27 octombrie 2020
Chisinau
Social

De la aspiraţii la ocupaţii: Rolul informaţiei în deciziile privind educaţia și piața muncii în Moldova

Loading
Social De la aspiraţii la ocupaţii: Rolul informaţiei în deciziile privind educaţia și piața muncii în Moldova
De la aspiraţii la ocupaţii: Rolul informaţiei în deciziile privind educaţia și piața muncii în Moldova
kramer

Foto: vybor.md

 

Tinerii specialişti au nevoie de locuri de muncă, precum şi de informaţii despre obţinerea unui post vacant. Astfel arată date­le cercetării „De la aspiraţii la ocupaţii: Rolul informaţiei în deciziile privind educaţia şi pia­ţa muncii în Moldova”, realizată în Moldova de Banca Mondială (BM).

 

Potrivit agenţiei „Infotag”, cerceta­rea conţine informaţii despre modul în care elevii şi studenţii iau decizii, ce informaţii folosesc şi pe cine consultă, precum şi ce profesie o consideră ne­cesară pentru ei.

Experţii sunt de părere că insufi­cienţa unor locuri bune de muncă se reflectă în nivelul redus de angajare a populaţiei. Doar 40% din populaţia adultă din Moldova lucrează, compa­rativ cu 50-60% din statele Europei şi Asiei Centrale.

Nivelul redus al productivităţii la locul de muncă este rezultatul angajă­rii neoficiale, ceea ce reprezintă circa 30% din populaţia angajată în câmpul muncii. De asemenea, 405 dintre în­treprinderile din Republica Moldova au bifat incompetenţa drept o proble­mă importantă în procesul de dezvol­tare.

Pentru elevi şi studenţi, un con­sultant important sunt părinţii, dar, totodată, părinţii au menţionat că se consideră nepregătiţi pentru a oferi un sfat privind angajarea.

Reprezentantul BM în Moldova, Alex Kremer, a spus că, 

„ţinând cont de îmbătrânirea populaţiei şi de nive­lul sporit al migraţiei, în Moldova con­tează fiecare muncitor”.

„Informarea tinerilor despre posi­bilităţile pe piaţa muncii sunt o mo­dalitate mai puţin costisitoare pentru crearea şi propunerea unor locuri de muncă cu perspectivă pentru cetă­ţeni”, a menţionat Alex Kremer.

Cercetarea conţine recomandări pentru sporirea accesibilităţii şi ca­lităţii informaţiilor despre educaţie şi piaţa muncii. Printre recomandări sunt: identificarea nevoilor copiilor şi ale tinerilor şi oferirea informaţiilor de rigoare; stabilirea unor relaţii de parteneriat cu angajatorii şi crearea condiţiilor pentru orientarea profesi­onală etc.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com