29 martie 2024
Chisinau
Social

Deşi au luat credite de milioane, investesc şi în condiţii de muncă

Loading
Social Deşi au luat credite de milioane, investesc şi în condiţii de muncă

O întreprindere de la Orhei se con­fruntă cu mari dificultăţi de ordin financiar. Totodată, salariaţii unită­ţii îşi primesc lefurile fără întârziere şi beneficiază şi de multiple garan­ţii sociale. În 2018, Anul contracte­lor colective de muncă, declarat de CNSM, redacţia ziarului „Vocea po­porului” a vizitat Regia „Apă–Canal Orhei”.

apa-canal-orhei

La întreprinderea respectivă, ca şi în alte unităţi din ramură, există probleme care apar din cauza investiţiilor insuficiente. Iar în sectorul apă şi canalizare sunt necesare investiţii permanente, pentru schimbarea reţelelor, reparaţii, procurarea noilor uti­laje. Întreprinderea prestează servicii de aprovizionare cu apă potabilă şi de evacu­are a apelor reziduale în oraşul Orhei şi în câteva sate vecine.

Victor Perţu, directorul „Apă–Canal Or­hei”, a relevat faptul că din 2006, când în­treprinderea a accesat credite cu compo­nente de grant, şi până în prezent, a scăzut atât numărul populaţiei, cât şi numărul agenţilor economici din raion. De aceea, rambursarea creditelor respective a de­venit anevoioasă, astfel că şi investiţiile în întreprindere scad. Pentru moment, între­prinderea trebuie să restituie Băncii Mon­diale un credit de 1 mln. dolari, altul de 500 de mii de dolari, iar Băncii Europene pen­tru Reconstrucţii şi Dezvoltare „Apă–Canal Orhei” trebuie să ramburseze un credit de aproape 2 mln. de euro.

„Creditele respective au fost contractate pentru binele populaţiei din raion, pentru extinderea serviciilor de apă şi de canali­zare, ne-a dat asigurări Victor Perţu. Până la credite, unele cartiere din Orhei erau aprovizionate cu apă potabilă doar 2-3 ore din 24. În prezent, toate zonele din Orhei, inclusiv unele sate, sunt aprovizionate cu apă potabilă 24 de ore din 24. Din credite­le respective au fost procurate şi trei uni­tăţi de transport. Scăderea populaţiei şi a numărului de agenţi economici din raion a creat o situaţie în care creditele nu sunt achitate la timp”.

Cu toate acestea, directorul „Apă–Canal Orhei” afirmă că în întreprindere se fac in­vestiţii: „La staţia veche de epurare a apelor reziduale au fost reparate două decantoa­re. 117 mii de lei ne costă materialele ne­cesare pentru reparaţia staţiei respective, la lucrări vor fi antrenaţi câţiva dintre lucră­torii noştri. În anul 2017, s-a efectuat repa­raţia bazei de producere, unde sunt cazaţi şoferii şi lucrătorii secţiei apă. Totodată, a fost reparat capital sediul regiei, locurile de muncă pentru electricieni, precum şi unele încăperi ale salariaţilor, a fost amenajată o încăpere specială pentru controlori. În anul curent, preconizăm să creăm un nou sediu pentru salariaţii din secţia apă”, a specificat managerul „Apă–Canal Orhei”.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand