28 martie 2024
Chisinau
Economie

De ce Ministerul Finanţelor a blocat 200 de milioane de lei destinaţi bugetelor locale

Loading
Economie De ce Ministerul Finanţelor a blocat 200 de milioane de lei destinaţi bugetelor locale
De ce Ministerul Finanţelor a blocat 200 de milioane de lei destinaţi bugetelor locale
misiaterul-finantelor

Foto: sputnik.md

 

La începutul lunii august, Mi­nisterul Finanţelor a luat de­cizia de blocare a unor aloca­ţii aprobate în bugetul de stat pentru anul 2016. E vorba de o sumă de 200 de milioane de lei, ceea ce a generat sem­ne de întrebare, relatează jurnal.md.

 

În acelaşi timp, ministerul sus­ţine că decizia de blocare este una legală și a fost adoptată în temeiul prevederilor art. 69 „Blocarea alo­caţiilor bugetare” din Legea finan­ţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale nr.181 din 25 iulie 2014, chiar dacă nu oferă o explica­ţie mai clară a acestui pas.

 

Motivul blocajului: lipsa banilor sau redistribuirea lor

 

„Ministerul Finanţelor, în cali­tate de administrator al bugetului de stat, a efectuat blocarea tempo­rară (termen ce nu poate depăşi 60 de zile) a unor alocaţii aprobate în bugetul de stat pe anul 2016, care constituie suma de 200 de milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 2,5% din suma totală a transferurilor aprobată în bugetul de stat pentru bugetele locale. Blocarea alocaţi­ilor, la termenul scadent, urmea­ză fie a fi retrasă de minister, fie a fi confirmată de Parlament prin ajustarea bugetului anual în cadrul efectuării unui exerciţiu legislativ”, se arată într-un comunicat al mi­nisterului.

De notat că, potrivit legii men­ţionate de minister, blocarea alo­caţiilor bugetare poate avea loc în următoarele cazuri:

• dacă analiza executării scon­tate a bugetelor atestă înrăutăţirea nivelului soldului bugetar, apro-bat prin legea/decizia bugetară anuală şi stabilit ca prognoze tri­mestriale;

• dacă limitele de alocaţii în pro­iectul bugetului care urmează a fi aprobat sunt mai mici decât cele din bugetul provizoriu care se exe­cută;

• dacă sunt iniţiate propuneri de reducere a alocaţiilor fie prin redis­tribuire, fie prin modificarea buge­tului.

În perioada de blocare tempora­ră a alocaţiilor, autorităţile/institu­ţiile bugetare nu îşi pot asuma noi angajamente de cheltuieli.

Transferuri mai mari cu un miliard

Totodată, instituţia susţine că blocarea resurselor financiare nu a afectat finanţarea transferurilor că­tre şcoli în ajunul începerii anului şcolar.

„Potrivit situaţiei din 18 august curent, de la bugetul de stat către bugetele locale, transferurile cu destinaţie specială pentru învăţă­mânt, cultură, tineret şi sport pen­tru opt luni ale anului 2016 au fost efectuate integral, inclusiv pentru luna august, pentru a facilita pregă­tirea instituţiilor de noul an şcolar”, precizează Ministerul Finanţelor.

De notat că în Legea Bugetului de Stat pentru acest an a intrat în vigoare abia pe 1 iulie 2016. Docu­mentul prevede transferuri de circa 7,89 miliarde de lei de la bugetul de stat la cele locale, cu peste un mili­ard de lei mai mult ca în 2015.

Majoritatea transferurilor, circa 6,23 miliarde de lei sau aproape 79% sunt destinate finanţării secto­rului educaţie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand