20 ianuarie 2020
Chisinau
Fără categorie

Declaratie faţă de majorarea tarifelor la energia electrică şi o eventuală majorare a tarifelor la gazele naturale

Loading
Fără categorie Declaratie faţă de majorarea tarifelor la energia electrică şi o eventuală majorare a tarifelor la gazele naturale

cnsm

 

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, în numele oamenilor muncii, membri de sindicat, îşi exprimă revolta faţă de majorarea tarifelor la energia electrică şi o eventuală majorare a tarifelor la gazele naturale.

Povara noilor tarife majorate va face imposibilă suportarea de către populaţie a cheltuielilor pentru serviciile comunale. Este de neconceput faptul că ponderea cheltuielilor pentru serviciile de întreţinere a locuinţei ating 60-70 la sută din salariul mediu pe economie, nemaivorbind de faptul că respectivele depăşesc de 2-3 ori pensia medie.

Este şi mai dramatic faptul că majorarea realizată va atrage după sine creşteri în lanţ a preţurilor pentru produse alimentare, alte mărfuri şi servicii.

Situaţia la capitolul creşterii preţurilor este deja alarmantă. De la începutul anului până în luna octombrie, indicele preţurilor de consum a crescut cu 11,5%, în timp ce indicele câştigului salarial real pentru luna august 2015 faţă de luna august 2014 a fost de 97,3%. Acest fapt denotă că puterea de cumpărare a salariilor deja este în degradare.

Dat fiind faptul că statul este garantul respectării drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, trebuie să-şi respecte obligaţiile asumate prin art. 47 al Constituţiei Republicii Moldova şi este obligat să întreprindă măsurile necesare pentru ca fiecare om să aibă un nivel de trai decent. Pentru aceasta, solicităm conducerii de vârf a ţării luarea unor măsuri corespunzătoare în vederea compensării cheltuielilor suplimentare suportate de către populaţie în legătură cu scumpirea energiei electrice şi, eventual, a gazelor naturale.

În acest context, CNSM cere convocarea de urgenţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective pentru determinarea măsurilor concrete de protecţie a veniturilor salariale, indemnizaţiilor şi pensiilor, precum şi compensarea pierderilor survenite ca urmare a majorării tarifelor.

 

Vicepreşedinte al CNSM

Petru CHIRIAC

11 noiembrie 2015,

Chişinău

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com