oleg Ababii. ”În societatea noastră permanent se vorbește despre ei, hai să-i ajutăm, doar că se face fum și nimic concret. Noi încercăm să facem ceva. De luni până vineri, am stabilit un program complex pentru ei. Ajutați de educatori și psiho­pedagogi, copiii învață noțiuni elementare de matematică, fac pictură, educație muzicală, fac cunoștință cu mediul înconju­rător, sunt implicați în diferite activități corecționale. Impor­tant să începi cât mai timpu­riu lucrul educativ. De la trei anișori ei pictează, cântă, dan­sează, fac terapie, logopedie”, spune directorul.

Fiind finanțați doar din bu­getul de stat, grădinița are ne­voie de resurse financiare pen­tru reparația câtorva încăperi. Acestea sunt într-o stare de­plorabilă. Administrația com­plexului are intenția să creeze cabinete de fizioterapie pentru copii.

 

Refugiu pentru cei ”speciali”

 

La moment, în grădiniţă, au parte de educație recuperatorie cinci copii cu autism, opt copii cu epilepsie simptomatică, un copil cu sindromul Down, opt copii cu paralizie cerebrală in­fantilă.

 

centru-copii-cu-dizabilitati-2

Foto: vocea.md

 

Activitatea de recuperare în grădiniţă se realizează de către cinci psihopedagogi, care au pregătire în domeniul psiho­logiei şi logopediei, cinci edu­catori, un kinetoterapeut, un conducător muzical, un medic neuropsihiatru și trei asistente medicale.

Marcela Dobre activează la „Orfeu” de cinci ani. A venit aici de pe băncile universității. Chiar dacă la început era un pic sceptică și nu știa cum să se comporte, timpul le-a aranjat pe toate.

”Nu este ușor, dar dacă este dragoste fața de copii, totul pare altfel. Ca să lucrezi aici, trebuie să fii bine pregătit și să iubești copiii, așa cum sunt, altfel nu iese nimic. Sunt unele momen­te mai grele, dar toate trec. Îi accept ca pe copiii mei. Oame­nii nu sunt pregătiți, mentalita­tea noastră încă nu acceptă așa copii, dar se încearcă. Schim­barea trebuie să vină de la noi, de la părinți, de la copii. Prima dată când am venit aici, îmi era puțin frică, dar m-am obișnuit. Din moment ce este dragoste, rezultate vor fi”, mărturisește Marcela Dobre , psihopedagog în cadrul complexului.

”Sunt părinți care nu știu unde să se adreseze, nu știu de noi. Mulți copii erau izolați în case sociale și primeau doar grija primară”, adaugă Anatol Danii.

 

Copii care nu pot vorbi sunt premiați la concursuri de muzică

 

În fiecare an, se organizează ședințe cu oaspeți din Stutt­gard, care de fiecare dată vin cu practici educaționale noi. Complexul constituie baza de formare internațională pen­tru colegii din Rusia, Georgia, Ucraina, Germania, România, Bulgaria.

”Instituția noastră a fost no­minalizată pentru inovații în educație. Avem medalii olim­pice de la Shanghai. Avem me­dalii de argint de la Constanța (România), avem un ansamblu de fluierași. Maturii nu au adus atâtea premii, câte au adus co­piii noștri. Imaginați-vă copii care nu pot vorbi, cântă în or­chestră, aceasta este cheița suc­cesului nostru. De aici porneș-te recuperarea. De asemenea, avem orchestra de fanfară, de 10 ani participă la concursuri de muzică. Anul trecut au ocu­pat locul doi din șapte orches­tre. Important este că orches­tra noastră concurează cu toți copiii de rând. Să vedeți cu ce mândrie cântă ei. Pentru că lor le vine cel mai greu. Toți le văd zâmbetul, atitudinea pozitivă și se îndrăgostesc”, declară direc­torul Ababii. • gabriela spune:

  ma numesc gabriela am 16 ani sun invalid de grradul 1 ash dori sa fregventez shcoala dvs dar nu shtiu da ca e posibil !!!Ashtept rs dvs…

 • natalia spune:

  am o fetita de 6 ani siare epilepsie septomatica si retad mental e posibil de fregventat institutia dumneavoastra

  • vocea.md spune:

   Am expediat un raspuns pe email.

  • tatiana spune:

   Ma numesc Tatiana.Am o fiica de 19 ani cu epilepsie polifocala si retard mintal.Se poate de frecventat acest centru?Astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.

 • constantin spune:

  Buna ziua ma numesc Constantin,am o fetita e 5 ani cu maladia down,locuim in raionul singerei,care sunt sansele noastre de a fregventa aceasta institutie de care la moment dat avem o mare nevoie.

 • Ana spune:

  am un baietel de 4 si are sindrom down este posibil sa fregventam gradinita la dumneavoastra,,,,,sau makar spunetimi un numar de telefon sau unde va aflati pentru a sti mai multe detalii va rog frumos daca se poate

 • diana spune:

  buna ziua ma numesc diana am un frate are 10 ani merge la scoala dar de mic iera retras ,linistit la scola a ramas in urma cu materia ,in cl 5 a au aparut probleme mari nu invata..profesori impun parintii sa faca acte ca este bolnav mental,,,la scoala este ste tratat de profesor ca copil bolnav mental!avem mare nevoie sa il ajutam …ajutati-ma varog!

  • vocea.md spune:

   Am expediat un raspuns pe email.

   • Natalia spune:

    Am un baietel de 6 ani cu retard psihoverbal,nu vorbeste,am putea sa frecventam scoala dvs?

 • ALA spune:

  Ma numesc Ala, spuneti-mi va rog daca la centrul d-voastra sunt primiti copii dupa virsta de 18 ani? Pina la 18 ani s-a aflat la scoala -internat, dar acuma scoala s-a inchis, si dorim sa gasim un centru unde am putea s-o inscrim! Fetita are grupa de gradul doi cu dezabilitati mintale!

 • carolina spune:

  Ma numesc Carolina. Am un baiat de 15 are retard mental mediu. Locuim in Cahul. Dorim sa fregventeze scoala dvs daca e posibil. Ashtept rs dvs…

 • Ana spune:

  Am copilas de 3ani are hemopareza partea dreapta as dori sa fregventam gradinita dumneavoastra. asteptam raspunsul dvs.va multumim pentru atentie

  • vocea.md spune:

   Am expediat un raspuns pe email.

   • jeni MARINESCU spune:

    Buna ziua , sunt profesor si director la o scoala speciala dizabilitati mintale din Targoviste , Romania si as dori sa colaboram . Doresc sa purtam discutii pe mail sau telefonic cu directiunea scolii. Daca doriti contactati-ma pe mail.

 • Maria spune:

  buna, am un baiat de 13 ani si are epilepsie simtomatica e posibil de fregventat institutia dumneavoastra

 • valeria spune:

  Buna ziua,as dori sa stiu de pina la ce virsta copiii pot fregventa aceasta scoala si care sunt conditiile ca sa invete acolo?Multumesc

 • parascoviea spune:

  ma numesc parascoviea am o fetita de 3 ani are microcefalie si retard mental e posibil de fregventat institutiea dumneavaosta ?

 • Dogot Vadim spune:

  Buna ziua ma numesc Olga si am un baietel invalid de gradul1si niom dori sa frecventam si noi la dumneavoastre gradinita daca este posibil. Asteptam raspunsul

 • Ala Cojocaru spune:

  Centrul „Orfeu” merită toata lauda, dar, dragi autori ai materialului dat, nu duceți opinia publică in eroare. Există numeroase Centre în municipiu și republică destinate copiilor cu dizabilități!Fiecare din acestea au o misiune importantă și oferă suport pentru un anumit grup de familii.

 • STEPANIDA spune:

  Buna ziua. am si eu la d-stre o intrebare. am o fetita grav bolnava cu un viciu cardiac complicat, insa e foarte activa si doreste s-a frecventeze ceva ce e legat de pictura si sculptura, dar nu stim unde sa ne adresam. singuratatea intre 4 pereti au adus-o la depresii, si as dori cumva sa o ajut. daca e posibil ,va rog din suflet sa ma ajutati.

 • Olea spune:

  Ma numesc Olga sunt din raionul Calarasi,am o fetita de 10 ani are paralizie cerebrala infantilă.Totul intelege,dar nu vorbeste fregventeaza scoala din sat,odata de 2 ori pe saptamina. Am dori sa fregventam centrul “Orfeu”.Puteti sa ne dati un raspuns pe gmail.

 • Dumitru spune:

  buna ziua ma numesc dumitru suntem din raionul criuleni si am un baetel de 11 ani cu dtp spuneti varog cum am putea fregventa scoala dumnevoastre?

 • iulia spune:

  Buna ziua am un baeat de 7 ani diagnosticat cu„Miodistrofie Musculara„As vrea sa stiu daca avem sansa sa invatam in scoala Dumneavoastra.MULTUMESC FRUMOS

 • sanda spune:

  ma numesc sanda am un baetel de virsa 6 ani care este diagnosticat cu paralezie cerebrala infantila epileptic.am foarte nevoie de aceasta gradinita astept raspunsul dumneavoastra

 • Cristina spune:

  Buna ziua’am si eu un baetel care are nevoie de acest centruu’as vrea sa stiuu daca se poate de venittt…astept rs dvs…

 • burciu aliona spune:

  buna ziuoa eu am infiat o fetita si facind documente am depistat ca e bolnava mintal medici mau sfatui sa o dau la o scola speciala ca in acea simpla nu va face fata ea are aproape 8 ani da gindeste nici ca 6 ani cum as putea sa eau legatura cu dumneavoastra si care aadresa scolii ce conditi sunt si ce sanse are sa devina un copil normal ce documente e nevoi sau certificate de la medic sau asistenta sociala la moment vom merge la pisixiatru si pisiholog de unde sa incep documuntele ,,,vreu sa ajut acesta fetita cu orce pret sa aiba cit de cit un viitor cu ea e coplicat inteleg dar tottusi vreu sa o ajut noi locuim aproape de chisinau in orce moment ma pot prezenta la dumnevoastra astept cu nerabdar raspunusul……o zi frumoasa